In veel industrieën is digitalisering hét centrale thema. Dat maakt het onderzoek naar 5G voor Smart Industry van de twee studentes Anisha Shriniwas en Kirti Doharey van Nyenrode Business University des te belangrijker. Ik had de eer om ze te mogen begeleiden. En deel graag een aantal van de heldere inzichten uit hun onderzoek.
Het startpunt voor Anisha en Kirti was de vraag in hoeverre bedrijven met digitalisering bezig zijn. Nou, dat zijn ze eigenlijk allemaal wel. Wat mij als professional wel verraste, zijn de grote onderlinge verschillen in het kennisniveau en hoe ver ze ermee zijn. Dat zie je vooral terug tussen de werknemers van verschillende bedrijven. We spraken enerzijds mensen die druk bezig zijn met digitalisering, maar anderzijds ook een manager die er geen meerwaarde in zag. Dat is zonde. Nu draait alles in zijn ogen misschien nog goed – tot de concurrent zijn fabrieksprocessen net even wat flexibeler en slimmer weet in te richten.
Voordelen 5G benutten voor Smart Industry
Tijdens het onderzoek bleek dat mensen 5G vooral kennen door de telefonieproviders die er volop reclame voor maken. De uitdaging is om een duidelijk beeld te geven van wat industriële 5G kan betekenen voor enterprises. Daarvoor moet je heel concreet de technische bouwblokken van Smart Industry – waaronder 5G en Edge Cloud – naar concrete toepassingen vertalen. Zo maak je de businesswaarde van 5G inzichtelijk.
Concrete toepassingen 5G in drie industrieën
Anisha en Kirti onderzochten voor drie verschillende industrieën wat de toekomstige behoeften zijn en wat Smart Industry daarin kan betekenen. Het ging om de semiconductor-, diergezondheids-, en zuivelverwerkingsindustrie. Ze beschrijven in hun onderzoek hoe deze drie industrieën de voordelen van 5G Campus kunnen benutten. In de verschillende use cases zag ik dat die in plaats van met 5G nu al prima kunnen worden ingevuld met Narrowband IoT of LTE-M. Daaruit blijkt dat de markt op dit moment nog druk bezig is met kennisvergaring over welke technologie voor welke toepassing geschikt is.
Digitale bouwsteen voor Smart Factory
Naar mijn visie is het 5G Campus netwerk in combinatie met Edge Cloud dé digitale bouwsteen voor Smart Factory. Dat is een slimme fabriek waarin systemen, machines en apparaten allemaal met elkaar verbonden zijn. Op basis van al die data worden met kunstmatige intelligentie (AI) beslissingen genomen om de efficiency en kwaliteit van de processen te vergroten. Daarbij kun je denken aan verschillende toepassingen die 5G interessant maken voor je roadmap naar Smart Industry. Zoals bijvoorbeeld Automated Guided Vehicles (AGV’s) die autonoom en flexibel door de fabrieksomgeving hun weg vinden, het voorkomen van productiefouten of machinestoringen met AI-toepassingen, en AR/VR maintenance dankzij real-time streamen van goede beeldkwaliteit.
Waar moet je aan denken bij implementatie 5G
Daarnaast geven de verschillende use cases uit de semiconductor-, diergezondheids-, en zuivelverwerkingsindustrie een interessant beeld van de mogelijkheden van 5G. Deze kun je terugvinden in de whitepaper ‘5G network for business applications – a closer look at case examples’. Het document is gemaakt op basis van het onderzoek van Anisha en Kirti. Hierin worden bovendien de voordelen van 5G, industriële toepassing van 5G, de relatie tussen 5G en Internet-of-Things (IoT) en de risico’s en uitdagingen bij de implementatie van 5G duidelijk beschreven. Een mooie bron van inspiratie!
Heb je na het lezen van de whitepaper nog vragen. Of wil je eens verder praten over de mogelijkheden van 5G voor jouw business? Neem dan gerust contact met me op.
Martin van der Pol is CTO Internet of Things (IoT) en innovatie bij T-Systems Nederland.