Home Innovatie & Strategie Innovatie kent vele gezichten

Innovatie kent vele gezichten

70

Hét symbool van innovatie is de gloeilamp. Dat suggereert dat innovatie is gebaseerd op een plotseling moment van inzicht, een zogeheten ‘Aha-Erlebnis’. Voor ons is innovatie echter helemaal niet iets magisch dat zich plotseling ontpopt, maar de vrucht van heel hard werken. Intel besteedt circa 20 à 25 procent van zijn jaarlijkse omzet aan innovatie. En die innovatie is gebaseerd op een  planning van jaren. Daarbij wordt ook veel samengewerkt met partijen uit het hele ecosysteem in de context waarvan de Intel-technologie ontwikkeld wordt.

Maar het begint altijd met een droom, een visie. Zo begon Intel zeven jaar geleden met het in kaart brengen van wat eindgebruikers nu écht graag gerealiseerd willen zien. En eindgebruikers willen vooral zonder kabels kunnen werken. Ze willen af van die tas vol met snoeren die ze nodig hebben voor het opladen van al hun verschillende mobiele devices. Hetzelfde geldt voor het probleem van de wildgroei aan wachtwoorden. Voor beide problemen kunnen we nu anno 2015 oplossingen aanreiken. Wireless charging en wireless docking behoren binnenkort tot de mogelijkheden. En met behulp van onze RealSense-technologie klap je straks je laptop open, waarna het appaat via een 3D-scan van je gezicht bepaalt of je toegang krijgt of niet. Diezelfde technologie maakt het mogelijk om ook via spraak of gebaren je laptop te gaan besturen. Het is de realisatie van een droom, waar we zeven jaar geleden mee begonnen zijn.

Innovatie is dus heel ver vooruit kijken. En ter illustratie: in 2015 vieren we de vijftigste verjaardag van de Wet van Moore. U weet wel : die bijna magische voorspelling van Gordon Moore, medeoprichter van Intel, dat het aantal transitors op een chip ongeveer elke 18 tot 24 maanden verdubbelt. Innovatie is ook: grenzen overstijgen. Zo liepen wij aan tegen de grenzen die fysiek in het platte vlak nog mogelijk zijn. Dat is de reden dat Intel de 3D-transistor heeft uitgevonden. Een vergelijkbare innovatie is multi-core. Het idee daarachter is dat als je de kloksnelheid van de CPU steeds verder verhoogt, de warmteproductie disproportioneel toeneemt. Verhoog je de kloksnelheid bijvoorbeeld met 10 procent, dan stijgt de warmte met 30 procent, terwijl bij een lagere kloksnelheid de warmteproductie flink daalt. Daarom is het bijvoorbeeld handiger om met meerdere cores op een lagere snelheid te gaan werken. Dat zijn efficiënte innovatieve stappen die exemplarisch zijn voor een bedrijf als het onze.

Ook samenwerking is voor innovatie heel belangrijk, want vrijwel geen enkele organisatie kan tegenwoordig nog alles alleen. Zo werken we bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van volgende generaties chiptechnologie nauw samen met ASML, dat de machines maakt die nodig zijn om chips te vervaardigen, en hebben we zelfs een aandeel in dat bedrijf genomen.

Planning belangrijk
En innovatie moet uiteindelijk ook nog gerealiseerd worden en op een schaalbare manier naar de markt worden gebracht. Daarvoor is onder meer een goede en strak georganiseerde planning heel belangrijk. Intel heeft wereldwijd vele fabrieken. Voor elk nieuw productieproces wordt een fabriek neergezet. We zijn dus nu al aan het plannen welke processor, welke chip over twee jaar met behulp van welke technologie geproduceerd gaat worden.

Maar het allerbelangrijkste van innovatie is de impact die het heeft op ons dagelijks leven en de verrijking die het ons biedt. Daarom ter afsluiting een mooi voorbeeld ter illustratie. Het is het verhaal van onze Young Scientist Award-winnaar Marek Novak uit Tsjechië. Marek was zestien jaar toen zijn opa in de tuin werd getroffen door een hartaanval en daar drie uur heeft gelegen voordat iemand het in de gaten had. Om te voorkomen dat zoiets nog een keer zou gebeuren ontwikkelde hij op basis van Intel-technologie een smartwatch, die met behulp van een body-net uitgerust met sensoren constant alle vitale functies meet, zoals hartslag, bloeddruk en ademhaling. Dat staat in verbinding met een GPS-systeem, zodat mocht er iets misgaan, er direct hulp ingeschakeld kan worden. Het is een prachtig voorbeeld van waarom het bij innovatie uiteindelijk écht gaat. En dat is het scheppen van een nog betere wereld.

Anne Mieke Driessen is Enterprise Director Ecosystem & Scaling Team Noord-Europa bij Intel.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in