Home Innovatie & Strategie Hoe een platform approach felixibiliteit in de zorg ondersteunt

Hoe een platform approach felixibiliteit in de zorg ondersteunt

191

HIMSS 2019 in Orlando Florida, een jaarlijks terugkerend evenement dat 40.000+ gezondheids-IT-professionals, clinici, managers uit de IT en -healthcare en leveranciers uit de hele wereld bij elkaar samenbrengt. Sprekers van wereldklasse, geavanceerde IT-producten voor de gezondheidszorg en uitgebreide netwerkmogelijkheden zijn kenmerken van deze toonaangevende conferentie. Ook Open Line is op de HIMSS te vinden. ‘Champions of health unite’ is dit jaar het thema. Een verslag van dag-3 van de HIMSS 2019.

Tijdens de ochtendsessies passeerden een aantal sprekers de revue. Anne Ouvry – directeur D&A Healthcare, Frans van Houten – CEO Philips, Laurens van der Tang – Directeur Philips VitalHealth en Tom Holfland – Sales manager Benelux Philips – Forcare, Geert van den Enden – Algemeen directeur Bernhoven en Wilfried Opheij – Organisatieadviseur bij Common Eye. Een gevarieerd pakket aan sprekers. Gezien het grote aantal, hou ik het in dit verslag toch wat kort(er). Het moet geen boekwerk worden ander gaat u het niet lezen vrees ik.

Vier golven van verandering

Het verhaal van Anne Ouvry was een verhaal van digitale transformatie in de zorg en dat we vier golven van verandering hebben kunnen waarnemen. De 1ste golf gaat over betere en efficiëntere zorgprocessen. In deze golf is / was er aandacht voor EPD’s, digitale vaardigheden van zorgverleners (volgens mij vraagt dat nog steeds de nodige aandacht!), procesmanagement en performance management.

De 2e en 3e golf gaan over participatie, klantwaarde en integrale zorg. Hier komen thema’s als portalen, analytics, cultuurverandering, fundamenteel proces herontwerp en samenwerken aan de orde. De 4e golf gaat over digitale zorgdiensten. Hier is aandacht voor digitale zorg, business & IT, governance van zorg & IT, digitale leiders en digitale globalisering. Een vraag die boven de markt hangt: “hoe lang nog voordat we zorg via Amazon, Google of Apple gaan krijgen?”.

Adressing the quadruple aim

Frans van Houten’s presentatie gaf inzicht in de missie en visie van Philips in Health en Healthcare. Het healthcare continuüm is het middelpunt van de strategie. Ondanks 1,8 miljard Dollar aan research budget is er Philips toch veel aan gelegen om partijen over te nemen. VitalHealth en Forcare zijn twee voorbeelden waarmee Philips in staat wordt gesteld om een eigen ecosysteem op te bouwen en tot een integraal platform te komen. Philips maakt keuzes in ontwikkeling en overname door het principe van Adressing the Quadruple Aim.

Als het ‘nieuwe of het oude’ geen bijdrage levert dan gaat het er niet (meer) komen. Als beursgenoteerd bedrijf is het voor Philips ook een afweging tussen Shareholders en Stakeholders. PS Voor mij persoonlijk ook. Getuige mijn steakholderschap van gisteren waarbij ik gekozen heb om niet te sharen

Het verhaal van Forcare ging over interoperabiliteit, workflows, XDS en regionale informatieuitwisseling. RGHIE Texas gaf inzicht in de samenwerking met Forcare waardoor in een Texasregion een XDS netwerk in korte tijd was opgetuigd, tot grote tevredenheid van de regio.

Vervolgens was het Laurens van der Tang wiens verhaal over VitalHealth; ‘Understanding health of  the population’ en hoe een platform approach flexibiltieit en wendbaarheid in de zorg kan ondersteunen. Mooi om te zien welke bijdrage we als Open Line hier aan leveren door de Hosting van het cloudplatform van VitalHealth en de samenwerking met deze bijzondere Philips aanwinst.

De menselijke maat

De presentatie van Laurens was een opmaat voor het indrukwekkende verhaal van Geert van den Enden. Geert’s verhaal doorspekt met de menselijke maat gaf een helder beeld van de transformatie die Bernhoven doorgemaakt heeft en nog steeds doormaakt. De paradigmashift van volume naar kwaliteit was belangrijk in de gekozen aanpak. Door kwaliteit als vliegwiel te kiezen werden ook de financiële resultaten en kosten de gewenste kant op gedirigeerd. De uitspraak van Nelson Mandela: “May your choices reflect your hopes, not your fears” zijn een prima basis voor een positieve aanpak. Soms kunnen kleine dingen een grote impact hebben.

Op een dag kreeg een van de specialisten in Bernhoven een telefoontje. Ze waren met diens moeder op weg naar het ziekenhuis met hartklachten. Na de eerste schrik trommelde de specialist een bevriende specialist in het ziekenhuis op, om samen met hem naar de eerste hulp te komen en meteen de beste zorg te verlenen. Uiteindelijk liep alles goed af maar niet veel later vroeg men zich in een management overleg het volgende af:

“We hebben in korte tijd de beste zorg verleend omdat we persoonlijk betrokken waren. Maar wat zouden we anders doen als elke patiënt onze eigen moeder, vader of kind zou zijn?”

Cultuurverandering

Met dit in het achterhoofd ging men nog harder aan de slag met de transformatie. Cultuurverandering – randvoorwaarden voor de transitie – transparantie, communicatie en focus op kwaliteit, leidden tot keuzes voor bijvoorbeeld één platform PGO (VitalHealth) om informatie te delen. Een gepassioneerd en inspirerend verhaal met de menselijke maat en vooral ook met beide voeten op de grond.

De grand finale was voor Wilfired Opheij van Common Eye die op luchtige wijze een goed beeld gaf van hoe je tot samenwerkingsverbanden en netwerken komt en welke ‘kadootjes’ je er altijd bij krijgt als je gaat samenwerken. Kadootjes als spraakverwarring, communicatiestoornis, perceptieverschillen, verschillende belangen, wie staat eigenlijk vooraan, ego’s en gesplitste loyaliteit bracht Wilfired op aanstekelijke wijze over het voetlicht. Ook dit was weer een verhaal van een gepassioneerde professional waarvan je als toehoorder – en als je jezelf niet al te serieus neemt – alleen maar vrolijk van kunt worden. Na de ochtend togen we naar de beurs waar we de nodige stands van onze technologie partners bezochten.

Laurens Faessen – Manager Technical Sales | Business Development Manager Healthcare bij Open Line.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in