Home Internet Onbekend maakt onbemind

Onbekend maakt onbemind

25
datacenter

Ik heb er de laatste tijd op deze site regelmatig over geschreven: Internet of Things (IoT) is aan een flinke opmars bezig. Dit gebeurt voor een groot deel buiten het blikveld. Veel devices en apparaten zijn op het internet aangesloten zonder dat we ons ervan bewust zijn. Bovendien is de infrastructuur van communicatienetwerken en datacenters die het IoT mogelijk maakt, voor velen onbekend.

Cruciale periode

De kans is groot dat we over een aantal jaar zullen constateren dan we nu in een cruciale periode zitten voor de uitrol van de technologie en infrastructuur die IoT faciliteert. Chipmakers als Intel verwachten er veel van. Het bedrijf verkocht vorig jaar haar security divisie om zich meer toe te leggen op cloud en IoT. Het nam daartoe chips in licentie van de Britse ontwerper van processors ARM, een bedrijf dat overigens in de zomer van 2016 zelf door het Japanse SoftBank voor tientallen miljarden werd overgenomen.

Dat IoT groot zal worden, staat nagenoeg vast. Volgens onderzoeksbureau Gartner zullen in 2020 ruim 20 miljard devices deel uitmaken van Internet of Things (IoT). Andere schattingen leggen dit aantal hoger, tot 30 miljard. In de wereldwijde markt voor IoT gaan momenteel honderden miljarden dollars om. Dat deze markt zal groeien staat volgens onderzoekers ook vast. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze over niet al te lange tijd een omvang van enkele biljoenen dollars zal hebben.

De grote techreuzen roeren zich op een sterk groeiende markt en het lijkt erop dat alles in gereedheid wordt gebracht voor de massale adoptie van IoT. Wat zal het ons brengen?

Infrastructure of things

De Dutch Datacenter Association publiceert vandaag een paper die een inkijkje biedt in wat er allemaal mogelijk is met IoT, en natuurlijk in hoe datacenters het IoT mogelijk maken. Want één ding is zeker: zonder een goede datacenter infrastructuur is het IoT een internet of nothing.

Het IoT kan alleen functioneren bij gratie van een solide digitale infrastructuur. Datacenters hebben daarbij een spilfunctie: alle data die via IoT devices wordt verzameld, komt samen in een datacenter. Andersom beïnvloedt IoT datacenters ook: na een periode van centralisatie zien we nu een omgekeerde beweging om de data die IoT devices generen dicht bij de bron te kunnen verwerken. En IoT wordt ook in datacenters toegepast om de energie efficiëntie en uptime van de aanwezige apparatuur te maximaliseren.

IoT zal en wordt in ieder denkbaar domein van onze samenleving en economie worden toegepast. De paper is bedoeld om een inkijkje te geven in de mogelijkheden die het IoT nu al biedt, en wat we mogen verwachten in de nabije toekomst.

IoT event

Aankomende donderdag is in Eindhoven het zevende IoT event. Alle aspecten van IoT zullen hier belicht worden. Van 5G tot edge computing en zakelijke toepassingen. Zie hier voor meer informatie, er zijn nog kaarten beschikbaar.

De IoT paper van de DDA is via deze pagina te downloaden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here