Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Oproep aan IT’ers: minder vakmanschap, meer meesterschap

Oproep aan IT’ers: minder vakmanschap, meer meesterschap

101
dainamics

In razend tempo krijgt het algemeen management cloud computing in het vizier. Niet dat zij het echt begrijpt, want het principe van cloud is helder, maar de onderliggende complexiteit is er niet zozeer minder om. Wel ziet de gemiddelde algemeen directeur of CEO inmiddels, dat cloud gebaseerde IT de levertijden van IT-diensten verkort tot een fractie van wat het was. De kosten zijn vaak lager, en er is in elk geval veel minder investeringsrisico. Tenslotte is een prettige bijkomstigheid, dat een groot deel van de voor hem niet-core IT activiteiten het bedrijf verlaten en de experts die overblijven meer kunnen bijdragen aan nieuwe en betere business modellen. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen! En dat betekent meteen het einde van de IT’er….

Tenzij IT’ers bij bedrijven een deel van hun vakmanschap opgeven. Minder focus op het allerbeste willen maken. En meer focus op wat voldoende is voor het uiteindelijke commerciële resultaat. Pick your battles qua vakmanschap met maatwerk op zeer bedrijfs- of sectorspecifieke IT services. Maar ga daarbij voor meesterschap. Durf de beslissing te nemen om de generieke IT-afdeling in te richten als een fabriek (mijn collega Hans van Aken heeft er met ‘The IT Factory’ een boek over geschreven); een afdeling die grotendeels standaardproducten en diensten levert die in dienst staan van snelle levertijden, voldoende kwaliteit en voorspelbare kosten.

Want het staat vast, dat het een business manager of algemeen directeur geen moer uitmaakt wat er onder de motorkap zit. Als het maar werkt. Zo levert Audi honderdduizenden leaseauto’s aan bedrijven – en die zijn niet uitgerust met de krachtigste motoren en nappa leren bekleding. Het zijn de Audi’s die er voortreffelijk uitzien en onder de motorkap over een voldoende effectieve, maar relatief bescheiden motor beschikken om comfortabel mee te rijden. Tenzij je een rally wilt rijden, een formule 1 race wilt winnen of een auto ziet als onmisbaar statussymbool, is voldoende gewoonweg voldoende.  (Okay, ook een ‘gewone Audi’ is vaak meer dan voldoende, maar het gaat even om het idee.)

De introductie van de pc zorgde 30 jaar geleden voor een technologische revolutie en schiep een omvangrijke IT arbeidsmarkt. De cloud revolutie draait niet om bedrijven die technologie vervangen door andere technologie, maar om bedrijven die technologie voorgoed buiten de deur zetten. Mijn advies: schuif mee. Ontwikkel je kennis over bedrijfsmatige principes. Kijk waar je IT kunt integreren en waarmee jij jouw bedrijf met IT verder kunt helpen. De ‘cloud-sleutel’ naar nieuwe business modellen die vroeg of laat bestaande business modellen gaan vervangen is in handen van de IT’er. Gebruik die sleutel voor de het openen van de juiste deuren.

Herbert Wormgoor is Corporate PR manager bij HP Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here