Home Outsourcing Outsourcing, twintig jaar later: relevant of passé?

Outsourcing, twintig jaar later: relevant of passé?

70

Het nieuwe college jaar is begonnen. Mijn collegezaal zat vol met master studenten, met een introductie van (out)sourcing is de kop eraf. Twintig jaar geleden zat ik zelf in de collegebanken. Begin september 1993 startte ik een discussie met mijn hoogleraren Piet Ribbers en Jan Roos. Wat is de core business van een bedrijf zoals Nike of Benetton? Marketing bedrijven of productie bedrijven? Consensus bereikten we niet, maar het resulteerde wel in het onderwerp van mijn outsourcing afstudeerscriptie: “Outsourcing: make or buy beslissingen”.

Sindsdien houdt het onderwerp mij bezig. Zowel als adviseur als wetenschapper breek ik dagelijks mijn hoofd over deze problematiek. Dat roept de vraag op of het onderwerp na twintig jaar nog steeds relevant is. De volwassenheid van de vraag- en aanbodzijde is door de decennia heen sterk toegenomen. De globalisering is niet meer weg te denken en de vraag naar outsourcing blijft nog steeds jaarlijks toenemen. Daarmee lijkt outsourcing volwassen.

Toch zijn er steeds terugkerende pijntjes: leveranciers leveren een kwalitatief slechte dienstverlening en de kosten blijken toch steeds hoger uit te vallen. Dat maakt dat het weer zelf gaan uitvoeren een optie is die regelmatig wordt besproken: back sourcing. Bedrijven moeten zich echter wel realiseren dat de levering van de dienstverlening transformeert van een resultaatverplichting van hun leverancier naar een inspanningsverplichting voor de interne automatiseringsafdeling. Het zelf opzetten van de dienstverlening is ook geen sinecure. De toekomst zal ons leren of back sourcing een oplossing is.

Ook het managen van IT en de aansturing is nog steeds voor veel bedrijven een uitdaging. Verder blijven bedrijven worstelen met het concept innovatie. Hoe kunnen we dat werkend krijgen binnen een outsourcingsrelatie? Wellicht dat er daarmee nog een kleine bedrage geleverd kan worden aan het weer terug in de top vijf krijgen van Nederland als land met een innoverende economie. Kortom, never een dull moment. Ook na twintig jaar is outsourcing nog steeds niet passé. Ik zie uit naar 2018, mijn vijfentwintig jarig outsourcing jubileum!

Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in