Home Innovatie & Strategie Snel ontwikkelen met Low Code: hoe zit het met de kwaliteit?

Snel ontwikkelen met Low Code: hoe zit het met de kwaliteit?

404

Software ontwikkelen met Low Code wint enorm aan populariteit en dat is natuurlijk niet voor niets. De wereld om ons heen verandert steeds sneller. Met de traditionele ontwikkelplatformen is in veel gevallen niet tijdig aan de vraag van de klant te voldoen. Een bijkomend probleem is de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel.

Technologie waarmee je relatief snel en ook nog complexe applicaties kunt bouwen wint dus terrein maar krijgt de kwaliteit van de software nog wel de juiste aandacht?

Grip houden op uw software

 

Eén ding moet namelijk goed in gedachten worden gehouden, de relatie tussen snelheid en kwaliteit. Snel ontwikkelen kan resulteren in toepassingen die van mindere kwaliteit zijn. Hoewel low-codeplatforms zoals OutSystems de kloof tussen IT en de business dichten, blijft het creëren van toekomstbestendige applicaties cruciaal.

Veel organisaties testen software voornamelijk via functioneel testen zonder langetermijnvisie. Dit is natuurlijk zeer effectief om te weten te komen of functionaliteiten goed werken. En of processen goed doorlopen worden. Echter, wanneer er onduidelijkheid heerst over de fundamenten van de broncode is het lastig om een toekomstplan te ontwikkelen. Functioneel testen en functionaliteiten doorontwikkelen heeft voornamelijk te maken met de korte termijn. Op de korte termijn bedrijfsstrategie, gericht op quick wins.

Naast de kortetermijnvisie is het dus van belang de langetermijnvisie te ontwikkelen. U wilt toch ook weten wat de toekomstvastheid van uw software is?

ISO-25010 norm

De ISO-norm 25010 vervangt sinds 2011 de ISO-norm 9126 en beschrijft de kwaliteitskenmerken van software. Deze norm is onderdeel van de ‘Systems and software Quality Requirements Evaluation’ (SQuaRE) modellen. De ISO-norm 25010 bestaat uit een tweetal modellen. Het model voor productkwaliteit onderscheidt acht hoofdcategorieën die elk zijn onderverdeeld in kwaliteitseigenschappen, 31 in totaal. Naast het model voor productkwaliteit beschrijft de norm ook een model voor kwaliteit tijdens gebruik. Dit model onderscheidt vijf hoofdcategorieën die zijn onderverdeeld in 11 kwaliteitseigenschappen. Een uitgebreide beschrijving is hier te vinden.

Ervaring leert dat applicaties die volgens deze richtlijnen zijn gebouwd meer toekomstvast zijn, meer toegevoegde waarde voor de gebruikers bieden en eenvoudiger aan te passen zijn.

Automatische Analyse

Governance van de software ontwikkelprocessen roept vragen op zoals: hoe is de onderhoudbaarheid sinds de laatste sprint veranderd? Hoe verschillen de codekwaliteit en productiviteit van mijn scrumteams? Hoe kan ik mijn onderhoudskosten verlagen? In hoeverre worden componenten opnieuw gebruikt?

Een regelmatige analyse van de broncode kan dit inzicht geven om zodoende de business doorlopend te verbeteren.

Een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in dergelijke analyses is Omnext. Zij bieden oplossingen voor een dertigtal technologieën om dit volledig automatisch inzichtelijk te maken.

Door het inzetten van dergelijke oplossingen wordt de toekomstvastheid verbetert en zal het onderhoud van de applicaties minder tijd vergen. Door het terugkoppelen van de informatie uit de analyse naar de ontwikkelteams zal ook de kennis en productiviteit van de teams toenemen.

Best practices

Met de opkomst van Low Code is ook de vraag naar automatische kwaliteitsmetingen voor deze applicaties sterk gestegen, zeker waar applicaties bedrijfskritisch zijn en almaar complexer worden. Omnext heeft hierop ingespeeld door nu dergelijke platformen te ondersteunen. In het geval van OutSystems aangevuld met de best practices van deze leverancier.

De resultaten zoals gepresenteerd in het dashboard stellen de klant in staat om verbeterpunten te identificeren en indien nodig kan Inforza, als partner van Omnext en OutSystems, haar expertise aanbieden in de vorm van Expert Reviews om klanten echt te helpen een volgende stap te zetten in het verbeteren van de kwaliteit van haar applicaties.

Evert Jan Bos, Business Development Manager bij Inforza Information Technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in