Home Ondernemen & Business Printer: updates van de drivers of afval?

Printer: updates van de drivers of afval?

84

Een nieuwe PC van mijn werkgever met een nieuw besturingssysteem, Windows 8.1, is niet iets om heel vrolijk van te worden. Alle instellingen zijn weg en nog daarnaast komen nog meer ongemakken zoals het instaleren van nieuwe drivers voor mijn scanner. Mijn grootste ergernis was echter het niet beschikbaar zijn van een printer-driver voor het nieuw besturingssysteem voor mijn privé printer.
De afgelopen acht jaar heb ik altijd naar volle tevredenheid mijn printjes kunnen maken. Maar de website van de producent vermeldt dat er geen driver beschikbaar is : “not available”. Wel doet de producent de suggestie om een nieuwe printer aan te schaffen. Er zijn ruim voldoende vergelijkbare printers beschikbaar. Daarmee wordt het business model van deze producent meer dan duidelijk.

Net als de meeste Nederlanders print ik geen grote hoeveelheden pagina’s. Een conceptrapport, opdrachten en afstudeer-theses van studenten – daarmee heb je het wel gehad. De technische levensduur van mijn printer is nog lang niet ten einde. Mijn printer zou ook de komende acht jaar nog prima dienst kunnen blijven doen. Zonder een printer driver wordt dat echter wel lastig.

Daarom heb ik vanmiddag mijn printer bij het grof vuil gezet en heb via een webwinkel een nieuwe printer aangeschaft. Het behoeft geen toelichting, dat ik gekozen heb voor een ander merk dan mijn vorige printer. Al verwacht ik echt niet dat deze producent over acht jaar geen verrassing in petto heeft. Maar dat zien we dan wel weer.

Voordat ik mijn oude printer bij het grofvuil zette, heb ik nog even overwogen om mijn studenten te vragen om via een platform zoals Elance (www.elance.com) een freelancer te vinden die voor 50 USD een driver voor Windows 8.1 kan programmeren. Met liefde zou ik de driver om niet ter beschikking gesteld hebben aan andere bezitters van hetzelfde type printer.
Maar ook ik heb gekozen voor de makkelijkste weg, een paar klikken en morgen heb ik de nieuwe printer in huis. Helaas heb ik daarmee wel mijn bijdrage geleverd aan de afvalberg. Producenten van randapparatuur zouden verplicht moeten worden om voor minimaal twintig jaar drivers voor de meest gangbare besturingssystemen ter beschikking te stellen. Ik zou er ook geen moeite mee hebben om te betalen voor een printerdriver. Ook dat zou een verdienmodel voor de producenten kunnen zijn en zorgt in ieder geval voor een vermindering van de belasting van het milieu. Daar zouden producenten eens over na moeten denken!

Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel

4 REACTIES

  1. Uiteraard is er een andere technische oplossing- leuk voor de thuisknutselaars- mogelijk: je oude pc als printserver configureren.
    Daarnaast zou mijn pleidooi verder gaan: zorg dat print-fabrikanten samen met OS- leveranciers universele drivers ontwikkelen. Bij migraties gaat zo verschrikkelijk veel tijd verloren om iedere printer in de nieuwe omgeving te laten werken! Voor citrix-omgevingen is er een universele driver, maar die bleek al snel niet echt universeel…

  2. Ik ben nu wel benieuwd naar het merk van die printer, want mijn 12 jaar oude HP Multifunctional (printer + scanner) doet het ook onder Windows 8.1 nog gewoon. Sterker nog, Microsoft levert er gewoon de drivers ingebouwd voor bij, daar hoef ik niet voor bij HP te zijn.

    De wens om het 20 jaar lang te verplichten klinkt daarnaast leuk/logisch, maar hangt ook van andere zaken af: mijn vorige printer had een aansluiting voor een parallelle poort, die zul je op je nieuwe computer ook niet vinden, de cartridges die je voor een printer nodig hebt veranderen ook met de tijd om nog maar niet te spreken over de discussie over wat dan “de meest gangbare besturingssystemen” zouden moeten zijn…

    Dus ja, je hebt een beetje bijgedragen aan de afvalberg (ik neem overigens aan dat je hem zo ingeleverd hebt dat hij gescheiden ingezameld wordt en de grondstoffen op de juiste plek terecht komen), maar ook een beetje bijgedragen aan het innoveren van je persoonlijke ICT. 😉

  3. Please take it to the kringloop…There are many people who need printers and they are still living in the world of Windows XP 🙂

  4. Zakelijk heb ik dit opgelost door te eisen dat alle printers postscript konden verwerken, en vervolgens alleen de standaard Adobe driver te installeren. Voor thuisprinters is dat anders omdat meestal de rekencapaciteit van de desktop wordt gebruikt en de printers zelf geen postscript aankunnen. De ‘universele driver’ zoals door Francois gesuggereerd is er dus wel, maar dan moet er wel een postscript printer worden gebruikt. Helaas is dat voor de fabrikanten van goedkope printer niet interessant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in