Home Cloud Op zoek naar de gouden cloud

Op zoek naar de gouden cloud

75
dainamics

Als je IT-leveranciers moet geloven, moet alles allemaal anders. We moeten digitaal transformeren, anders gaan we eraan. Zo moeten we moeten de cloud in, anders overleven we niet. En we moeten de GDPR volgen, anders is het afgelopen. Allemaal doemscenario’s die natuurlijk gretig gevolgd worden door de oplossing: koop bij ons, dan komt het allemaal goed.

Dat snap ik best. Wij leveren tenslotte ook clouddiensten, en een platform voor digitale transformatie, en compliance. Maar waarom moet het allemaal zo dramatisch en zo zwart/wit? Alsof de keuzes die je nu maakt bepalend moeten zijn voor de hele verdere toekomst van je organisatie.

Dat komt natuurlijk deels doordat er aardig wat dienstverleners zijn voor wie dat ook werkelijk geldt. Zonder meteen namen en rugnummers te noemen: er zijn nogal wat partijen die zich gedragen als een virtueel Hotel California. Dat is zo’n luxe resort waar je makkelijk incheckt maar nooit meer wegkomt.

Snel schakelen

Het rare is dat flexibiliteit nu juist de kern is van de hele cloud-gedachte. Snel kunnen schakelen, zodat je je organisatie kunt aanpassen aan de veranderende wensen van de markt en de nieuwste technologie. Het hele idee van de digitale transformatie berust op de wens om zo efficiënt en flexibel mogelijk te zijn. Dat is hoe je concurrerend blijft. Toch? Dan moet het doel niet zijn om je vast te leggen op een partij die je gouden bergen belooft. Dan moet je op zoek naar een gouden cloud.

De ideale cloud partner levert in mijn ogen in de eerste plaats vlekkeloze prestaties: hoge capaciteit, lage latency, hoge betrouwbaarheid, en uiteraard volledige compliance met alle relevante wet- en regelgeving, nu en in de toekomst. Maar daarnaast biedt zo’n partner je de vrijheid om de IT van je organisatie in te richten en aan te passen zoals jij dat graag wilt zien.

Betere oplossing

Als jij een deel van je legacy applicaties wilt blijven gebruiken, dan mag dat geen probleem zijn. Als je kiest voor een internationaal platform, moet ieder systeem daar in principe gewoon in opgenomen kunnen worden. Public, private of hybride oplossingen moet je kunnen afnemen omdat dat voor jouw organisatie ideaal is – niet omdat je leverancier dat zo graag wil. Containers, SD WAN – je wilt een partner die je daarin kan adviseren en je de beste oplossing kan bieden zonder dat hij je stiekem een richting op duwt die voor jouw organisatie helemaal niet geschikt is. En als je echt iets wil wat je provider je niet kan bieden, moet je kunnen overstappen naar een betere oplossing.

Optimale vrijheid en capaciteit om te accelereren, maar ook om te schakelen, te stoppen en over te stappen als dat beter is. Dát is wat de kracht van de cloud zou moeten zijn. Daar mag je je provider best eens kritisch over ondervragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here