Home Ondernemen & Business Overstappen naar SAP S/4HANA: met SNP BLUEFIELD kan dat slim en efficiënt

Overstappen naar SAP S/4HANA: met SNP BLUEFIELD kan dat slim en efficiënt

199

Veel bedrijven denken dat overstappen naar SAP S4/HANA duur, ingewikkeld en risicovol is. Maar dat is een kwestie van de juiste aanpak. Wil jouw bedrijf de overstap gaan maken? Ik laat graag zien hoe je met SNP BLUEFIELD in drie slimme stappen de kosten, risico’s en ongeplande downtime van je bedrijfskritische systemen bij de migratie onder controle houdt.

Migreren naar SAP S4/HANA begint met een slimme en efficiënte aanpak. Het uitgangspunt is minimale verstoring van je business, zowel tijdens de migratie als in de voorbereidingsfase. Dus geen ellenlange meetings of gefaseerde upgrades waardoor je systemen steeds tijdelijk niet beschikbaar zijn. SNP, een partner van T-Systems, biedt met BLUEFIELD een mooie methode om in één gezamenlijk S/4HANA transformatieproject upgrades, new General Ledger en Unicode conversie te combineren.

Met SNP BLUEFIELD migreren in 3 stappen

De drie stappen van SNP Bluefield bestaan uit een gedegen assessment van je SAP-systeem, een op maat gemaakte SAP S/4HANA roadmap en de migratie met minimale downtime. De ervaring leert dat bedrijven zo gemiddeld 32% op kosten besparen, SAP downtime met 73% beperken en ook de risico’s van migratieprojecten drastisch verminderen. Ik licht toe wat elke stap precies inhoudt:

Stap 1: Goede assessmentscan

Doel van de assessmentscan is volledige transparantie over je SAP-landschap verkrijgen. Dit gaat door installatie van een programma in het SAP-systeem dat alle relevante metadata uitleest. Een ander systeem analyseert de metadata en maakt de gebruikte businessprocessen, de data in het systeem en verbeteringsgebieden voor S/4HANA inzichtelijk. Op basis hiervan kun je de S/4HANA journey van jouw bedrijf gaan voorbereiden, bijvoorbeeld door nu alvast afscheid te nemen van processen die straks niet worden ondersteund in SAP S4/HANA.

Stap 2: SAP S/4HANA roadmap op maat

De assessmentscan vormt het uitgangspunt om een gestructureerde S/4HANA roadmap te bepalen die op jouw bedrijf is afgestemd. Daarbij doen we een aanbeveling voor de migratiekeuze. De drie mogelijkheden zijn:

  • Brownfield – in de huidige situatie overgaan, inclusief alle historische data;
  • Greenfield – een nieuwe implementatie of een compleet re-design waarbij we historische data niet overzetten;
  • Bluefield – we vernieuwen waar nodig, maar behouden historische data en processen die relevant zijn.

Voor de inrichting van de SAP-systemen maken we met BLUEFIELD een mix & match – op basis van huidig gebruik, gewenste businessinnovaties en nieuwe technologie – die het beste past bij jouw bedrijf. Allerlei aspecten komen daarbij aan de orde, waaronder de transacties, simplificatie van processen, interfaces, gebruik van SAP Fiori in oude/nieuwe situatie en natuurlijk de beste manier voor jouw bedrijf om met het bestaande maatwerk om te gaan.

Bestaande SAP-systemen kunnen we ook uit elkaar trekken of juist gaan samenvoegen. Ongebruikte data laten we achter om het data-volume te optimaliseren, de hostingkosten te verlagen en de downtime te verkorten bij de livegang van de productieomgeving. Door een complete applicatie of “koude” data te archiveren met Managed Applications Retirement Services (MARS) kunnen we nog meer kosten besparen, terwijl de data wel beschikbaar blijft voor audits.

Stap 3: Slim en efficiënt migreren en SAP

Om downtime van het draaiende SAP-productielandschap te minimaliseren, blijft dit systeem draaien tot aan de livegang van het nieuwe systeem. Parallel daaraan zetten we een lege kopie van het bronsysteem in een veilige en geoptimaliseerde cloudomgeving neer. Dit gebruiken we als eerste doelsysteem bij de datamigratie. We stellen transformatieregels op voor een zo snel en efficiënt mogelijke datamigratie met zo min mogelijk downtime. Dit scheelt voor jouw bedrijf heel veel businessonderbrekingen doordat je in één keer helemaal overgaat naar het nieuwe systeem. Het oude systeem is er intussen nog als fall-back-omgeving voor het geval er iets mis zou gaan.

Benieuwd hoe SNP BLUEFIELD in de praktijk werkt?

In dit webinar laten we met een live demo een voorbeeldassessment van een fictieve klant zien. Dit is een goed voorbeeld van een grote enterprise met productie, distributie en sales, die een lange geschiedenis heeft. Als gevolg daarvan heeft deze fictieve klant allerlei legacy systemen, meerdere SAP-systemen per regio en veel historische data. In de demo zie je de resultaten en de waarde van de assessmentscan. En we laten natuurlijk zien wat je daarmee kunt om slim en efficiënt over te stappen naar SAP S/4HANA.

Ard van der Heyden, SAP Solution Architect bij T-Systems

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in