Home Innovatie & Strategie Opa Joop wil een tablet

Opa Joop wil een tablet

306

Soms komen de blog-onderwerpen gewoon op je af. Mijn schoonvader is behoorlijk op jaren en wil graag een tablet hebben. En of wij kunnen adviseren. Leuk!

Er was ook nieuws met dezelfde inspiratie. Afgelopen zaterdag werd Auke Wouda honderdvijf jaar. Dat kan iedereen lezen op DitIsWijk. Wat je er niet leest hoorde ik uit betrouwbare bron: Auke is een wel heel krasse man met de voorkomendheid die vroeger zo normaal geweest moet zijn maar waar je vandaag-de-dag vergeefs om komt. Een echte heer die, en daar komtie, voor zijn honderdeerste verjaardag zelf vroeg om een iPad. Gefeliciteerd, Auke!

Bejaarden hebben en masse de iPad omarmd. Dat is niet vreemd, de iPad was de eerste echte tablet en is met zijn menscentrisch design werkelijk door iedereen met gemak te bedienen. Van heel jong tot heel oud. Zonder poespas en zonder lange cursussen. Er zijn speciale apps voor bejaarden en een recent onderzoek heeft aangetoond, dat bejaarden die een iPad hebben langer thuis kunnen blijven wonen. De iPad heeft een positieve sociale impact.

Maar nu wordt van ons een objectief vergelijk gevraagd. De wereld van een paar jaar terug is definitief veranderd. De copycats hebben de markt verrijkt met allerlei tablets waarbij die met Android het best verkocht worden.

Opa leest nog goed, kan een beetje met computers overweg en is een echte Nederlander (op de centjes). Thuis hebben we twee iPads en een Android tablet (gratis bij de nieuwe tuinset). Op de zaak heb ik een Windows8 tablet. Ik gebruik ze daadwerkelijk allemaal. Wat zou Opa belangrijk vinden? En wat vinden wij belangrijk?

De criteria zijn niet zo moeilijk op te schrijven. Niet te duur, stevig, handig, makkelijk en met veel native apps. Moet werken met Wifi, 3G niet noodzakelijk. Mooi hoesje erom heen. Geen klein scherm. Moet fun zijn. Dezelfde als andere bejaarden. Moet het altijd doen. Niet te zwaar. En wij: met ongeveer nul beheer ervoor (want je weet wel).

Eigenlijk is het simpel. Bejaarden willen geen blauwe schermen of hangende tablets. Geen cursussen. Geen apparaten waar je je rot zoekt waar iets staat. Geen overvolle schermen. Geen oude applicaties in een nieuw jasje. Geen lege batterijen. Geen “geheugen vol”-melding omdat het OS alles opsnoept. Geen goedkope nep. Geen ellende. Vooral geen ellende. En dan kom je toch weer op een iPad. Niet de goedkoopste, wel de meest toepasselijke.

Kopen, Opa Joop?

Hans van Buuren, Enterprise Architect

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in