Home Innovatie & Strategie Op weg naar de circulaire economie

Op weg naar de circulaire economie

328

Het is voor elk bedrijf van cruciaal belang om klanten steeds meer toegevoegde waarde te bieden. Deze meerwaarde kan diverse vormen aannemen. Waarde op de korte termijn helpt om nieuwe klanten te winnen. Waarde op de lange termijn helpt om klanten te behouden. Dit betekent dat we moeten anticiperen op toekomstige ontwikkelingen ten aanzien van bedrijven en hun klanten. Momenteel maakt de circulaire economie haar opmars als nieuwe bron van toegevoegde waarde. De term verwijst naar een economie die bijdraagt aan minder afval en vervuiling. De reductie van de CO2-uitstoot is slechts één voordeel van de circulaire benadering. Het zorgt ook voor kosten- en tijdsbesparingen en biedt tal van andere economische en milieuvoordelen.

Duurzaamheid

Met het oog op deze voordelen proberen steeds meer bedrijven om een circulaire aanpak te integreren met hun strategieën en producten. Lexmark heeft altijd voorop gelopen op gebied van duurzame ontwikkeling. We streven er niet alleen naar om te voldoen aan de laatste milieunormen. We inspireren ook andere bedrijven om nieuwe circulaire omzetstromen te genereren en zich daarmee binnen de markt te onderscheiden.

Om deze doelstellingen dichterbij te brengen en bij te dragen aan innovatieve duurzaamheidsprojecten zijn we een samenwerking aangegaan met de Ellen MacArthur Foundation. Verder worden er voortdurend baanbrekende oplossingen voor het hergebruik van grondstoffen ontwikkeld. Zo wordt elke cartridge van Lexmark tijdens het productieproces getest om een optimale kwaliteit te waarborgen. Voor dit doel worden jaarlijks duizenden testpagina’s afgedrukt. Sinds 2013 hanteren we een proces om deze om te vormen tot pulpkussens voor onze verpakkingen. Deze pulpkussens bieden niet alleen uitmuntende bescherming voor cartridges tijdens het transport, maar kunnen ook worden gerecycled. In 2015 voorkwamen we op deze manier de kap van ruim 14.500 bomen.

Levenscyclus

Lexmark heeft er altijd naar gestreefd om zijn bedrijfsvoering door te ontwikkelen met diverse hardware- en softwareoplossingen. Het terugdringen van de invloed op het milieu maakt vanaf het begin af aan al deel uit van dit proces. Of het nu gaat om het analyseren van de levenscyclus van onze apparatuur of het terugdringen van papierverspilling door het stimuleren van recycling, we blijven trouw aan ons motto: “print less, save more”.

Een van onze initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen is het Lexmark Cartridge Collection Program. Hiermee worden jaarlijks miljoenen gebruikte cartridges herwonnen die we hergebruiken of recyclen. Op deze manier kunnen cartridges en printers worden vervaardigd op basis van gerecycled materiaal zonder nadelige gevolgen voor de kwaliteit van onze producten. Zo bevat 91 procent van alle cartridges van Lexmark gerecyclede onderdelen die via consumenten zijn ingezameld. Onze doelstelling is om in 2018 maar liefst vijftig procent van alle grondstoffen die deel uitmaken van onze cartridges te hergebruiken. Dit percentage ligt momenteel op 36 procent. Een beleid dat voorziet in het hergebruik van materialen aan het einde van hun levenscyclus draagt bij aan een langere levensduur van producten en vermindert de noodzaak om nieuwe grondstoffen voor het productieproces te gebruiken.

Businessmodel

Nu er op bredere schaal kennis wordt genomen van, en gediscussieerd over, de circulaire economie krijgen bedrijven de kans om hun businessmodel te herzien en de milieu-impact van hun bedrijfsactiviteiten terug te dringen. Initiatieven van consumenten en beleidsmakers alleen zijn niet voldoende om deze doelstellingen te realiseren. Dit vraagt om innovatieve bedrijfsmodellen en de inzet van nieuwe technologie. Bovendien is er hard werk voor nodig en de vastberadenheid om een nieuwe zakelijke benadering te implementeren.

Steven Burford, general manager bij Lexmark Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in