Home Data & Storage Profiteren van IoT: het ´Internet der Dingen´

Profiteren van IoT: het ´Internet der Dingen´

139

Het tijdperk van het Internet der dingen (Internet of Things, IoT) is aangebroken. Gartner voorspelt dat eind 2016 vijf miljard voorwerpen verbonden zullen zijn met internet en dat dit er in 2020 minstens 25 miljard zullen zijn[1]. Bedrijven moeten hier op voorbereid zijn – geen tijd meer voor scepsis. De belangrijkste telecom-, hightech- en productiebedrijven van Duitsland hebben alvast de Internet of Things Alliance (IOTA) opgericht nu IoT echt op gang komt. Het doel is om ervoor te zorgen dat apparaten Duits spreken wanneer ze eenmaal met elkaar gaan communiceren. Maar ook met een dergelijke, on-Nederlandse voorbereiding, ligt er nog een groot struikelblok in het verschiet: het gebrek aan een goede infrastructuur voor het beheer van de zeer diverse data-, verkeers-, opslag- en verwerkingsbehoeften die de IoT-kolos vereist.

Naarmate het IoT zich uitbreidt en alles wordt verbonden met internet, van thermostaten tot auto’s, neemt de behoefte aan een gedegen infrastructuur toe en is er meer rekenkracht nodig. Dit zal dus overal leiden tot een revolutie in datacenters. Dat vraagt voorbereiding.

Voedingsbodem voor innovatie
Omdat IoT-controllers steeds kleiner en betaalbaarder worden, wordt IoT-connectiviteit voor allerlei verschillende apparaten relatief gezien steeds gemakkelijker. Het zijn echter niet alleen koelkasten en tafellampen die online komen. Het IoT wordt ook op brede schaal gebruikt om allerlei innovaties mogelijk te maken.

Wetenschappers helpen bijvoorbeeld vooruitstrevende wijnboeren in Nappa Valley om hun traditionele irrigatietechnieken aan te passen met behulp van slimme sensoren die op de wijnranken worden aangebracht[2]. Op basis van draadloos verkregen meetwaarden uit deze sensoren kunnen ze de gegevens analyseren om het hydratatieniveau van de plant te bepalen. Zo worden minder productieve wijngaarden veranderd in zeer vruchtbare velden die veel minder water gebruiken. Gezien de allesverzengende droogte die momenteel in Californië heerst, is dit natuurlijk zeer positief.

De gezondheidszorg heeft de potentiële voordelen van het IoT snel omarmd. Zo heeft Philips een medicijndistributiesysteem ontwikkeld[3]. Dit systeem omvat een apparaat dat ouderen die vaak hun medicijnen vergeten waarschuwt wanneer het tijd is om pillen in te nemen. Wanneer een patiënt op de knop drukt, worden vooraf gevulde bekertjes met medicijnen afgegeven. Het apparaat is gesynchroniseerd met de telefoonlijn van de gebruiker, zodat er een bericht wordt verzonden zodra een dosis wordt vergeten, het tijd is om het medicijn bij te vullen, of de stroom wegvalt waardoor het apparaat niet werkt.

Gartners voorspelling[4] luidt dus dat het aantal IoT-apparaten in 2020 zal zijn toegenomen tot minstens 20 miljard eenheden. Ter vergelijking: het totale aantal computers, tablets en smartphones zal in 2020 naar verwachting slechts 7,3 miljard eenheden bedragen. BI Intelligence[5] verwacht dat dit jaar het omslagpunt wordt bereikt, waarbij er voor het eerst meer IoT-apparaten dan alle computers, tablets en smartphones bij elkaar zijn. Tegen 2020 zullen IoT-apparaten 40.000 exabyte (40 triljoen gigabyte) aan data produceren, die moeten worden opgeslagen en geïnterpreteerd om zinvolle informatie te bieden.

Signaal/ruis-verhouding
Nu het IoT van de grond komt, zullen er de komende jaren waarschijnlijk miljarden extra apparaten met een netwerkverbinding komen. Exploitanten van datacenters zullen daarom moeten investeren, opdat hun faciliteiten over voldoende datacapaciteit beschikken voor de toestroom van gegevens die vanaf deze IoT-eindpunten worden gegenereerd.

Het probleem is dat de big data uit de IoT-explosie in het algemeen een zeer hoge signaal/ruis-verhouding hebben, waarbij een grote hoeveelheid irrelevante gegevens tot een hoge afvoersnelheid van data leidt. Dit heeft directe gevolgen voor de benodigde bandbreedte van en naar het datacenter alsmede de opslag- en rekencapaciteit van het datacenter.

Daarom kan het IoT het door Gartner en anderen voorspelde groeiniveau pas bereiken als bedrijven beschikken over een datacenter dat deze potentieel enorme toestroom van data kan verwerken. Investeringen in IoT-platformservices binnen het datacenter spelen een grote rol bij het realiseren van de IoT-belofte: altijd, overal en op elke manier connectiviteit en context bieden.

In feite waarschuwt IDC in een onderzoek naar de vereisten en activiteiten van datacenters dat het IoT mogelijk het beloofde potentieel niet kan waarmaken als bedrijven te terughoudend zijn met de investering in datacenters[6]. De analysegroep voorspelt dat de capaciteit van datacenters voor de IoT-werkbelasting met bijna 750% zal toenemen tussen 2014 en 2019, waardoor de netwerk-, opslag- en analysecapaciteiten van faciliteiten onder druk komen te staan.

Infra-eisen
Gezien het aantal verbonden apparaten en de hoeveelheid gegenereerde data moeten bedrijven zich richten op de vereisten van het IoT-serviceplatform op het niveau van het datacenter zelf en niet alleen op dat van de afzonderlijke servers of opslagapparaten. IDC voorspelt dat meer dan 90% van de data die worden gegenereerd door IoT-apparaten, in de komende vijf jaar in de cloud zullen worden gehost. Daarmee wordt de druk op die datacenters enorm verhoogd.

Bedrijven die de data van alle netwerkapparaten in realtime willen analyseren en interpreteren, merken zullen merken dat hun traditionele, legacy datacenters hiertoe onvoldoende zijn uitgerust. Moderne, vooruitstrevende bedrijven zullen het hiaat niet proberen te dichten door infrastructuur per componentonderdeel aan te schaffen, maar door over te schakelen op een gevirtualiseerde, geconvergeerde infrastructuur. Zo kunnen ze op een flexibele manier de enorme stappen nemen die in de toekomst nodig zijn. Dit zal weer leiden tot de opkomst van enorme gespecialiseerde datacenters die op geconvergeerde en hypergeconvergeerde infrastructuren zijn gebaseerd en die de unieke druk van het IoT-tijdperk aankunnen.

IT-visie
Om dit mogelijk te maken, moet IT niet langer worden gezien als kostenpost, maar als afdeling die inkomsten genereert. Alleen door een verandering in deze denkwijze kunnen de voordelen van het IoT daadwerkelijk worden benut. Wanneer technologie centraal wordt gesteld, kunnen bedrijven de doelstellingen met betrekking tot integratie, snelheid, schaalbaarheid en veerkracht van een modern digitaal getransformeerd bedrijf behalen.

Het is misschien begonnen met lacherigheid om een koelkast met een internetverbinding, maar het IoT zal uiteindelijk de belangrijkste reden vormen voor de uitbreiding van datacenters. Door deze groei kan sneller worden overgestapt op cloudgerichte, geconvergeerde infrastructuren waarmee kan worden opgeschaald naar de benodigde architecturen voor dataplatforms die het IoT vraagt.

Nigel Moulton – CTO EMEA VCE

[1] http://www.itbestofbreed.com/slide-shows/gartners-tiffani-bova-top-10-cloud-business-trends/page/0/10

[2] http://www.wired.com/2012/10/mf-fruition-sciences-winemakers/

[3] http://www.managemypills.com/content/

[4] http://www.gartner.com/newsroom/id/2905717

[5] https://intelligence.businessinsider.com/

[6] http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=255397

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in