Home Innovatie & Strategie Platformengineering – wat is het en waarom zijn steeds meer organisaties erin...

Platformengineering – wat is het en waarom zijn steeds meer organisaties erin geïnteresseerd?

Dynatrace -
22

De groeiende complexiteit van multi-cloudomgevingen en de noodzaak voor schaalbaarheid betekenen dat ontwikkelaars behoefte hebben aan meer automatisering en aan self-servicemogelijkheden om hun werk te kunnen doen. Deze veranderingen zorgen ervoor dat platformengineering steeds populairder wordt. Veel organisaties zien hierin een oplossing om de productiviteit en de tevredenheid van ontwikkelaars te verbeteren.

Maar wat is ‘platformengineering’ nu eigenlijk? In feite gaat het om het ontwerpen, bouwen en onderhouden van een gestandaardiseerd IT-platform dat ontwikkelaars self-servicemogelijkheden biedt. Developers kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van kant-en-klare, herbruikbare bouwstenen, tools en diensten die essentieel zijn voor het bouwen van applicaties. Het resultaat is een cloud-native aanpak van software delivery.

Naarmate cloud omgevingen steeds complexer zijn geworden, is platformengineering mee geëvolueerd. Elk platform omvat een verzameling tools, diensten en infrastructuur waarmee ontwikkelaars softwaretoepassingen kunnen bouwen, testen en implementeren. Platformengineers ontwerpen en implementeren dit soort platforms en zorgen voor de benodigde security, schaalbaarheid en betrouwbaarheid.

Waarom is platformengineering belangrijk?

Met behulp van platformengineering kan een ontwikkelteam een optimale ervaring bieden en maximale waarde leveren met minimale overhead. Enkele belangrijke voordelen zijn:

  • Snellere softwareontwikkeling – platformengineering biedt hulpmiddelen die zorgen voor meer efficiëntie, bijvoorbeeld met herbruikbare componenten zoals bibliotheken en sjablonen die toegankelijk zijn voor alle ontwikkelaars die het platform gebruiken. Andere aspecten, zoals infrastructure-as-code, automatisering en standaardisatie brengen het aantal handmatige processen terug en verhogen zo de productiviteit van ontwikkelaars.
  • Betere security – processen voor het veilig bouwen van code worden vanaf het begin ingebouwd in interne ontwikkelaarsplatforms (IDP’s). Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het werken met beheer van geheimen, key management en kwetsbaarhedenbeheer, penetratietesten, OWASP en het verhelpen van kwetsbaarheden. Platformengineering kan veel van deze functies automatiseren, waardoor het voor de organisatie eenvoudiger wordt veilige software te bouwen.
  • Minder operationele complexiteit – de self-service portals die inherent zijn aan platformengineering helpen om operationele processen aanzienlijk te vereenvoudigen. Hiermee zijn ontwikkelaars niet meer afhankelijk van andere teams binnen de organisatie die misschien niet de tijd of de middelen hebben om ze goed te ondersteunen. Dit zorgt weer voor een grotere tevredenheid onder ontwikkelaars en leidt tot minder burn-out.
  • Consistente ontwikkelprocessen – Self-service portals op basis van een platform bieden gestandaardiseerde methodes en zorgen zo voor meer consistentie in het hele softwareleveringsproces. Dit is mogelijk dankzij gecentraliseerde ontwikkelpraktijken, securityprotocollen en operationele procedures. Consistentie zorgt vervolgens voor minder fouten, brengt de gemiddelde tijd die nodig is om issues op te lossen omlaag en voorkomt silo’s, wat resulteert in een algehele verbetering van de softwarekwaliteit en -prestaties.
  • Schaalbaarheid – platformengineering zorgt voor schaalbaarheid door standaardisatie en consistentie. Als een digitaal ecosysteem zich steeds verder uitbreidt, moeten ontwikkelteams deze evolutie bijhouden. Dankzij de flexibele en schaalbare aard van IDP’s kunnen ontwikkelaars zich makkelijk aanpassen en snel reageren op veranderingen in de infrastructuur.

DevOps en de rol van platformengineer

In de wereld van DevOps is de rol van platformengineers nog relatief nieuw. Om deze rol beter te begrijpen, moeten we eerst weten hoe deze discipline zich verhoudt tot DevOps als geheel.

De DevOps methodologie zorgt voor betere samenwerking tussen ontwikkel- en operationele teams. Om dit teamwerk te ondersteunen, bieden platformengineers DevOps teams een gecentraliseerd platform voor hun tools en workflows. Tot op zekere hoogte vullen deze twee praktijken elkaar aan. Net als DevOps vereist succesvolle platformengineering goede samenwerking tussen ontwikkel-, security- en operationele teams.

Naast het bevorderen van samenwerking is het hoofddoel van platformengineering om DevOps-teams te ondersteunen met tools, platforms en workflows voor effectieve softwareontwikkeling. Dit besef heeft ervoor gezorgd dat traditionele productteams steeds vaker worden vervangen door teams die microservices gebruiken en de principes van platformengineering toepassen.

Platformengineering kan echter niet op zichzelf staan. DevOps-teams zijn nog steeds nodig omdat voor iedere applicatie mogelijk een eigen DevOps-pipeline nodig is. Platformteams zorgen voor de gecentraliseerde infrastructuur en tooling, zodat DevOps-teams hun eigen pipelines kunnen bouwen, onafhankelijk van andere teams.

De toekomst van platformengineering

Platformengineering bevindt zich op een belangrijk punt in zijn evolutie, nu het zich ontwikkelt naast andere DevOps-praktijken. In de toekomst zal er meer worden samengewerkt met productmanagers, dat het platform wordt ontworpen aan de hand van de eisen van het interne ontwikkelteam en dat het DevOps-proces verder wordt vereenvoudigd.

Platformengineers zullen het als hun doel zien om een infrastructuur te creëren die de eisen van de software delivery cycle beter begrijpt. Hun succes zal ervan afhangen hoe gemakkelijk ontwikkelaars hun eisen zelf kunnen onderhouden en eigendom kunnen nemen en houden van de code die ze produceren.

Gartner voorspelt dat tegen 2026 “80% van de softwareengineering organisaties platformteams zullen inrichten als interne leveranciers van herbruikbare diensten, componenten en tools voor het leveren van applicaties.” Dit cijfer voorspelt dat, als gevolg van platformengineering de communicatie tussen softwareontwikkelaars en operationele teams als geheel zal verbeteren. Dat komt uiteindelijk de hele organisatie ten goede.

Door Chris Geebelen, Solutions Engineering Director, Dynatrace Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in