Home Data & Storage Organisaties blijven de concurrentie voor door versnelde toepassing van edge computing

Organisaties blijven de concurrentie voor door versnelde toepassing van edge computing

NTT -
25
dainamics

Uit onderzoek van NTT Ltd blijkt dat bijna 40% van degenen die edge-implementaties van plan zijn, vreest dat de huidige infrastructuurcapaciteiten de belofte van edge niet zullen kunnen ondersteunen, hoewel tweederde van de organisaties die in edge investeren zakelijke uitdagingen oplossen en meer dan 8 van de 10 organisaties verwachten dat hun afhankelijkheid van edge-diensten van derden de komende twee jaar zal groeien.

Organisaties over de hele wereld ontdekken het voordeel van edge en profiteren van digitale technologieën die datagedreven besluitvorming versnellen, fysieke en virtuele apparaten beveiligen en duurzame operaties aansturen. Ondanks dat meer dan 80 procent van de technologiebeslissers zegt dat hun verwachtingen ten aanzien van investeringen in edge zijn uitgekomen of overtroffen, vrezen velen dat het snelle tempo van de technologische evolutie hen op de lange termijn duur kan komen te staan.

Mogelijkheden in de infrastructuur

Huidige gebruikers zien het gefragmenteerde beheer van compute, connectiviteit en IoT-apparaten als een belemmering om het potentieel van edge te realiseren. Organisaties die private 5G- en edge-technologieën combineren, rapporteren dan ook de grootste voordelen ten opzichte van organisaties die voor een oude, gescheiden of geen aanpak hebben gekozen.

Uit het rapport blijkt ook dat bijna 40% van de organisaties die edge-implementaties plannen, erkennen dat ze hun netwerk moeten upgraden om de verwachte piek in verbonden apparaten en toepassingen in de toekomst te ondersteunen. Bijna twee derde van de organisaties die edge al hebben geïmplementeerd, heeft een vernieuwing van het wide area network gecoördineerd.

Dit is de reden waarom veel organisaties van plan zijn zich tot partners te wenden om hen te helpen op de weg naar edge. 88 procent denkt zelfs dat hun organisatie afhankelijker gaat worden van edge-diensten van derden in de komende 24 maanden, waarbij 90 procent een voorkeur uitspreekt om edge-diensten te gebruiken van één partner die een centraal punt van verantwoording biedt. 94 procent verklaart dat “meer managed service-opties hebben” een topfactor is om edge-gebruik te vergemakkelijken.

“De groeiende behoefte aan snellere verwerking en een gedistribueerde digitale architectuur zorgt voor meer druk op netwerken en infrastructuurmogelijkheden, waardoor zowel de versnelde adoptie van private 5G als edge wordt gestimuleerd”, aldus Shahid Ahmed, EVP New Ventures & Innovation bij NTT Ltd. “Het edge-voordeel bereiken vereist end-to-end oplossingen met volledig management en compromisloze verantwoording. Alleen door gebruik te maken van deze oplossingen kunnen ondernemingen direct toegang krijgen tot gegevens, waar deze worden gegenereerd of verzameld, met bijna geen latentie, en kunnen ze deze benutten om krachtige bedrijfsresultaten te stimuleren.”

De visie van de industrie

De motivatie voor het gebruik van edge-oplossingen kan per bedrijfstak verschillen. Bij productiebedrijven staat operationele efficiëntie bovenaan, met gegevensbeveiliging op de tweede plaats. Productiebedrijven streven ernaar just-in-time-organisaties te zijn die voldoen aan en anticiperen op marktbehoeften en gegevens omzetten in concurrentievoordeel.

De belangrijkste redenen om edge-oplossingen in te zetten:

  • Verhoging van de veiligheid, ervaring en efficiëntie van werknemers (79%)
  • Stroomlijnen/digitaliseren van bedrijfsprocessen (76%)
  • Klantervaring verbeteren/anticiperen op klantbehoeften (74%)
  • Meer gebruik maken van inzichten uit data voor besluitvorming (72%)

Wat betreft verbeteringen van de efficiëntie en weerbaarheid van de toeleveringsketen, zijn de verwachtingen over de edge  van 100 procent van de organisaties in de gezondheidszorg, het transport en de productie waargemaakt of overtroffen. Hetzelfde geldt voor het verhogen van de veiligheid, ervaring en efficiëntie van werknemers in de energiesector.

Edge geoptimaliseerde toepassingen profiteren van lage latentie, voorspelbaarheid en hoge bandbreedte voor real-time gegevensverzameling om te presteren volgens industriespecifieke behoeften. Met de voordelen van edge is het niet verwonderlijk dat meer dan negen op de tien (93%) respondenten het als een concurrentievoordeel beschouwen binnen hun sector.

“Steeds meer use cases vertrouwen op de combinatie van edge computing met 5G en AI. De vraag is niet langer of organisaties wel of niet edge zullen implementeren, maar wanneer. Dat blijkt ook uit ons onderzoek: zo hoopt 83% van de respondenten in de Benelux deze oplossingen te gebruiken voor automatisering, 78% voor beveiliging van bedrijfs- en klantengegevens tegen cyberaanvallen,   75% voor verbetering van de ervaring, efficiëntie en veiligheid van werknemers en 72% voor meer data-inzichten voor betere besluitvorming”, benadrukt Robin Joncheere, Managing Director van NTT in België.

Complexe omgevingen

Volgens organisaties die edge al hebben ingezet, zijn de belangrijkste redenen om te investeren de automatisering en integratie van AI in bedrijfsprocessen en het verkrijgen van real-time toegang tot gegevens. Het bereiken van deze doelstellingen is echter een enorme uitdaging omdat ze het volgende vereisen:

  • Strakke coördinatie van hardware, platforms, systemen en apparaten;
  • Consistente operationele prestaties zonder afbreuk te doen aan de beveiliging;
  • Het afbouwen van oude infrastructuur en technische achterstand.

Organisaties hebben hulp nodig bij het navigeren door de complexiteit van de invoering van edge en nieuwe-generatietechnologieën, in wat traditioneel een complexe omgeving is die men liever niet verandert. Verouderde protocollen en systemen moeten zorgvuldig worden beheerd om ervoor te zorgen dat de productie niet wordt beïnvloed terwijl de transformatie plaatsvindt.

De uitdagingen waarmee een organisatie kan worden geconfronteerd, zijn een belangrijke reden waarom 94 procent van de organisaties partnerschappen aangaat voor edge expertise. 90 procent wil één edge partner die alles kan. Degenen die echter met succes de voordelen van edge benutten, kunnen hun bedrijf laten groeien, duurzame bedrijfspraktijken bevorderen en de kwaliteitscontrole en hun flexibiliteit verbeteren.

“Extern beheer is zeer populair omdat het inzetten en beheren van een edge complex is”, zegt Camille Mendler, hoofdanalist bij Omdia. “Een managed services model kan ondernemingen ook behoeden tegen veroudering van de infrastructuur.”

De weg naar Edge

Eind vorig jaar kondigde NTT de lancering aan van zijn Edge-as-a-Service aanbod om de digitale transformatie van organisaties te helpen beveiligen, optimaliseren en vereenvoudigen. Door gebruik te maken van NTT’s netwerkinfrastructuurmogelijkheden en wereldwijde aanwezigheid, geeft het managed edge compute-platform organisaties de mogelijkheid om snel te implementeren en veilig applicaties dichter bij de edge te beheren en te monitoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here