Home Data & Storage Over energie en (rest)warmte: hoe maken we het plan compleet?

Over energie en (rest)warmte: hoe maken we het plan compleet?

128
dainamics

De datacenterbranche wordt geconfronteerd met een enorme, aanhoudende groei van digitale diensten. De datacentersector groeit jaar op jaar met dubbele cijfers en verdubbelt daardoor iedere vier jaar in omvang. Die groei moet duurzaam zijn, niet alleen om langetermijn-investeringen veilig te stellen, maar ook onze planeet. Daarom organiseert de DDA op10 oktober aanstaande voor de derde keer het Datacenter Restwarmte &Innovatie congres.

Duurzaamheid & Energie zijn voor de Dutch Data Center Association kernthema’s. Als brancheorganisatie ondernemen we gerichte acties om zo effectief mogelijk te zijn op deze thema’s. Maximale energie-efficiëntie is inmiddels tweede natuur voor datacenters. De datacenter sector versterkt bestaande projecten voor energie-efficiëntie  en start nieuwe initiatieven. Door het gebruik van volledig groene energiebronnen, zoals windmolens en zonneparken, het nog verder verbeteren van de energie-efficiëntie binnen het datacenter en hergebruik van datacenter-restwarmte verbeteren we continu de duurzaamheid van datacenters.

CONCRETE STAPPEN MAKEN

Een belangrijk initiatief is het inzetten van datacenter-restwarmte als duurzame bron voor warmtenetten. De DDA is inmiddels actief in diverse projecten in heel Nederland om datacenters te koppelen aan warmte-afnemers en operators. Daarnaast vertegenwoordigt de DDA de sector aan diverse tafels, want een circulaire samenleving bereik je samen. In 2017 besloot de Nederlandse datacenter sector zijn rest warmte gratis aan te bieden aan de Nederlandse overheid en sinds eind 2018wordt datacenter-restwarmte geclassificeerd als ‘hernieuwbare energie’ ten behoeve van de BENG normering. Daartoe heeft de warmtemarkt de uitgestoken hand van de datacenterindustrie voor het hergebruik van restwarmte aangenomen. Het is nu tijd concreet stappen te maken.

DATACENTER RESTWARMTE & INNOVATIE CONGRES

Om ervoor te zorgen dat deze stappen ook daadwerkelijk worden gezet, organiseert de DDA op 10 oktober 2019 voor het derde jaar op rij het‘Datacenter Restwarmte & Innovatie’ congres. Diverse partijen en stakeholders die een rol spelen in deze ontwikkelingen presenteren hun successen en delen hun kennis en ervaring om het gebruik van datacenter-restwarmte te versnellen en samen de volgende stap naar een duurzame circulaire economie te zetten. Een niet te missen event voor iedereen die zich bezighoudt met de energietransitie en de verduurzaming van de industrie!

Verduurzaming en groter bekeken, de gehele energietransitie, kunnen we alleen bereiken door samen te werken. Laten we tempo maken en als land voorop gaan lopen. Energie is immers te waardevol om te verspillen.Ga naar de website greendatacenters.nl voor het volledige programma. Meld je aan [3], laat je informeren en neem deel aan de discussie tijdens het Datacenter Restwarmte & Innovatie congres!

Erik Barentsen, Senior Policy Officer bij DDA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here