Home Cloud Mythe en waarheid over de cloud

Mythe en waarheid over de cloud

70

De cloud vindt steeds vaker de weg naar het bedrijfsleven. De kostenbesparingen, flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud trekken steeds meer bedrijven over de streep om toch over te stappen naar een cloud gebaseerde omgeving. Maar ondanks het feit dat deze voordelen inmiddels welbekend zijn, bestaan er ook nog steeds ook grote misvattingen over de cloud. Hieronder worden de vijf grootste misvattingen in perspectief geplaatst;

Mythe 1: De cloud is niet veilig

Dit is waarschijnlijk het meest terugkerende onderwerp binnen conversaties over de cloud. Het is dan ook een terechte zorg. IT-afdelingen zijn verantwoordelijk voor gevoelige data, bedrijfsreputatie en de klantbeleving. Maar de cloud kan net zo veilig zijn als een on-premise IT omgeving. Naast de traditionele firewalls bieden cloud providers een gelaagde aanpak voor de beveiliging. Allereerst de fysieke beveiliging, met strenge toegangsprocedures en geraffineerde toezichtsystemen; vervolgens een logische beveiliging met netwerk segregatie voor de verschillende cloud-afnemers; en aparte firewalls voor elke omgeving die door de gebruiker wordt beheerd. Daarnaast helpen het gebruik van inbraakdetectie en DDoS beveiligingssystemen bij de bescherming van het cloud-platform tegen ongewenste gasten. Daarnaast kun je ook nog de data versleutelen die in de cloud wordt geplaatst en rolgebaseerde toegangscontroles invoeren voor de cloud-omgeving.

Mythe 2: Cloud is een one-size-fits all
Een van de grote pluspunten van de cloud is het grote en diverse aanbod van oplossingen. Of je nu iets simpels voor je webpagina wilt of een basic online portal voor het verkopen van je eigengemaakte koekjes, voor elke kleine en grote wens heeft de cloudprovider een oplossing. Ook de grootschalige wensen van zakelijke klanten worden ingevuld met robuustere clouds. Het komt erop neer dat niet alle clouds volgens één recept worden gemaakt, maar worden aangepast aan de wensen van de klant. Er zijn cloud-oplossingen voor elke behoefte en elk budget, maar grote bedrijven die op zoek zijn naar een cloud-aanbieder hebben uiteraard een groter aantal vragen. Er is geen ‘one-size-fits-all’ aanpak in de cloud; het draait allemaal om prestaties en beschikbaarheid, ondersteund door service level agreements en bijbehorende represailles voor het niet nakomen hiervan.

Mythe 3: Eenmaal erin, kom je er nooit meer uit
Velen maken zich zorgen om een lock-in door de cloud-aanbieder. Data migratie is, ook in de traditionele IT wereld, één van de grootste obstakels bij het implementeren van een nieuwe technologisch platform. Velen geloven dat data niet meer terug te krijgen is als het eenmaal in de cloud staat, of dat het in een totaal onwerkbaar format terugkomt. Een bedrijf doet er goed aan bij de keuze voor een cloud-aanbieder te controleren volgens welke industriestandaarden deze opereert en welke werkwijzen worden gehanteerd. Een aantal goede eigenschappen van een cloud-aanbieder zijn;

–        de mogelijkheid open application programming interfaces (APIs) te gebruiken,

–        import en export van virtual machines,

–        naadloze integratie met privé netwerken en privé clouds.

Mythe 4: Mijn eerdere investeringen gaan verloren
Deze kwestie is zeer gebruikelijk bij bedrijven met (grote) investeringen in hun eigen data center en hiervoor aangeschafte hardware in de afgelopen jaren. Maar het gebruik van een publieke cloud betekent niet dat je je eigen hardware in het magazijn kan zetten. In veel gevallen vult de cloud juist de bestaande infrastructuur aan en biedt het de flexibiliteit die bedrijven zoeken; het voorkomt te grote investeringen in interne platformen. Er zijn veel tools op de markt voor het integreren van data en systemen in on-premise en publieke cloud omgevingen. Het geheim is een cloud-aanbieder te vinden die de hele cloud-strategie voor je in kaart kan brengen. Deze aanbieder maakt hierbij bovendien gebruik van de reeds bestaande datacenter van het bedrijf en schetst vanuit deze basis een groeiplan voor de toekomst, waarbij cloud-omgevingen stapsgewijs worden ingezet.

Mythe 5: Compliance en cloud gaan niet samen
,
Bedrijven zijn tegenwoordig constant bezig te voldoen aan beveiligingsstandaarden. Of het nu HIPAA, PCI, ISO, SSAE16 of welke standaard dan ook is; elke markt heeft zijn eigen compliance uitdagingen. Wanneer je hier nog een publieke cloud aan toevoegt, is de eerste reactie vaak dat het proces hiermee gecompliceerder dan ooit wordt. Maar in de wereld van de cloud-aanbieders is compliance net zo belangrijk als in elke andere markt. Cloud providers zoeken vaak zelf actief naar manieren om hun klanten te helpen bij het voldoen aan de voor hen geldende beveiligingsstandaarden. Zij willen organisaties hiermee meer vertrouwen geven bij migratie naar de cloud en tegelijkertijd voldoen aan hun eigen interne compliance proces.

Een mythe is vaak het resultaat van gedateerde informatie, geruchten of logische conclusies op basis van foute aannames. De beste remedie is simpelweg onderzoek doen, vragen stellen en uitzoeken welke oplossingen het beste passen bij de wensen van het bedrijf. Er is niet één ‘juist’ antwoord en ook niet één ‘juiste’ cloud-omgeving. De beste aanpak voor de inzet van cloud is gewoonweg weten wat je wilt en nodig hebt, en de aanbieder vragen hoe zij je het beste kunnen bedienen.

Pieter Holst, AVP Verizon Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in