Wekelijks berichten de vakbladen en hun bijbehorende websites over ‘wie het met wie doet’ in de wereld van IT- uitbesteding. Atos wint wat, Cap Gemini verliest wat, enzovoorts. De kleine spelers kijken jaloers naar de grote jongens, de grote spelers worden nerveus van de challengers. Alle partijen kennen inmiddels het gedoe van het uitbestedingsproces: RfI, RfP, een longlist, shortlist, selectie en daarna een slepende contracteringsfase. Als het contract na lang beraad en onderhandelen eindelijk is getekend, denken betrokkenen dat het zware werk gedaan is.
Inmiddels weten we beter: het echte werk begint pas nadat het contract is getekend. Dat werk heet de Transitiefase en in die fase wordt de overgang van verantwoordelijkheden, personeel, hardware, software en andere rechten tussen partijen vormgegeven. Als dit niet goed gebeurt en gebrekkig wordt aangestuurd, kan dat de basis vormen van jarenlange conflicten en irritaties, met als uiteindelijk effect een ontevreden klant en een gefrustreerde leverancier.
Omdat deze transitiefase dus cruciaal is, maar in al het geweld van partnerselectie en contractonderhandelingen te weinig aandacht krijgt, hebben de experts op het gebied van sourcingstransities gemeend hun ervaringen en kennis met een breder publiek te moeten delen. Het compacte boekje beschrijft in detail het proces van de transitie, waarschuwt voor te vermijden valkuilen en benoemt ook veelvoorkomende fouten in de contractering of bij het opzetten van een regie- organisatie.
Ik had de eer als co-auteur aan deze publicatie intensief te mogen bijdragen. Daarnaast is input geleverd door een gespecialiseerde jurist en een IT- architect. Het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf. De publicatie heet- geheel passend in deze digitale tijd vol social media geweld- #Denknoueersteensnajoh! en dat is meteen de boodschap die we eenieder die met sourcing aan de slag gaan, mee zouden willen geven.
Aan te vragen via de website van de experts, www.transitionexperts.nl
François van Heurn is zelfstandig ICT manager en –adviseur. Vanuit zijn achtergrond als econoom blijft hij zich verbazen over de moeite die organisaties zich dagelijks getroosten om rendement uit hun ICT investeringen te halen.