Home Innovatie & Strategie Parkinson bestrijden met wearables

Parkinson bestrijden met wearables

79

Intelligente apparaten die je op het lichaam kunt dragen en voortdurend in contact staan met de drager ervan (wearables) zijn de laatste jaren vaak onderwerp van gesprek. Met alle beloften die erbij horen. Maar pas nu zien we toepassingen op de markt komen die verder gaan dan een band om het lichaam die het hartritme vastlegt. Wearables hebben de puberteit achter zich gelaten en het stadium van volwassenheid bereikt. Twee voorbeelden maken dit duidelijk.

Parkinson

Mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson houden vaak een dagboek bij om aan te geven hoe zij zich voelen, hoe hun lichaam reageert en dergelijke. Artsen en farmaceutische bedrijven gebruiken deze gegevens om het ziekteverloop te volgen, een therapie voor te schrijven, en om medicijnen te ontwikkelen. Maar niet iedereen is in staat voortdurend zo’n dagboek bij te houden; mensen willen niet alleen met hun ziekte bezig zijn. Zoals de 46-jarige Bret Parker uit New York het zegt: “Ik wil graag meewerken, want ik zie het nut ervan in. Maar ik ben méér dan mijn ziekte. Ik wil ook andere dingen doen. Dan schiet het bijhouden van mijn dagboek er bij in.”

Ongeëvenaarde mogelijkheden
De Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research (MJFF) en Intel schieten hem – en al die anderen die lijden aan deze venijnige ziekte – te hulp. Zij hebben samen intelligente sensoren ontwikkeld die mensen op hun lichaam kunnen dragen – al dan niet verwerkt in kleding – en die een berg aan informatie oplevert. Todd Sherer, directeur van MJFF, is bijzonder ingenomen met deze ontwikkeling. “Sinds dr. James Parkinson deze ziekte voor het eerst beschreef in 1817, meten we de voortgang van de ziekte nog steeds even subjectief als de artsen destijds deden. De combinatie van datawetenschap en wearables heeft de potentie om een objectief beeld te krijgen van hoe iemand in de praktijk zijn ziekte ervaart. Dit geeft ongeëvenaarde mogelijkheden voor medicijnontwikkeling, diagnoses en behandeling.”

Farmaceutische industrie
De afgelopen decennia hebben wetenschappers het genoom weten te verfijnen en technieken ontwikkeld om (grootschalig) samenstelling en functies van eiwitten te bestuderen (proteomics). Hiermee hebben zij op celniveau een profiel kunnen schetsen van de pathologie van de ziekte van Parkinson. Door deze bevindingen te koppelen aan het objectieve verloop van een ziekte op basis van data die wearables registreren, is het mogelijk beter en sneller medicatie uit te dokteren. De farmaceutische industrie ziet grote voordelen.

Analyseplatform
Maar ook voor de patiënten zijn de voordelen groot. Zij hoeven niet meer zelf op papier te zetten hoe zij zich voelen. De slimme sensoren meten de traagheid van beweging, het slaappatroon, de onbeheerste trilling van ledematen, en dergelijke. Dat gebeurt vanzelf. Ze hoeven geen knopje in te drukken om iets aan of uit te zetten. Alle gegevens – meer dan 300 observaties per seconde per patiënt – worden automatisch vergaard. Binnenkort komt Intel ook met een mobiele applicatie die het patiënten mogelijk maakt om hun medicijngebruik te rapporteren, evenals hoe zij zich daarbij voelen.

Met de ruwe data moet nog wel iets gebeuren. Intel heeft een ‘big data’-analyseplatform gebouwd dat een aantal softwarecomponenten (inclusief Cloudera) integreert. Cloudera is de open source software die data verzamelt, opslaat en beheert. Het platform functioneert in een cloud-omgeving. In de toekomst willen de partijen de informatie die hier wordt opgeslagen en verwerkt, uitbreiden met patiëntgegevens, genoom-data en data van klinische proefnemingen.

Slimme ‘oortjes’
Ook is Intel sportbeoefenaars van dienst. Samen met SMS Audio heeft de onderneming biometrische oordopjes ontwikkeld. SMS Audio is een belangrijke Amerikaanse producent van koptelefoons. Dit huwelijk tussen techniek en levensstijl levert een product op dat fitness naar een hoger niveau tilt. De atleet (professional of amateur) krijgt informatie over zijn hartslagritme en andere biometrische gegevens. Het voordeel is dat de hardloper niet meer verschillende apparaten met zich mee hoeft te sjouwen. Hij kan naar muziek luisteren en toch beschikken over biometrische gegevens.

En het mooie is dat hij de intelligente muziekdopjes niet eens hoeft op te laden of batterijen hoeft te verwisselen. Er is een sportjack ontwikkeld dat de nodige energie opwekt om de moderne muziekluisteraar en sportbeoefenaar van dienst te zijn. Het geheel kan bovendien naadloos aansluiten op de beschikbare software – bijvoorbeeld het programma Runkeeper – om fitnessgegevens te verzamelen, zoals afstand en calorieverbruik. Wearables blijven grenzen verleggen en zullen steeds vaker op ons lichaam hun nuttig werk verrichten.

Anne Mieke Driessen, Business Development Manager Industry bij Intel Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in