Home Internet Online kennis verdwijnt

Online kennis verdwijnt

79

Veranderingen in technologie heeft altijd met enige vertraging consequenties, die we bij de introductie ervan niet kunnen voorzien. Zo leidde de komst van de i-pad tot een duidelijke afname van zakelijk papierverbruik. Dit werd al twintig jaar voorspeld, maar was tot op dat moment nooit uitgekomen.

In mijn waarneming leidt de komst van apps en social media zo op termijn op een verlies aan online beschikbare kennis. Vrij beschikbare kennis van honderden miljoenen gebruikers, die het internet de afgelopen twintig jaar zorgvuldig heeft opgebouwd. Want na de komst van internet is er door alle gebruikers enorm geïnvesteerd in het beschikbaar stellen en laten delen van eigen kennis. Denk aan Wikipedia, denk aan talloze fora, blogs en Q&A pagina’s. Maar waar in de oude internet-economie kennis vrijelijk werd gedeeld, verdwijnt deze nu naar niet of minder goed doorzoekbare plaatsen als apps, linkedin, facebook en twitter. Maar ook Youtube, want beeldtaal laat zich nu eenmaal moeilijk op trefwoorden doorzoeken.

Ik zie het ook zelf als ik online kennis wil halen, of het nu gaat om een onwillige iphone, een leuke vakantiebestemming, een goede spreker voor een congres of een hardnekkige achillespeesblessure. De veelheid van beschikbare kennis is een stuk lager als enkele jaren geleden. De aanvullende en vaak rijke  informatie in de form van comments is er ook niet meer bij. Veel mensen en organisaties delen hun kennis via besloten communities en apps.

Bij nieuws zie je hetzelfde fenomeen. Het is duidelijk dat het aantal serieuze journalistieke bronnen afneemt en er minder goede kennis in de vorm van nieuws beschikbaar komt. In de VS verdwenen de afgelopen 10 jaar 270 regionale kranten. Daar zijn lokale online initiatieven voor in de plaats gekomen, maar niet in de omvang en kwaliteit van wat deze kranten online boden. Burgerjournalistiek is leuk, maar geen garantie voor kwaliteit en continuïteit.

Er is dus een duidelijke toename in afgesloten communities, het internet is minder open, men deelt minder. Dat is jammer voor ‘het internet’, dat hierdoor een van zijn basisfuncties dreigt te verliezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in