Home Data & Storage Onbekend maar veelbezocht – en daardoor medeverantwoordelijk

Onbekend maar veelbezocht – en daardoor medeverantwoordelijk

120
tech

Nederlanders zijn fervente bezoekers van datacenters. Per persoon bezoeken we ze duizenden keren per dag. Virtueel bezoek welteverstaan: de meeste Nederlanders hebben er nog nooit nog één voet binnen gezet. De meeste digitale bezoekers hebben dan ook geen besef van het bestaan van deze gebouwen vol met servers, waarin vele digitale toepassingen gehuisvest zijn. Dat maakt datacenters onbekend – maar ook veel bezocht.

Die groei neemt alleen maar toe. De impact die digitalisering in de komende jaren zal hebben op het gebied van zorg, energie, mobiliteit, agrifood, overheid en onderwijs is enorm.

Met het bekijken van video’s, het downloaden van bestanden en het laten draaien van bedrijfskritische software, zijn we allen grootgebruikers van digitale infrastructuur.

Een beetje van ons allemaal

Datacenters worden gebruikt door iedereen. Ze zijn daarom een beetje van ons allemaal. Het is belangrijke infrastructuur geworden. Zoals luchthavens nodig zijn om te reizen, zijn datacenters nodig om te internetten. Maar hoe zorgen we ervoor dat Nederland als datacenter hub in de lucht blijft?

Onze belangrijke, digitale infrastructuur vraagt om een gezamenlijke lange termijn strategie. Nederland doet het uitstekend, en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste data hubs van de wereld. Om op het wereldtoneel te kunnen blijven meespelen, ook in de toekomst, zijn investeringen in de Nederlandse digitale mainport hard nodig. Dat vraagt om slimme ruimtelijke inpassingen, investeringen in het energienetwerk en structurele aandacht. Als overheden goede randvoorwaarden scheppen, kunnen wij met z’n allen lekker blijven streamen.

Nationale Datacenter Dag 2019

Om die algemene kennis over datacenters verder te verspreiden, organiseert de Dutch Data Center Association voor de vijfde keer de Nationale Datacenter Dag. Op dinsdag 11 juni 2019 openen de Nederlandse datacenters hun deuren voor publiek. Dé kans om eens een kijkje te nemen achter de schermen van het internet. En te zien waar die gemaakte filmpjes en opgeslagen e-mails nu eigenlijk te vinden zijn.

Het startschot van de Nationale Data Center Dag 2019 wordt dit jaar gegeven bij datacenter Systemec in Venlo. De plaatsvervangend. Gouveneur (die in andere provincies Commissaris van de Koning wordt genoemd) zal daar het eerste exemplaar van het “State of the Dutch Data Centers 2019” rapport in ontvangst zal nemen uit handen van Jos Derkx (Manager Director bij Systemec) en Stijn Grove (Directeur Dutch Data Center Association).

Digital Awareness is near

Thema van het 2019 marktrapport is ‘Digital Awareness Is Near’, een onderwerp dat de groeiende rol van digitalisering in de maatschappij weergeeft. Steeds meer partijen zien dat de digitale economie inmiddels dé economie is geworden, en welke fundamentele rol datacenters en het omringende ecosysteem hierin spelen. Met de enorme groei in met name de regio Amsterdam, zal het rapport ook dit jaar weer interessante inzichten in deze dynamische markt brengen.

Tijdens Nationale Datacenter Dag 2019 op 11 juni aanstaande zijn er door heel Nederland zo’n 20 verschillende datacenterlocaties geopend.

Judith de Lange, Beleidsmedewerker Digitale Economie en Mainport bij de DDA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here