Home Security Printers: een mogelijke beveiligingsoplossing of een zwakke plek?

Printers: een mogelijke beveiligingsoplossing of een zwakke plek?

151

In het huidige digitale tijdperk kan bijna alles worden gehackt. Zelfs een koffiezetapparaat of een auto. Ook printers, die veelal worden gebruikt om gevoelige gegevens af te drukken, zijn hier vatbaar voor. Toch zouden printers ook kunnen worden gezien als een beveiligingsoplossing. Dit, in plaats van een apparaat dat moet worden beschermd tegen veiligheidsbedreigingen.

Op basis van een recent wereldwijd onderzoek voorspelt Smithers dat bedrijven tussen 2019 en 2024 maar liefst 49,5 miljard pagina’s zullen printen. Het gaat daarbij onder andere om ziekenhuizen, fabrieken, supermarkten en warenhuizen. Dit zijn plekken waar voortdurend mensen in en uit lopen. Vertrouwelijke documenten zoals voorraad- en prijslijsten, personeelsgegevens en zelfs gevoelige klant- en patiëntgegevens slingeren er vaak openlijk rond.

Gevoelige gegevens

Het is voor veel mensen niet moeilijk voor te stellen dat je een document dat gevoelige gegevens bevat, afdrukt op een printer die voor iedereen toegankelijk is, en dat je die papieren een paar minuten later pas ophaalt. Dit kan gebeuren doordat je onderweg naar de printer een collega tegenkomt die je aan de praat houdt. Of bijvoorbeeld doordat je een paar dingen tegelijk wilt printen, zodat je nog bezig bent met de andere printopdrachten. Dit, terwijl de printer de eerste printopdracht al heeft verwerkt en de documenten vol gevoelige gegevens open en bloot op de printer liggen.

Iedereen in het gebouw kan ernaartoe lopen en de papieren meenemen. Als iemand ze per ongeluk meeneemt, is de kans groot dat deze persoon niet de moeite doet om ze terug te leggen of te achterhalen van wie ze zijn, en zo kan het zomaar gebeuren dat deze papieren met gevoelige gegevens in een willekeurige papierbak terechtkomen.

Beleid

Het is moeilijk te voorspellen en nog veel moeilijker volledig te beheersen hoe mensen omgaan met geprinte gevoelige gegevens, of het nu gaat om een papieren document of een ID-kaart, creditcard, RFID-label of polsbandje. Zelfs als je een strikt beleid invoert voor het ophalen en verwerken van geprinte gegevens, kun je er niet van uitgaan dat dit elke dag 100% correct wordt opgevolgd.

Was dat niet ook de reden waarom we alles zo graag wilden digitaliseren? Om meer controle te krijgen over wie toegang heeft tot gegevens en gegevens beter te kunnen beveiligen? Anderzijds is het ook geen optie om printers gewoon maar af te schaffen en alles weer met de hand te schrijven.

Printers: beveiligingsrisico of hulpmiddel?

Tegenwoordig wordt er van alles en nog wat geprint. Denk bijvoorbeeld aan de RFID-tags die worden gebruikt om waardevolle goederen in de leveringsketen te traceren. Een ander voorbeeld zijn de etiketten met streepjescodes die essentieel zijn om voorraden te beheren en verliezen te voorkomen. En de verzendlabels die worden gebruikt om pakketten makkelijker te traceren in het traject van verzending vanuit het magazijn tot aan levering aan de eindgebruiker. En ook toegangspassen, ID-kaarten, creditcards en talloze andere zaken die we nodig hebben worden geprint.

Organisaties hebben allerlei zwakke plekken. Het is belangrijk dat ze deze bedreigingen in kaart brengen en stappen ondernemen om zich tegen deze bedreigingen te beschermen. Hierbij ligt de focus vaak op cyberveiligheid. Bedrijven moeten leren van het verleden en de huidige bedreigingen goed analyseren om te anticiperen op nieuwe methoden om in te breken in een netwerk, zodat ze zich hiertegen kunnen wapenen.

Het aantal datalekken en de ernst ervan nemen alleen maar toe. Bedrijven zouden zich bij de aanschaf van een nieuw apparaat of nieuwe printer geen zorgen moeten hoeven maken over de beveiliging van hun netwerk. Alle bekabelde en draadloze apparaten, dus ook printers, zouden ingebouwde mechanismen moeten hebben. Dit, om cyberaanvallen zoals datalekken of denial-of-service-aanvallen te voorkomen en te detecteren. Printers versturen gevoelige gegevens over een netwerk dat, als het niet goed beveiligd is, toegankelijk is voor onbevoegden. Daarom kunnen printers een doelwit zijn voor internetcriminelen. Het is dan ook essentieel om specifieke beveiligingsmaatregelen te nemen voor printers.

De juiste software kiezen

Tegenwoordig zijn er printers met allerlei nieuwe functies waarmee klanten hun printer zo kunnen configureren dat ze een beveiligde verbinding gebruiken en ongewenste toegang wordt voorkomen, zodat alle gegevens en de infrastructuur beschermd worden. Zebra biedt bijvoorbeeld diverse veiligheidstools en -functies, zoals een modus met beschermde instellingen, zodat alleen geautoriseerde personen wijzigingen kunnen doorvoeren en de printersoftware niet zomaar kan worden bijgewerkt.

Nu het steeds belangrijker wordt om printers te beveiligen, is het essentieel dat organisaties printers installeren waarmee het personeel zich aan de meest actuele beveiligingsprotocollen kan houden. En die het mogelijk maken om alle printers vanaf één locatie te beheren en te configureren. En op afstand problemen op te lossen. Bedrijven die nieuwe printers willen installeren, moeten, zeker als ze kiezen voor een zogenaamde veilige printoplossing, zorgen dat de printer is ontwikkeld volgens de richtlijnen en best practices die zijn vastgesteld door internationaal erkende beveiligingsorganisaties. Denk aan ISO en het Amerikaanse NIST Cybersecurity Framework.

Beheerdershandleiding

Ook is het belangrijk om regelmatig de beheerdershandleiding van de printer opnieuw door te nemen. De meesten kijken hier alleen in tijdens het configureren van de printer. Deze gids kan echter een waardevolle bron van informatie zijn bij het kiezen van de juiste beveiligingsinstellingen op de printer. En voor best practices met betrekking tot printerbeveiliging. Organisaties of hun IT-beheerders moeten zelf bepaalde cyberbeveiligingstools installeren. En ervoor zorgen dat deze ten volle worden benut.

Het cyberveiligheidsklimaat is onstabiel. Elke dag komen er nieuwe bedreigingen bij. Je moet je printers hierop aanpassen. Zoals je dat ook met andere netwerkinstellingen zou doen.

Ga voor meer informatie naar de website van Zebra PrintSecure.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in