Home Data & Storage Oprukkende digitalisering in het onderwijs legt lat voor WiFi steeds hoger

Oprukkende digitalisering in het onderwijs legt lat voor WiFi steeds hoger

64
dainamics

Het aantal studenten in het hoger onderwijs blijft al jaren toenemen. Gezien de hogere eisen die de curricula en de studenten zelf aan connectiviteit stellen, neemt daarmee ook het aantal apparaten dat verbindt met hun netwerken toe. Exponentieel zelfs, als je rekenschap houdt met de smartphone, tablet en/of laptop die wordt meegenomen. Een hogeschool of universiteit moet in staat zijn vele duizenden apparaten op het netwerk te faciliteren met toegang tot interne bronnen als intranet, applicaties en e-mail naast het internet.

Universiteiten en hogescholen negeren WiFi als differentiator
Voor studenten is een goed werkende WiFi verbinding een voorwaarde om op een effectieve manier deel te nemen aan het onderwijsproces. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de leerkrachten, bestuurders en sprekers die worden uitgenodigd om hoorcolleges te geven. Een kort online onderzoekje dat ik recent uitvoerde bij een aantal universiteiten in dit land, leert dat geen enkele onderwijsinstelling inhoudelijke informatie biedt over de capaciteiten van het netwerk. Informatie over het netwerk staat op een pagina achteraf weggestopt en is alleen te vinden als er actief naar gezocht wordt. Het springt niet snel in het oog. Verder dan vereisten aan apparatuur en informatie over geboden beveiliging komen betreffende universiteiten op deze pagina’s niet. Wel tref je in diverse (jongeren)fora talloze klachten over haperende WiFi verbindingen aan. (Mensen zijn nu eenmaal sneller geneigd om te klagen dan dat ze de loftrompet steken.)

Dat hogescholen en universiteiten weinig moeite doen om hun WiFi netwerk te promoten vind ik vreemd, zeker gezien de belangrijke positie die een goed functionerende draadloze verbinding inneemt in het dagelijkse leren en communiceren van een student. De factor WiFi zal daarom ook voor een aankomend student, bij de oriëntatie naar een opleiding, steeds belangrijker worden in de afweging waarin de voor- en nadelen van een onderwijsinstelling tegen het licht wordt gehouden.

Als de student zich wil verzekeren van de connectiviteit die noodzakelijk is voor goede productiviteit, gaat de voorkeur logischerwijs eerder uit naar een opleiding die actief een modern, deugdelijk WiFi beleid voor het voetlicht brengt. De keuze in scholen is nooit zo groot geweest en in het aantrekken van studenten is WiFi in de faciliteitenpropositie bij uitstek een middel om twijfelaars over de streep te trekken.

Dynamiek ten opzichte van bedrijfsleven is radicaal anders
Voor de onderwijsinstelling is naast capaciteit – zoals genoemd moet een edu-netwerk al snel duizenden apparaten tegelijkertijd met voldoende bandbreedte over een gehele campus kunnen bedienen – ook controle en beheer een punt van aandacht.  Hoe gaat een hogeschool of universiteit 15.000 studenten met 15.000 devices op een veilige manier toelaten tot de netwerkomgeving terwijl het weet dat het deze apparaten, die privébezit zijn, niet zelf volledig kan beheren? Deze factoren vormen een belangrijk onderscheid met de vaak veel kleinere bedrijfsomgeving waarin beheer door een IT-afdeling eenvoudiger is voor te schrijven in beleidsregels. Dat is een uitdaging waar iedereen die behelst is met IT-verantwoordelijkheden voor onderwijsinstellingen zich mee bezig moet houden.

Bij het inrichten van een veilig en voldoende toereikend netwerk voor de student, doen universiteiten en hogescholen er verstandig aan naar totaaloplossingen te kijken. Een sterke WiFi implementatie hoort niet alleen te voldoen aan de verwachtingen van studenten, maar vereist ook handvatten voor beheerders om devices veilig te kunnen onboarden en zal, met de voorspelde groei aan apparaten, snel en eenvoudig uitgebreid moeten kunnen worden. Het wordt tijd dat onderwijsinstellingen naast de noodzaak ook de marketingkracht van deze investering in de toekomst zullen onderkennen, waardoor ze op korte termijn de benodigde stappen gaan zetten.

Spencer Hinzen, regional sales director Southern Europe bij Ruckus Wireless, schrijft deze blog op persoonlijke titel.regional sales director Southern Europe bij Ruckus Wireless, schrijft deze blog op persoonlijke titel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here