Home Innovatie & Strategie Onduidelijkheid over Oracle Java-gebruik is onnodig

Onduidelijkheid over Oracle Java-gebruik is onnodig

Matrix42 -
48

De komst van Java SE Universal Subscription houdt de gemoederen flink bezig. Het model voor onderhoud en updates is onlangs door Oracle aangepast. Dit leidt bij veel bedrijven en organisaties tot onduidelijkheid. Onnodig. Gebrek aan transparantie kan leiden tot problemen én flinke kosten met zich meebrengen bij Oracle software-audits. Maar met de juiste tools kan dit eenvoudig voorkomen worden.

Welke versies van Java worden er binnen uw bedrijf of organisatie gebruikt? Op hoeveel computers en apparaten is de software geïnstalleerd? En gelden er eigenlijk beperkingen aan het gebruik ervan? Er is bij bedrijven vaak te weinig inzicht in het aantal Java-installaties.

Zoals gezegd heeft Oracle het abonnementenmodel voor onderhoud en updates voor Java omgegooid. Daarbij betalen ‘nieuwe’ klanten niet meer voor hun gebruik, maar wordt de factuur opgesteld op basis van aantal medewerkers. Of de software daadwerkelijk door iedereen wordt gebruikt, maakt daarbij niet uit. Bestaande klanten blijven vooralsnog vallen onder de oude voorwaarden. Of dit ook gaat veranderen – en op welke termijn – is niet exact duidelijk.

De licentie- en gebruikersvoorwaarden van Java zijn afgelopen periode geregeld aangepast. En er zijn sterke aanwijzingen dat Oracle meer werk gaat maken van software audits. Kortom, het is belangrijk om in beeld te hebben hoe de zaken ervoor staan en te voorkomen dat je verrast wordt.

Veel gebruikers denken dat Java altijd gratis gebruikt kan worden. Hoewel dat in een aantal gevallen ook zeker het geval is, is het toch belangrijk om op je hoede te zijn. Je moet namelijk wel weten welke versie van Java gebruikt wordt. De ene Java is immers de andere niet. Zelfs de specifieke update of patch level kunnen van invloed zijn. Er zijn versies die gratis gedownload kunnen worden. Maar steeds vaker moet je je hiervoor als gebruiker wel registreren.

Als je Java downloadt, moet je gegevens achterlaten. Deze info kan worden gebruikt en geanalyseerd. En er kan gecontroleerd worden of het type gebruik voldoet aan de specifieke voorwaarden. Je zult als ITSM-manager per computer en gebruiker een inventarisatie moeten maken. Als je daar niet de juiste tools voor hebt, is dit een zeer tijdrovende klus. En de kans is groot dat je zaken gaat missen. En dat is onnodig.

Non-compliance is een groot risico. We zien heel veel verborgen installaties voorbijkomen. Dat kan leiden tot onverwachte kosten. Ook veel applicaties vereisen Java. Ook dat brengt mogelijk aanvullende uitdagingen en vragen met zich mee. Wij ondersteunen zowel de applicatie-ontwikkelaars als de gebruikers bij hun vragen en uitdagingen omtrent hun Java compliance. Je zult echt inzicht moeten hebben in wat er gebruikt wordt. Dat inzicht is bij veel bedrijven en organisaties onvoldoende aanwezig.

Wij voldoen als één van de weinige Software Asset Management (SAM) leveranciers, volledig aan de gloednieuwe Java (Inventory)-verificatie voor conformiteit. Na eerst de Oracle Databases is nu de Java Inventory verificatie de tweede mijlpaal die Matrix42 met “Oracle Compliance” heeft bereikt. Met enkele andere leveranciers ondersteunen wij de Oracle Global License Advisory Services (GLAS) om nauwkeurige verificatie te garanderen. Het bevat alle datavereisten om een compleet inzicht te krijgen in alle Java-versies, op alle platforms van alle leveranciers.

Deze oplossing stelt organisaties in staat om audit-compliant rapportbestanden in te dienen bij de Oracle License Management Services (LMS) en de Global Licensing & Advisory Services (GLAS). Dit vermindert aanzienlijk het risico, de tijd en de moeite die gepaard gaan met een audit voor Oracle Java-installaties en Oracle-data baseproducten. Ongeacht een mogelijke softwarelicentie-audit, biedt Matrix42 met Oracle Compliance bruikbare inzichten en gegevens aan, die nodig zijn om potentiële besparingen te identificeren en risico’s te beperken. Het biedt bovendien inzicht in onderbenutte, verouderde of niet-gepatchte Java-installaties.

Het gebruik van een goede tool scheelt een hoop tijd en werk. Standaard SAM-tools krijgen lang niet alle data boven water. Het vinden of detecteren van een installatie, vertelt je namelijk nog niet waarvoor deze daadwerkelijk gebruikt wordt. En juist dat is belangrijk om te weten. Je wilt een realtime, actueel, transparant en compleet overzicht van al je installaties. Inclusief ongebruikte en verlopen installaties en info over het type gebruik van de software, inclusief commerciële functies. Kortom, een volledige scan – die ‘audit ready’ en ‘Oracle verified’ is. Zo weet je altijd zeker dat je compliant bent.

Cees Broer is Area Sales Director Northern Europe bij Matrix42

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in