Home Security Een optimistische kijk op IoT en security

Een optimistische kijk op IoT en security

42
apps

De opkomst van slimme apps zorgt voor betere, snellere beslissingen. In combinatie met onze eigen denkcapaciteit wordt het onmogelijke opeens mogelijk. En de mogelijkheden lijken onbegrensd. Dit maakt de toekomst voor apps en app-bouwers rooskleurig. Dat geldt ook voor beveiliging-toepassingen die gebruikmaken van de nieuwe technologieën. Hoewel security nog vaak wordt benaderd als negatief, noodzakelijk kwaad, wordt het langzaam maar zeker beschouwd als kans. De ontwikkelingen in slimme technologie bieden ruimte voor een optimistische kijk op security.

Een recent onderzoeksrapport getiteld The Future of Apps schetst een beeld van hoe bedrijfsmodellen en de maatschappij verandert, dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie, decentrale systemen (dingen worden lokaal aangestuurd in plaats van uit grote datacenters) en interactieve biometrie. Om hier de vruchten van te plukken is een lange termijn visie nodig, met begrip van vrijwel de hele context. Veel IT-afdelingen staan onder druk van cyber-aanvallen, fraudepogingen en gebruikers-issues. Dit. terwijl ze de overstap willen maken naar cloud-omgevingen en een traditionele aanpak van beveiliging steeds minder goed blijkt te werken. De oplossing ligt in geavanceerde app-ontwikkeling en slimmere toepassing van kennis en beschikbare technologie. Een must, want het beveiligen van gevoelige informatie ligt ten grondslag aan het succesvol zakendoen in de digitale economie.

De beveiligingsmogelijkheden van biometrie

Het Future of Apps rapport wijst niet alleen op de voordelen die technologische ontwikkeling bieden. Het wijst ook op de benodigdheden voor een veilige toekomst. De bescherming tegen cyber-aanvallen en kwetsbaarheden zal steviger in ons dagelijks leven worden ingebed dankzij voorspellende kunstmatige intelligentie. Nog interessanter wordt het wanneer we kijken naar wat die technologie kan betekenen voor onze eigen veiligheid en welzijn. We kunnen gemakkelijker in de gaten worden gehouden (in positieve zin): medische diagnose en fysieke behandeling zal worden aangevuld met slimme monitoring en effectievere aansturing van cognitieve activiteit.

Zo zijn er verschillende start-ups die werken met audio en versnellingsmeters om eerste verschijnselen van Alzheimer of Parkinson te signaleren, voordat het menselijk waarneembaar is. Ze zijn de menselijke kunde voorbijgestreefd en kunnen veranderingen in stemgeluid opvangen, ongeveer één of twee jaar eerder dan een dokter het kan. En de ontwikkeling blijft uiteraard doorgaan. Kijk naar Alexa van Amazon. Het is niet zozeer de app zelf die verandert, maar het onderliggende platform dat zich continu aanpast. Hoe slimmer en krachtiger kunstmatige intelligentie wordt, hoe complexer de apps op de achtergrond worden. Ze gaan met elkaar praten, krijgen veel meer voorspellende denkkracht en beter begrip van jouw vraag.

Keuzes maken

Biometrie zorgt ook voor een geweldige verandering van hoe we met apps interacteren. Daarbij is wel van belang dat we keuzes maken. Een gezichtsscan mag worden opgeslagen, zodat deuren automatisch opengaan als ik eraan kom, maar niet om direct financiële informatie vrij te geven. Daartoe is bijvoorbeeld een pincode nodig, misschien wel voor tijdelijk gebruik, zodat de app maandelijks om goedkeuring moet vragen om mijn data beter te beschermen. Biometrische beveiliging biedt dus mogelijkheden, maar de risico’s moeten niet worden ontkend. Een gestolen wachtwoord kun je veranderen, een gestolen vingerafdruk niet. Als identificatie werkt het uitstekend, maar als authenticatie niet per definitie.

Toch hebben de meeste experts een optimistische houden ten opzichte van cybersecurity. De snelle progressie die wordt gemaakt is hoopvol, en de integratie van kunstmatige intelligentie en robuuste biometrie-technologie zorgt voor een slimmere, snellere en veiligere maatschappij. Een beveiliging met behulp van het lichaam, heeft straks weinig meer om het lijf.

Wim Zandee – Director System Engineering North & East EMEA bij F5 Networks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here