Home Ondernemen & Business Pas op voor deze 4 valkuilen bij Digitale Transformatie

Pas op voor deze 4 valkuilen bij Digitale Transformatie

168

Digitale transformatie is een begrip waar je in deze tijd zowat mee doodgegooid wordt. De landelijke en internationale media staan er vol mee. Je zal dan ook bijna de fout kunnen maken om te denken dat het om een buzzword of hype gaat. Want als we heel kritisch gaan kijken: hoeveel bedrijven zijn daadwerkelijk bezig met het uitrollen van hun digitale transformatie? Op het niveau dat daadwerkelijk het bedrijfs-DNA en strategie transformeert naar deze nieuwe tijd? Korte conclusie: te weinig. Of ze stellen het te lang uit. Terwijl de concurrentie moordend is. Lees in dit blog de vier grootste bottlenecks voor een geslaagde digitale transformatie.

Het pad naar een geslaagde transformatie

Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die het ‘licht’ hebben gezien en zich bewust zijn van het feit dat ze moeten transformeren naar een nieuw businessmodel. Een businessmodel dat aansluit bij de marktbehoeften en doelgroep van nu. Maar met een nieuw businessmodel en een nieuwe strategie ben je er nog niet. Tegenslagen in het transformatieproces komen bedrijven dagelijks tegen. Daarom delen we graag de belangrijkste bottlenecks die je tegen kunt komen op de weg naar een geslaagde digitale transformatie.

  1. Uitstelgedrag: te veel focus op korte termijn

Veel sales-gedreven bedrijven hebben te veel focus op korte termijn business ten opzichte van de lange termijn. De target van deze maand moet nu gehaald worden, de toekomst, dat zien we later dan wel weer…

Of er vinden wel meetings plaats maar daarin wordt nog te veel gepraat over ‘in de toekomst’. De noodzaak voor digitale transformatie is er al. En het vraagt veel tijd en energie om in juiste banen te leiden. Het is geen makkelijke weg en vraagt om een kritische blik naar jouw businessmodel; een model dat hoogstwaarschijnlijk flink bijgestuurd moet worden. Door dit naar de lange termijn te blijven doorschuiven wordt de afstand tussen de markt en de concurrentie met de dag groter.

  1. Gebrek aan resources

Digitale transformatie is een zeer tijdrovend proces wat effect heeft op alle lagen van de organisatie. De grootste bottleneck is vaak een tekort aan resources. En dan met name tijd, geld en kennis. Strategiebepaling, planning en investeringen… Denk bij dat laatste niet alleen aan de harde euro’s van bijvoorbeeld een nieuw webportal of website, maar zeker ook aan tijdinvestering intern in mensen met de juiste technische knowhow en het realiseren van daadkracht onder medewerkers.

Realistische inschatting

Het is belangrijk om een realistische inschatting te maken of de juiste resources wel beschikbaar zijn. En zo niet, een partner te zoeken die daarin kan ondersteunen. Als bedrijf blijf je je dan puur richten op de essentie. Dat is het strategisch business model. Bovendien zijn er dan ook altijd de juiste adviseurs en extra handjes beschikbaar om je te helpen met advies en technische knowhow.

  1. Overload aan data

De verwachting is dat binnen 2 jaar alle data wereldwijd verdubbelt. Je leest het goed: verdubbelt! Niet zo gek als je er over nadenkt. Denk maar aan bedrijven als Uber, Netflix of Booking.com. Deze diensten neem je direct af zonder tussenpersoon. Echter wat veel bedrijven onderschatten is hoe belangrijk het is om deze data te managen. Het laatste wat je wil is traagheid of downtime wegens performance issues of een onbetrouwbare IT-infrastructuur.

We vragen dus steeds meer van onze data. Of dat nu on premise is of in de cloud. Zie het als een kaartenhuis. Regel je dit niet goed, dan stort het raamwerk in één klap in en kan dit ervoor zorgen dat de concurrentie een gevaarlijke stap dichterbij komt. De juiste IT-infrastructuur die met je meegroeit is dan ook essentieel.

  1. Onbetrouwbare support

Je hebt je business model op orde en kritisch gekeken naar een krachtige toekomstvaste IT-infrastructuur zodat deze geen issues gaat opleveren. Maar weet je ook hoe het geregeld is als er toch onverhoopt iets mis gaat? Onderschat de rol van goede support niet, zodat je bij eventuele storingen of problemen zo snel mogelijkheden weer up & running bent.

Helaas hebben wij ervaringen gehad met leveranciers die de urgentie hier minder van inzien, terwijl dit vaak directe en grote gevolgen heeft voor de kosten en winst van een bedrijf. Vergeet niet dat als een webportal tijdelijk niet of slecht beschikbaar is, dit voor jouw klanten een overstap naar de concurrent kan betekenen. Investeer en kijk dus kritisch naar een betrouwbare partner. Zowel voor IT-advies als ook voor de levering, implementatie en support.

Zo voorkom je bottlenecks

Lees je goed in als je bezig bent met the road naar digital transformation. Leer van andere bedrijven en kijk kritisch naar de markt en jouw partners. In een succesvolle weg naar digitale transformatie zijn de juiste partners key. Hoe groot of hoe klein je organisatie ook is.

Zoek een partner waar je een goed gevoel bij hebt en die je kan helpen met de juiste roadmap, inventarisatie en berekeningen voor de lange termijn. Wij helpen je graag op het gebeid van IT om een rock steady basis te creëeren voor het succes van jouw business.

Verder inlezen?

Rhodix IT Services en Huawei Enterprise hebben samen de krachten gebundeld en een eBook ontwikkeld waarin we de essentiële stappen delen voor een geslaagde toekomststrategie van je IT-omgeving.

In dit eBook lees je o.a. wat digitale transformatie inhoudt en hoe je een toekomstvaste IT infrastructuur opbouwt. Hoe zorg je dat jouw bedrijf is ingericht voor de hoeveelheden data van de toekomst? Wat is nog het belang van hardware en waarom is dit zo belangrijk op weg naar een geslaagde digitale transformatie? Ook geven we onze visie op de toekomst en geven we inspiratie in de vorm van diverse voorbeelden.

Suzanne van Os, Marketing Manager Rhodix IT Services

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in