
Het kabinet is geen stap verder gekomen tijdens het onlangs ingelaste overleg over de versobering van de pensioenopbouw voor werknemers. Maar hoe zit het met de zzp’ers? Wat betreft pensioenen is er nu vanuit de overheid, fiscaal gezien en vanuit de branchegroep nog nauwelijks iets geregeld voor Zelfstandig Professionals. Zij zijn veelal aangewezen op banksparen of een andere spaarvorm. Daarbij komt dat het huidige regeerakkoord het allemaal niet rooskleuriger maakt voor de zzp’er. In het regeerakkoord is een daling van het belastingvrije opbouwpercentage opgenomen van 2,15 naar 1,75 procent in 2015. Hierdoor kan de groeiende groep zzp’ers momenteel maar weinig pensioen opbouwen, namelijk slechts vijftig procent van hun huidige inkomen.
Vanuit de politiek moet er meer ruimte gecreëerd worden voor alternatieven en de politiek moet daarbij de randvoorwaarden scheppen. Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, deed een poging. Zij stelde een werkgroep in om met de zzp-organisaties te overleggen over een mogelijke oplossing voor het pensioenprobleem van zzp’ers. ZZP Nederland is één van deze zzp-organisaties die met de staatssecretaris gesprekken heeft gevoerd over de invoering van een eigen pensioenfonds.
Keuzevrijheid
Klijnsma denkt daarbij vooral aan een collectieve regeling waarbij zzp’ers een aanvullend pensioen opbouwen via een beleggingsconstructie. De zzp-organisaties denken meer aan flexibele inleg. Zzp’ers zijn wars van collectieven; ze willen juist hun vrijheid behouden. Een groot deel van hen heeft bewust gekozen voor het ondernemerschap en werken dus ook bewust voor eigen rekening en risico. Zelf pensioen opbouwen, of dat misschien helemaal niet doen, hoort daar ook bij. Daarom moeten de kaders die de overheid schept altijd optioneel zijn voor zzp’ers. Alleen dan hebben zij de keuze. En juist deze keuzevrijheid past de echte zzp’er.
En hoe zit het met het nabestaandenpensioen?
Waar bovendien vaak aan voorbij wordt gegaan, is dat een werknemer ook voor nabestaanden kan sparen door middel van zijn pensioen. Het nabestaandenpensioen (partnerpensioen en wezenpensioen) dat na het overlijden van een deelnemer aan een pensioenregeling wordt uitgekeerd aan de kinderen en/of partner van de betrokken deelnemer wordt voor zelfstandigen vaak vergeten. Zzp’ers hebben ook een gezin en wanneer hun inkomsten wegvallen door overlijden is het van belang ook hiervoor een oplossing te vinden.
Paneldiscussie over pensioen
Op 8 juli vindt er een paneldiscussie plaats over dit onderwerp. HeadFirst nodigt zzp’ers die actief zijn in de zakelijke dienstverlening uit voor deze paneldiscussie. Zie hier voor meer informatie, het programma en aanmelding.
Rick Kruiswijk richtte in 1995 HeadFirst op, een onafhankelijke kennisbemiddelaar die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals bij grote en middelgrote organisaties, met name op het gebied van ICT.
Heel terecht punt, hulde! Als we falen dit op te pakken hebben we over 25 jaar echt een probleem. Vraag ZZP-ers maar naar hun pensioen, minder dan tien procent heeft een daadwerkelijk plan of idee van pensioen. Veel hebben het geld nu niet en anderen denken nog dat ze het gaan “maken”. Veel verder dan het aflossen van een hypotheek komen ze niet. Ook schrikken ze ervan dat ze meer dan 150 euro per uur moeten betalen voor advies.
Pensioen voor ZZP is echt onderbelicht en dat terwijl we volgens mij zo’n 10% aan ZZP-ers hebben van de beroepsbevolking.