Home Cloud Zeven tips voor het kiezen van uw ideale Cloud-omgeving

Zeven tips voor het kiezen van uw ideale Cloud-omgeving

51

Cloud computing biedt voor vele SMB’s de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van de hedendaagse ICT toepassingen zonder hoge investeringen en zonder dat ze een team ict experten in dienst moet nemen. Maar waar let je best op als je naar de Cloud wil migreren?

Vraag uw Cloud Provider achter het type datacenter en de locatie.
Het data-center is de fundering van je cloud-omgeving en ze bestaan in alle soorten van amateuristische computerruimtes bij IT leveranciers tot professionele ontdubbelde Tier3+ en Tier 4 datacenters van partijen zoals Interxion, Colt, Google en Microsoft. De fysieke plaats waar het datacenter en dus uw data gelokaliseerd is erg belangrijk met betrekking tot juridische aspecten zoals het beschermen van de privacy van uw data. Staat uw data bijvoorbeeld in de Verenigde Staten zoals bijvoorbeeld google docs, dan valt uw data onder het Patriot Act en kan de Amerikaanse overheid uw data inkijken. Dit kan conflicteren met de privacy wetgeving in België. Denk maar aan medische gegevens en overheidsinformatie.

2 Vraag naar een beveiligingscertificaat, ISO 27001 is de norm.
Een van de meest gestelde vragen omtrent cloudoplossing is nog steeds “hoe veilig is dit?”. Een professioneel data-center is meestal veel veiliger dan uw lokale infrastructuur. Maar ook hier geldt dat er kaf tussen het koren zit, daarom zijn objectieve internationale standaarden zoals bv ISO 27001 in het leven geroepen die u de nodige garanties geven met betrekking tot bescherming van uw gegevens.

3 Neem de connectiviteit onder de loep.
Kiezen voor werken in de cloud is een totaaloplossing, Jouw cloud oplossing mag in een degelijk en veilig data-center draaien als de wegen er naar toe niet performant en/of betrouwbaar zijn, zal dit wegen op de productiviteit en beschikbaarheid van uw onderneming. Daarom staat men hierbij best eens stil. Zo zal in het geval dat men vooral nationaal werkt meer gebaat zijn bij datacenters die verbonden zijn met providers die ook de lokale connectiviteit voorzien zoals bv Telenet, Belgacom, enz..  Daarnaast komt het meer en meer voor dat de Cloud service providers hun eigen backbone voorzien tussen meerdere datacenters, want mocht er toch een verbinding uitvallen dan zullen uw gegevens steeds beschikbaar blijven.

Voor je kantoren opteer je best ook voor ontdubbelde internetverbindingen bij verschillende providers en met verschillende technologie zoals fiber, coax en dsl.

4 Het kan geen kwaad om je exit-strategie te bepalen bij de start van het project.
ICT infrastructuur is een dynamisch gegeven, zowel de technologie als de behoefte van je onderneming veranderen. En de Cloudoplossing die vandaag als ideaal uit de bus komt, kan over een aantal jaren voorbijgestreefd zijn. Ook externe oorzaken zoals overnames, faillissementen, enz. kunnen een verandering in strategie rechtvaardigen. In de eerste plaats wil je je eigen data terug, dat is evident, maar zonder applicaties is deze data dikwijls onbruikbaar en/of duurt het zeer lang voordat de toepassingen terug up en running zijn. Een schriftelijke overeenkomst hoe de data bij stopzetting contract terug in u bezit komt en vooral een visie met betrekking tot migratie naar nieuwe omgeving kan problemen in de toekomst minimaliseren. Kies daarom vooral voor veelgebruikte platformen voor al uw cloudoplossingen zodat migraties met zo weinig mogelijk obstakels kunnen doorgevoerd worden.

5 Pas uw Cloud-omgeving aan uw bedrijfsproces aan.
Hoe kritischer uw bedrijfsprocessen, hoe meer aandacht moet besteed worden de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van uw cloud-omgeving. Zo is het ontdubbelen van datacenters in binnen en/of buitenland een te overwegen optie als het gaat om zeer kritische bedrijfsprocessen met een grote impact op uw organisatie. Maar het is vooral het totaal plaatje dat moet kloppen. Er mogen zich geen zwakke schakels vormen op het vlak van connectiviteit, beschikbaarheid, software en upgrade support, lokale infrastructuur, enz.. Zorg er tevens voor dat uw cloud integrator de taal spreekt van uw onderneming. Bent u een kleine kmo zonder al te veel expertise, zoek dan een IT leverancier die u kan adviseren voor zowel de cloud-omgeving, connectiviteit, lokale infrastructuur alsook business toepassingen.

6 Checklist welke diensten en service zijn inbegrepen
Cloudomgevingen en diensten bestaan in allerlei varianten gaande van beperkte housing contracten t.e.m. all-in contracten waar zowel de infrastructuur, software licenties, het beheer, backup’s, updates, servicedesk en gebruikersondersteuning in begrepen is. De ‘service level agreements’ (SLA’S) definiëren dan weer wanneer u als klant toegang heeft tot support diensten, binnen welke termijnen er oplossingen geboden worden en wat de graad van beschikbaarheid is van de dienst.

7 Verwerf inzicht in de prijsverrekening van de cloud modellen
Zorg dat u een duidelijk inzicht krijgt in de aanrekening van de door u gekozen cloud-diensten. Zo zijn er diensten die verrekend worden aan de hand van max toegekende resources, andere worden verrekend per gebruiker/maand en nog andere aan de hand van een variabel model met als basis effectief gebruikte resources. Je controleert best ook nog welke support eventueel apart aangerekend wordt. Kleinere SMB’s opteren meestal voor een model per gebruiker/maand all-in terwijl grotere bedrijven met hun eigen ICT expertise vaak opteren voor een prijsmodel op maat van hun behoefte. Controleer altijd de looptijd van de contracten en eventuele uitstapkosten, zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Deze tips kunnen u helpen bij de selectie van de juiste Cloud service Provider.

Peter Witsenburg, Entrepreneur en Technology Visionary

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in