Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Zzp’ers zijn niet (altijd) de oplossing voor tekort

Zzp’ers zijn niet (altijd) de oplossing voor tekort

86
tekort

Al enkele jaren luiden bedrijven en brancheverenigingen de noodklok over het dreigende tekort aan ICT’ers. Of we nu wel of niet in een recessie zitten, in 2016 is er ‘hoe dan ook een tekort’, zo kopte ICT~Office (het huidige Nederland ICT) al in 2012. Die voorspelling lijkt uit te komen. Uitkeringsinstantie UWV maakte onlangs bekend dat het aantal vacatures in de ICT-sector dit jaar naar verwachting oploopt naar 34.000, een stijging van twintig procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens het UWV zou het gaan om functies zoals systeemanalist en informaticaspecialist.

Tekort bij ontwikkelaars

Het tekort aan softwareontwikkelaars is eveneens een onderwerp dat al jaren de nieuwskolommen haalt. Dat tekort zou inmiddels pijnlijk voelbaar zijn. Om de ontwikkelcapaciteit op peil te houden, grijpen bedrijven naar onorthodoxe maatregelen. “Wij gaan er bij Coolblue zelfs zo ver in dat wij actief werven en selecteren in de landen in Zuid-Europa en mensen overhalen om met gezin en al te komen wonen en werken in Nederland”, zo biechtte CEO Pieter Zwart van Coolblue eerder dit jaar op tegenover ‘Toekomstmakers’ van RTL Z.

Ook wij merken dat de vraag naar ontwikkelaars sterk toeneemt, en dat met name de gespecialiseerde Java-developers lastig te vinden zijn. En veel bedrijfsapplicaties zijn in Java gebouwd. Als er verdere softwareontwikkeling nodig is, hebben veel bedrijven de pavlovreactie om dan maar tijdelijke krachten in te huren, vaak zzp’ers. Geen enkel probleem als het eigen ontwikkelteam op deze manier tijdelijk wordt uitgebreid, maar riskant als de ontwikkeling van een applicatie op deze manier afhankelijk wordt gemaakt van ‘eenpitters’. Want wat als je na verloop van tijd de applicatie weer wilt laten aanpassen, en de ontwikkelaar die alle kennis over de applicatie in huis heeft blijkt niet (meer) beschikbaar te zijn? Ook support is dan een lastig verhaal.

Het is ook maar zeer de vraag of het wel nodig is om dergelijke risico’s te lopen, en om ‘onorthodoxe maatregelen’ in te zetten om het vermeende tekort aan Java-developers op te lossen. Beter is het om terug te gaan naar het begin: je hebt een probleem of uitdaging en daar heb je een oplossing voor nodig. En dan blijkt de inhuur van een Java-zzp’er lang niet altijd de geijkte oplossing te zijn. Er zijn ook andere talen of omgevingen beschikbaar waarmee een probleem kan worden opgelost. Om bijvoorbeeld snel een eerste versie van een product in de markt te zetten, is Ruby on Rails beter geschikt dan Java. Waarom direct beginnen met Java als het in een andere taal ook in de helft van de tijd kan?

Zo bezien is er ook geen enkele reden om de noodklok te luiden. Zoek naar een oplossing voor een probleem of uitdaging, en niet per se naar een Java-developer. De pijn die wordt gevoeld door het tekort aan Java-developers, blijkt dan ook wel mee te vallen.

Jeroen Verdonk is mede-eigenaar van Sping, Wizards of ICT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here