Home Data & Storage De opmars van data literacy

De opmars van data literacy

1093

Data literacy is voor organisaties onmisbaar op de weg naar succes

De wereld verandert continu, dankzij allerhande revoluties en uitvindingen: van de lopende band, auto’s en vliegtuigen tot de opmars van computers en mobiele telefoons.

Op dit moment bevinden we ons midden in een digitale én datarevolutie. Deze revolutie gaat veel verder dan wij onszelf enkele jaren geleden voorstelden. Nu deze ontwikkelingen om de hoek komen kijken, krijgen we te maken met termen als Big Data, Machine Learning, Augmented Intelligence en nog veel meer. We omschrijven talloze zaken als data of data-driven. Zoveel zelfs dat er maar weinig bedrijven zijn die ‘data’ niet op de agenda hebben staan. De grootste uitdaging voor deze bedrijven zit hem daarbij vooral in de hoeveelheid data. En de snelheid van toegang tot de data die we tot onze beschikking hebben.

Veel data

Meer rekenkracht, de opkomst van IoT en relatief goedkope opslagtarieven zorgen er allemaal voor dat we meer en meer data zijn gaan verzamelen, verwerken en opslaan. Volgens chipmaker Intel moeten we daarvoor kijken naar het Internet of Things. “Onze IoT-wereld groeit onvoorstelbaar snel. Waar we in 2006 nog 2 miljard IoT-objecten telden, zijn dat er in 2020 naar voorspelling maar liefst 200 miljard. Dat zijn 26 slimme apparaten per persoon op aarde!” En daar genereren we een hele hoop data mee.

Skillset

Nu we meer én sneller data verzamelen, nemen ook de mogelijkheden voor data-analyse voor bedrijven toe. Maar met al deze nieuwe gegevens tot onze beschikking en het verlangen naar een datagedreven organisatie, komen nieuwe problemen aan het licht. Mensen met de juiste skillset om deze data volledig te kunnen benutten. Harvard Business Review zegt hierover: “Het tekort aan datawetenschappers wordt voor sommige sectoren een serieus probleem.” Dit werd al in 2012 opgemerkt. Als we kijken naar de huidige situatie, zien we dat er steeds meer data beschikbaar is op de werkvloer, maar dat lang niet alle werknemers weten hoe ze deze data op de juiste manier in kunnen zetten. We hoeven heus niet allemaal datawetenschappers te zijn, maar we moeten op zijn minst data literate zijn.

Wat bedoel ik precies met de term data literacy? In ieder geval dat we ons klaar moeten maken voor een opmars van datageletterdheid en dat we ons diverse skills eigen moeten maken. We zouden data moeten kunnen lezen, interpreteren, begrijpen en bediscussiëren. Iedereen kan, met de juiste skills en mindset, een data-driven machine zijn. Ben jij er klaar voor?

Sandor Nieuwenhuijs, presales director Benelux, Emerging Markets & Russia bij Qlik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in