Home Data & Storage Pokémondiaal

Pokémondiaal

65
dainamics

Het zal niemand ontgaan zijn: Pokémon Go is een enorm succes. Wellicht ligt ú nu aan het zwembad en bent u, ondanks goede voornemens voor uw vakantie, toch met uw smartphone in de weer om de wezentjes die Pokémon heten te vangen.

Pokémon Go is het meest succesvolle spel voor mobile devices ooit in de V.S. Het had binnen een week 21 miljoen gebruikers. De servers waarop de app gehost wordt, kraakten dan ook in hun voegen. IT-engineers die betrokken waren bij het project moeten lange dagen gedraaid hebben: het aantal nieuwe gebruikers per dag werd kort na release vergeleken met een DDoS aanval. Commercieel gezien was het een gouden greep. Nintendo won in een paar dagen zo’n $7,5 miljard aan beurswaarde.

Show- en testcase

Het idee achter het spel is vrij eenvoudig: op basis van een kaart van je directe omgeving kun je op zoek gaan naar de wezentjes. Vind je er één, dan zorgt de app er via de camera van je telefoon voor dat deze zichtbaar is op het scherm van je telefoon. Ze worden over de realiteit heen geprojecteerd: augmented reality. Je ziet andere gebruikers op de kaart en kunt hen uitdagen voor een duel. Het fysieke en digitale komen op dat moment samen: het duel vindt plaats in de virtuele wereld, maar je staat in werkelijkheid tegenover je opponent. Uniek en nog niet eerder op zo’n grote schaal in praktijk gebracht.

Pokémon Go moet dan ook gezien worden als show- én testcase van de datacenter- en telecomnetwerken. Het is de moeite waard om daar even wat langer bij stil te staan. Want het biedt ons een kijkje in de toekomst en laat ons zien hoe ver we al gekomen zijn.

Digitaal = fysiek

Een game als deze kan alleen functioneren als er hoogwaardige, betrouwbare content delivery netwerken (CDNs) beschikbaar zijn. Een gedistribueerd netwerk van datacenters, hun fiber backbones en de 4G verbindingen van telecom carriers zorgt ervoor dat de user experience optimaal is. Zonder deze infrastructurele mogelijkheden was Pokémon Go nooit het fenomeen geworden dat het is. Zoals ik hierboven al even kort aanstipte komt het virtuele en fysieke daardoor samen. Sommige trendwatchers voorspellen dat dit onze nieuwe realiteit wordt.

Die realiteit levert ook nieuwe, soms ongewenste, situaties op. ProRail moest enkele enthousiaste spelers van een spoorbrug plukken omdat zij daar op zoek waren naar Pokémon. De hyperconnectiviteit van dit soort apps kan er toe leiden dat kwaadwillenden toeslaan, zoals in de V.S. het geval was toen een gebruiker van de app werd geïsoleerd op basis van zijn locatie en werd beroofd. Ook de digitale security krijgt hierdoor nieuwe dimensies: als dit niet goed afgedekt is, is het in theorie mogelijk dat je huisraad doelwit wordt van tech-savvy criminelen.

Tegelijkertijd is de hype rondom de game een bevestiging van het snel toenemende belang van de digitale economie. Deze krijgt een nieuwe dimensie en daar moeten we in Nederland op inspringen. De vraag naar hoogwaardige CDNs zal fors toenemen. Zoals de slogan van Pokémon zegt: ‘Gotta catch them all’. Ik zou daar graag van willen maken: ‘Gotta serve them all’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here