Home Cloud Ophaalbrug

Ophaalbrug

97

Ik werkte 25 jaar geleden als programmeur bij een zorginstelling. Zoals bij veel bedrijven het geval is, werd er ’s avonds bij de uitgang steekproefsgewijs gecontroleerd of medewerkers geen rekenmachines, medicijnen, hulpmiddelen of andere zaken stalen.

Nooit hebben controleurs aandacht geschonken aan de diskettes die ik bij me droeg – terwijl ik verantwoordelijk was voor het vastleggen van planningen, vertrouwelijke en privacygevoelige data. Wellicht hadden de bewakers destijds geen idee wat er op zo’n schijfje zou kunnen staan, maar toch vrees ik dat er sindsdien eigenlijk niet veel veranderd is.

Tegenwoordig staan in veel ondernemingen shredders. Wie documenten met essentiële data wil weggooien moet de vernietiger gebruiken, maar elke middag lopen medewerkers met hun laptop, met dezelfde documenten erop, naar buiten. Over het algemeen besteden IT-afdelingen meer aandacht aan binnenkomend verkeer, gegevens die vanuit de van virussen doorspekte buitenwereld naar hen toekomen, dan aan het uitgaand verkeer.

De stadswallen en ophaalbruggen die steden in de middeleeuwen beschermden hielden niet alleen vijanden buiten de poort, maar zorgden er ook voor dat de eigen inwoners slechts geautoriseerd, gecontroleerd en gereguleerd (want slechts overdag) naar buiten konden.

Op Schiphol is het anno 2010 niet anders. Douane en Marechaussee houden niet alleen nieuwkomers in de gaten, maar innen ook die openstaande boete van een vertrekkend passagier.

Met de toegenomen mobiliteit in de vorm van smartphones, iPad’s en laptops naast de groeiende populariteit van thuiswerken en de stijgende hoeveelheid data die in de cloud worden opgeslagen zal er steeds meer aandacht moeten komen voor het veilig versturen en uploaden van gegevens.

In dat geval zijn er nogal wat vragen die de IT-afdeling moet beantwoorden: Welke data moeten worden versleuteld, wat mag het bedrijfsnetwerk niet verlaten?  Is er wellicht informatie die wel in de cloud opgeslagen mag worden, maar, op last van wetgeving, uitsluitend binnen Europa?

Voor resellers liggen hier kansen. Aan de inkomende kant (mail, download, antivirus) is veel gestandaardiseerd – de uitgaande kant (verzenden, uploaden) is echter braak terrein. Hier kunnen VAR’s met consultancy goede marges realiseren. De reseller als poortwachter!

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in