Home Data & Storage Onze steden moeten slimmer: lessen die we kunnen trekken uit publieke gebouwen

Onze steden moeten slimmer: lessen die we kunnen trekken uit publieke gebouwen

Aruba Networks -
69
dainamics

Al jaren geleden klonken er enthousiaste geluiden in veel steden over het omarmen van allerlei nieuwe, digitale technologieen. Het idee was dat de steden zouden veranderen van doodgewone ‘betonnen jungles’ in volwaardige, slimme en verbonden steden. Ondanks dit enthousiasme lopen de meeste steden echter mijlenver achter met het waarmaken van hun ambities en het inrichten van een digitale basisinfrastructuur. Een voorbeeld daarvan is draadloze verbinding in het publieke omgevingen.

Toch zijn er veel van onze partners die actief zijn in de publieke ruimte, in de afgelopen jaren aan de slag gegaan met razendsnelle, digitale transformaties om hun bezoekers van echt slimme ervaringen te voorzien. Wij geloven dat we veel kunnen leren van de lessen die zij hebben geleerd.

Eenvoudig gesteld kunnen grote openbare ruimtes worden gezien als kleine steden – ze voorzien in de behoeften van tienduizenden bezoekers, helpen hen hun weg te vinden, verbinden hun reizen en leveren een ervaring op maat, terwijl ze ook zorgen voor openbare veiligheid en bedrijfscontinuïteit. Met deze kennis in het achterhoofd maakten we een selectie van de top-innovaties bij publieke ruimtes die volgens ons goede startpunten zijn voor steden wanneer ze zelf werk willen maken van hun slimme transformatie.

Geoptimaliseerde digitale ervaringen leveren aan de edge

Het gegeven dat de populatie in steden steeds meer toeneemt en de groeiende verwachting dat Wi-Fi-dekking ongeacht de locatie consistent moet zijn, betekent dat we de mogelijkheden van geconcentreerde datacenters snel ontgroeien.

In plaats daarvan komen we nu steeds dichter bij de edge van het netwerk – wat betekent dat onze datacenters geleidelijk aan verhuizen naar de locaties waar de gegevens door eindgebruikers worden gecreëerd. Deze verschuiving naar de edge is deels ingegeven door de noodzaak om data van nieuwere apparaten met 5G, IoT of AI te benutten om real-time verbonden ervaringen te creëren. Volgens Gartner zal in 2025 75% van onze data moeten worden verwerkt, geanalyseerd en gebruikt aan de rand van het netwerk.

Steden moeten ervoor zorgen dat hun netwerkinfrastructuur net zo mobiel is als hun inwoners. En hoewel het creëren van netwerken voor honderdduizenden gebruikers geen sinecure is, kunnen steden met behulp van strategisch geplaatste toegangspunten – zowel binnen als buiten – helpen een consistente always-on ervaring te leveren.

Hoewel op een iets kleinere schaal, is netwerkdekking bij universiteiten een goed voorbeeld, vooral als zij stadscampussen hebben. Aruba werkte onlangs samen met de Universiteit van Cambridge om 4.500 access points uit te rollen over de hele stad, zodat de studenten een volledige dekking van de universiteit-Wi-Fi hebben. Inmiddels zijn er ook sportstadions die dit type access point-dekking implementeren, zowel op het veld als in omgevingen met een hoge dichtheid van connectiviteit, zoals eet- en drinkgelegenheden. Beide voorbeelden tonen aan dat het mogelijk is om hoge kwaliteit Wi-Fi te leveren in wijdverspreide gebieden. Het begint allemaal met groot durven dromen.

Locatie & locatiediensten

Een andere les die steden kunnen leren van grote openbare ruimtes, is hoe ze de bewoners- of bezoekerservaring kunnen verbeteren door de kracht van locatiediensten. Of het nu in sportstadions of muziekhallen is, locatiediensten worden al lang door openbare gebouwen gebruikt om hun fans een betere ervaring te bieden en ze worden alleen maar geavanceerder.

Tijdens de pandemie werden locatiediensten in grote openbare ruimtes net zo belangrijk voor de veiligheid als voor de ervaring – met bedrijven die bezoekers moesten traceren voor contact tracing. Maar anderzijds ook om een meer contactloze ervaring mogelijk te maken met apps, bijvoorbeeld door klanten de kans te geven hun eten of drankjes rechtstreeks aan hun tafel te bestellen.

Vóór de pandemie werkte Aruba met verschillende klanten samen om diensten als deze te leveren. Zo werden we in 2018 door de stad Bilbao gevraagd om hen te helpen de slimste en meest verbonden stad van Spanje te worden. Met behulp van bluetooth beacon tracking-bakens op strategische locaties, kon de stad de betrokkenheid van burgers vergroten via locatieverbonden mobiele apps. In totaal werden bijvoorbeeld 180 van deze bakens geïnstalleerd in bushokjes in de stad, zodat burgers gemakkelijk toegang hebben tot de nodig informatie.

Vandaag de dag kan iedereen, of het nu gaat om burgers of toeristen, overal in de stad verbinding maken. In Bilbao is nu overal goede connectiviteit in alle openbare gebouwen, musea, het voetbalstadion, parken en openbare pleinen. Met meer dan 1.500 toegangspunten in de stad, zijn gebruikers nooit meer dan 300 meter verwijderd van een access point naar snelle Wi-Fi.

Laat werknemers niet achter

Focussen op de ervaring van burgers en toeristen is geweldig, maar hoe zit het met degenen die achter de schermen werken? Eén van de belangrijkste lessen die we uit de pandemie kunnen trekken, is dat de ervaring van werknemers even belangrijk is als die van klanten of gebruikers. En met medewerkers bedoelen we zowel het algemeen personeel als het IT-team.

Nu digitalisering bovenaan de agenda van elke organisatie staat, is er veel vraag naar IT-personeel. Daarom is werktevredenheid een essentiële maatstaf. Hoogopgeleide ingenieurs willen geen vervelende taken uitvoeren – dit is niet alleen een verspilling van hun tijd en middelen, maar het verlaagt ook hun arbeidstevredenheid. Slimme steden zouden daarom moeten kijken naar de ontwikkeling van zelfvoorzienende netwerken om tijd vrij te maken voor de vaak zeer drukke en overbelaste IT-teams.

Slimme steden hebben ook behoefte aan mobiel personeel, zodat die de straat op kunnen om het publiek beter van dienst te zijn. Met een alomtegenwoordig netwerk kunnen werknemers hun verbinding met het netwerk behouden terwijl ze rondlopen in openbare gebouwen en de stad in het algemeen – waardoor ze effectiever en efficiënter worden.

Verschillende soorten gebruikers accommoderen

Natuurlijk brengt het mogelijk maken van verschillende ervaringen voor een verscheidenheid aan netwerkgebruikers ook veiligheidsimplicaties met zich mee. Net als in een stad hebben publieke ruimtes vaak te maken met een breed spectrum van gebruikersgroepen, waaronder fans, bedrijven en personeel – die elk hun eigen bandbreedtevereisten hebben en een iets andere toegang tot het netwerk nodig hebben.

In het geval van de Belgische dierentuin Pairi Daiza moeten bezoekers foto’s kunnen posten op sociale media, terwijl organisatoren van evenementen streaming door zakelijke gebruikers mogelijk moeten maken. Hier is een centrale netwerk- en beleidsmanagementtool van vitaal belang, zodat steden beleidsregels kunnen opstellen en deze in real-time toepassen, om zo efficiënt te beheren hoe gebruikers en apparaten verbinding maken en waartoe ze toegang hebben.

Lessen voor de toekomst

Naarmate de verwachtingen op het gebied van connectiviteit exponentieel toenemen, moeten onze steden innoveren om bij te blijven. Hoewel ze kleiner zijn dan steden, bieden grote publieke plaatsen en gebouwen een groot aantal lessen om van te leren en kunnen ze een nuttige blauwdruk bieden aan steden die ernaar streven de digitale ervaringen te bieden waar zowel bezoekers als inwoners naar hunkeren.

Door David van den Berg, Country Director Aruba Network Netherlands

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here