Home Internet Zo beïnvloeden on demand netwerken ons dagelijks leven

Zo beïnvloeden on demand netwerken ons dagelijks leven

104
internet

Of het nu thuis is of op het werk, mensen leven, leren, werken en spelen online. Ze maken daarvoor gebruik van on demand toepassingen op verbonden apparaten maar ook van de reikwijdte, capaciteit en flexibiliteit van communicatie-netwerken. Netwerken maken momenteel een transformatie door om te kunnen blijven voorzien in de veranderende en groeiende eisen van de samenleving. Hierdoor krijgen ze een nog meer flexibel, open en programmeerbaar karakter. Dit is mogelijk dankzij de introductie van nieuwe architecturen zoals Software-Defined Networking (SDN) en de nieuwe mogelijkheden die Network Functions Virtualization (NFV) biedt.
We beseffen het misschien niet, maar ons dagelijks leven wordt al beïnvloed door deze flexibele, on demand netwerken. Hieronder geef ik tien voorbeelden van toepassingen die deze ontwikkeling illustreren.

Video
Of we nu thuis Apple TV streamen, op de iPad bezig zijn in de trein naar ons werk of onderweg op internet surfen op een mobiele telefoon, we verwachten een kwalitatief hoogwaardige gebruikservaring die geen seconde wordt verstoord. Dat geldt voor alles: van het streamen van Netflix-content tot het bekijken van YouTube-filmpjes en het voeren van videogesprekken met vrienden en familie op FaceTime of Skype. Wachten op het laden van content is al helemaal uit den boze. On demand netwerken voorzien ons op elk gewenst moment van de bandbreedte die nodig is voor hoogwaardige diensten en betrouwbare verbindingen.

Gezondheidszorg
Door geavanceerde telezorg-toepassingen, zoals telechirurgie, kunnen artsen gebruikmaken van de nieuwste technologie op het gebied van HD- en stereoscopische video, geavanceerde robotica en krachtig presterende netwerken met minimale latency (vertraging). Dit maakt het mogelijk om chirurgische ingrepen op afstand uit te voeren. De veiligheid van telechirurgie staat of valt echter met de latency die optreedt vanaf het moment waarop een bedieningssignaal wordt afgegeven naar de operatierobot tot de weergave van operatiebeelden op de locatie van de chirurg. On demand netwerken bieden de snelle prestaties die dit soort toepassingen mogelijk maken.

Live gebeurtenissen
Of u nu de Olympische Spelen volgt op een HD-televisie of van het WK geniet op uw mobiele telefoon, er is niets frustrererender dan haperingen tijdens belangrijke evenementen. Om een hoge Quality of Service (QoS) te waarborgen kunnen omroepen tijdelijk een beroep doen op snelle virtuele netwerken ter ondersteuning van HD-video met minimale latency en andere bandbreedte-intensieve toepassingen. Deze technologie zal alleen maar belangrijker worden nu de populariteit van 4K Ultra HD-televisies stijgt. Deze televisies bieden namelijk een vier keer hogere beeldkwaliteit dan de huidige 1080p Full HD-televisies.

Winkelen
Nu Amazon de Nederlandse markt betreedt en supermarktketen Jumbo een webwinkel opent, mijden steeds meer mensen de lange wachtrijen in de winkel. Ze geven er de voorkeur aan om inkopen te doen vanuit hun luie stoel. E-commerce gaat echter gepaard met seizoensschommelingen. Er is sprake van piekperiodes zoals met Sinterklaas en kerst, waarin retailers zich moeten opmaken voor een forse stijging van het aantal internettransacties. Het heeft echter weinig zin om een netwerk te bouwen dat het hele jaar door ondersteuning biedt voor tijdelijke piekbelasting. On demand netwerken kunnen capaciteit bieden op het moment dat die nodig is, en alleen dan. Zo bespaart u geld en kunt u profiteren van grotere efficiëntie.

Onderwijs
Docenten hoeven zich niet langer in hetzelfde klaslokaal te bevinden als hun scholieren of studenten. Klaslokalen hebben een virtueel karakter gekregen. Zo kan een groep studenten in Wageningen een college over mariene biologie volgen van een hoogleraar in Londen. Een on demand netwerk biedt een eenvoudige manier om live videobeelden over te dragen, grote bestanden uit te wisselen en voor een transformatie te zorgen van het klassikale onderwijsmodel.

Onderzoek
Samenwerkend leren op wereldwijde schaal neemt snel in populariteit toe in de wereld van onderzoek in onderwijs. Hogescholen en universiteiten kunnen op deze manier toegang bieden tot unieke, geografisch verspreide onderzoeksgegevens. Een juiste opname en uitwisseling van informatie vraagt echter om voldoende verlichting, gedetailleerde beelden en systemen voor het verzamelen van videodata. Dat vereist op zijn beurt intensieve bandbreedte, maar is stukken eenvoudiger en voordeliger dan het verzenden van fysieke harde schijven. SDN en andere geavanceerde technologieën zoals software voor real-time analytics bieden onderzoekers de mogelijkheid om nieuwe onderzoeksmethodieken uit te proberen binnen een volledig operationeel netwerk, zonder de noodzaak om voor elk project een afzonderlijke infrastructuur in te richten. Ook dit wordt mogelijk gemaakt door on demand netwerken.

Vervoer
Nederland loopt op kop wat betreft de integratie van steeds meer technologie in wegen om ze intelligenter te maken en ze met het verkeer te doen communiceren. De N328 in Oss, ook wel de ‘De weg van de toekomst’ genoemd, is al voorzien van dit soort intelligente oplossingen, zoals slimme verlichting en ‘smart’ stoplichten . Deze en andere intelligente verkeersoplossingen moeten de gevreesde files terugdringen. On demand netwerken stellen steden in staat om operationele centra op te richten en deze te voorzien van gedetailleerde, real-time informatie over de verkeersdrukte, snelheden, de status van vervoersplanningen, de actuele weersomstandigheden en andere wegcondities. Daarbij gaan enorme hoeveelheden data gemoeid die een reeds overbelast of handmatig heringericht netwerk simpelweg niet aankan. Verkeersleiders kunnen de verzamelde informatie gebruiken om inzicht te verwerven in verkeerspatronen en het verkeer om te leiden om filevorming tegen te gaan.

Digitale overheid
Niemand houdt ervan om zich achter een lange rij in het gemeentehuis te voegen voor het aanvragen van een nieuw paspoort of rijbewijs. Om kosten te besparen en burgers efficiënter van dienst te zijn, besluiten veel lagere overheden om processen als het registreren van stemmen, de afgifte van vergunningen, het innen van belastingen en het aanbieden van gemeentelijke diensten via internet af te handelen. Gezien het grote aantal mensen dat liever niet naar het gemeentehuis wil afreizen, is het van cruciaal belang voor gemeentes om te beschikken over een netwerk dat de capaciteit automatisch kan opschalen om in de vraag naar bandbreedte te voorzien. Dit biedt met name uitkomst bij processen waarbij sprake is van een deadline, zoals verkiezingen en de inning van gemeentelijke heffingen. On demand netwerken bieden daarnaast ondersteuning voor het concept van een ‘smart city’. Gemeentes proberen hiermee bedrijven, young professionals en belangrijke evenementen naar hun regio te lokken. Dit is alleen mogelijk als ze kunnen aantonen dat ze over de infrastructuur beschikken om voor alle overheidsdiensten tegemoet te komen aan de moderne vraag naar bandbreedte.

Energie
Energie- en nutsbedrijven kunnen on demand netwerken inzetten voor de communicatie met apparaten in de huishoudens van hun klanten, zoals energiemeters, gasmeters en slimme thermostaten. Dit maakt het mogelijk om het piekverbruik terug te dringen en de kosten zo laag mogelijk te houden. En dat laatste wordt steeds belangrijker, omdat zo’n 10 procent van alle opgewekte elektriciteit verloren gaat in het overdrachts- en distributiesysteem.

Openbare veiligheid
Medewerkers van noodhulpdiensten moeten soms hun eigen smartphone naar het werk meenemen om toegang te krijgen tot apps, databases te doorzoeken en video’s te delen. Dit vraagt om een aanzienlijke hoeveelheid bandbreedte, en kan voor overbelasting zorgen van netwerken die onvoldoende capaciteit bieden voor de ondersteuning van mobiele apparaten. Tijdens rampen zoals een grote uitslaande brand of zware storm bieden on demand netwerken de mogelijkheid om gebruik te maken van mobiele apparatuur die toegang biedt tot applicaties en diensten die de effectiviteit van hulpverleners vergroten. Dit betekent een belangrijke verbetering van onze collectieve veiligheid.

On demand is in trek
Ons dagelijkse leven vraagt om demand netwerken omdat ze innovatie en modernisatie bevorderen. Om te kunnen voorzien in de behoeften van onze snel veranderende wereld moeten operators en bedrijven nieuwe netwerktechnologieën zoals SDN en NFV omarmen. Deze technologieën maken het mogelijk om programmeerbare en flexibele netwerken te ontwikkelen die op elk gewenst moment en vanaf elke locatie kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker.

Rob Wilts, directeur Regional Service Providers bij Ciena

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here