Home Cloud Personal Cloud – Oude wijn in nieuwe zakken?

Personal Cloud – Oude wijn in nieuwe zakken?

82

Mijn centrum van het universum is onlangs tot oud nieuws verklaard. De PC is niet meer. Welkom personal cloud. Althans als ik de gerenommeerde analisten van Gartner mag geloven. Want personal cloud is hetgeen we zullen omarmen en intensief gaan gebruiken in de komende jaren. En in grote lijnen kan ik me hier ook een heleboel bij voorstellen.

Maar wat is er nieuw aan een personal cloud?! Is het niet zo dat wij reeds op velerlei wijze onze gegevens, adresboeken, foto-archieven enz. online opslaan en delen? Zijn apps iets nieuws of zijn die applicatie containertjes iets dat wij op allerlei plaatsen en apparaten allang tegen komen? Het feit dat we kunnen werken, gamen, zoeken, vergaderen, communiceren, waar en wanneer we maar willen, is ook iets dat volgens mij in zekere zin al jaren een deel van ons dagelijks leven is.

Ik zal niet doorgaan de megatrends uit de korf van deze technologie watcher terug te brengen naar de praktijk van het hedendaagse. Maar de indruk is sterk aanwezig dat we hier niets nieuws onder zon zullen tegenkomen. Tot zover gaat het spreekwoord “oude wijn in nieuwe zakken” toch echt op.

Misschien lees ik het niet goed. Misschien ligt de boodschap besloten in de mogelijkheden die Gartner ons beschrijft. En langzaam maar zeker zie ik een ander beeld opdoemen. Een beeld dat totaal niet met de technische innovaties te maken heeft die Gartner duidelijk probeert te maken. Het grote verschil dat de komende jaren namelijk gemaakt zal worden is niet meer door technologie bepaald. De fantasie – beter gezegd de verbeeldingskracht – van de gebruiker is wat het verschil zal maken in de komende jaren. En daarbij sluit de technologie goed aan bij wat wij willen. Eindelijk lijken de rollen omgedraaid te worden en zijn wij geen slaaf meer van technologie, maar biedt technologie ons de mogelijkheden die wij ons wensen.

En is dat niet al zeker 30 jaar de ultieme slogan van de technologie industrie?
Met dank aan Gartner en mijn verbeeldingskracht… Zie hier: De ware revolutie.

Ruud Alaerds is directeur van Heliview Consultancy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in