Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Er valt geld te verdienen in Europa….

Er valt geld te verdienen in Europa….

58

…. en niet zo weinig ook. Uit onderzoek door de IMCO (interne markt en consumentenbescherming) blijkt dat alleen al de Europese Unie een groeimarkt is tot 990 miljard euro per jaar, waarvan de digimarkt maar liefst 340 miljard voor haar rekening gaat nemen. Als vergelijking: de Nederlandse digimarkt is momenteel 11 miljard per jaar groot.
Tel uit je winst!

540 miljoen consumenten in de Unie
Eerst vielen de grenzen weg en nu zijn de zakelijke drempels aan de beurt. Er zijn nog wel juridische en fiscale obstakels te nemen om eenvoudig “over de grens” zaken te kunnen doen, maar ook de mindset van ondernemend Nederland is een uitdaging. Een mindset die nodig is om van deze groei te kunnen profiteren.
Ondernemers, vooral in het grotere MKB, zouden de Europese Unie moeten gaan zien als een groot afzetgebied met 540 miljoen consumenten. Grenzen, obstakels en drempels gaan helemaal verdwijnen. Minder BTW-verschillen, gelijke fiscale wetgeving, geen juridische obstakels, logistieke oplossingen en eenduidige garanties tot in alle uithoeken van de EU.
Plaats en tijd onafhankelijk zaken doen! Dat is belangrijk voor de EU-ondernemer én de EU-consument. De wetgeving wordt geëuropeaniseerd, netneutraliteit wordt bij wet geregeld en er komt een open internet voor iedereen.

Het is wel verstandig om in te zien dat wij, hier in NL, ook meer concurrentie zullen gaan krijgen uit andere EU-landen. Griekenland bijvoorbeeld. Het beste wapen tegen deze concurrentie is niet het opwerpen van verdedigingslinies, maar te kiezen voor de aanval.
De huidige tech-ontwikkelingen zorgen voor een transitie van verouderde functies en bedrijfsvormen naar nieuwe vormen. Bedrijven die 15 jaar geleden nog niet bestonden maken nu de dienst uit en zetten de markt zoals wij die kennen op de kop.
Als ondernemend Nederland bij wil blijven is het noodzakelijk om mee te veranderen. Het snel ontwikkelen van de juiste competenties en een dynamische arbeidsmarkt is daarbij een belangrijke voorwaarde! Maar dat is niet het enige.

De beweging
Nederland is, in de persoon van Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, actief op de volgende beleidsterreinen:

  • de IMCO. De ‘Digital Single Market’ is een speerpunt, omdat met een goed lopende interne markt (innovatie door samenwerking) een groei van 340 miljard euro per jaar te halen is. Het gaat dan om snel internet, innovatie en mobiliteit op de arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt met goede skills en, voor zover het de IT betreft, e-CF als leidraad. Het conceptwetsvoorstel wordt 7 mei aanstaande bekend gemaakt.
  • het European Internet Forum. Hier verkrijgt de EU haar kennis over het ICT-aandeel in de veranderende markt. Parlementsleden en vertegenwoordigers van grote multinationals (IBM, Cisco, Sky, WaltDisney, Alcatel, Yahoo, Huawei, Google, Orange, De Staffing Groep (asp) etc.) treffen elkaar op dit forum.
  • Knowledge-4-Innovation. Een Europees innovatieplatform waar o.a. TU Delft aan deelneemt.
  • Regionaal beleid om arbeidskrachten binnen Europa te laten doorstromen.
  • Subsidies: in 2013 heeft Nederland nog ingestemd met het beschikbaar stellen van een subsidiepot van 325 miljard euro. Europa moet wel samenwerken! Alle subsidies gaan daarom naar partner-initiatieven. Als bedrijf zoek je enkele partners waar je iets mee wilt ontwikkelen en vraagt funding aan. De specialisten van Europe Direct ondersteunen zo’n initiatief, brengen je in contact met de experts en helpen bij de aanvraag voor de te verkrijgen subsidie.
  • En nog veel meer….

Vrije arbeidsmarkt
De Staffing Groep mag zich deskundig noemen op het gebied van dynamische inzet van arbeid. Naast het feit dat wij e-CF (European Competence Framework) toepassen binnen onze organisatie, workshops en trainingen organiseren, zijn wij lid van de CEN Workshop on ICT-Skills, de stuurgroep e-CF Nederland en tevens zitten we in de normcommissie van de NEN.
Binnenkort geeft De Staffing Groep in Berlijn op de DIN-conferentie (DIN is het norminstituut van Duitsland) over IT-Fachkräfte een demonstratie over de wijze waarop e-CF toegepast kan worden om een onderneming te voeden met de juiste competenties. Competenties noodzakelijk om te kunnen innoveren en te kunnen profiteren van de verwachte groei.

De Europese Unie biedt grote zakelijke vrijheden, heeft binnenkort geen drempels meer, heeft een vrije markt en is dus welvarend – want vrijheid en welvaart gaan bijna altijd hand in hand. Een vrije dynamische Europese arbeidsmarkt zal haar steentje aan deze welvarendheid bijdragen.

Wessel van Alphen, Corporate Ambassador en oprichter van De Staffing Groep, toonaangevende staffingorganisatie voor interim professionals van Nederland.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in