Home Ondernemen & Business IT-projecten worden steeds minder ‘pure’ IT-projecten

IT-projecten worden steeds minder ‘pure’ IT-projecten

62

Positieve geluiden in de wandelgangen en in de kranten: we zijn officieel uit de recessie, hoera! Voor IT betekent dit een einde aan het louter inzetten van IT voor besparingsdoeleinden. Nu de economie aantrekt zullen bedrijven IT weer in gaan zetten voor de broodnodige innovatie. Een goede ontwikkeling, want wat dat betreft dreigen we achterop te raken. Volgens het Pan-EMEA IT Transformation-onderzoek van Vanson Bourne blijkt dat IT één van de belangrijkste factoren is die innovatie en zakelijke groei kan stimuleren. De meeste innovaties ontstaan door de toepassing van IT. Voor het IT-vak is het einde van de recessie extra positief nieuws.

Eindelijk kunnen IT-ers zich weer met leukere dingen gaan bezighouden dan op de centen letten. Bovendien is een IT-er vaak als een van de eersten bezig met ontwikkelingen die iedereen aangaan; want de innovaties hebben niet alleen invloed op het bedrijfsleven en de wereldeconomie maar ook op ons dagelijks leven. Het rapport Disruptive Technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy, van het McKinsey Global Institute (MGI) identificeert twaalf technologieën die de komende jaren enorme economische en sociale veranderingen zullen veroorzaken. Zoals mobiel internet, automatisering van kenniswerk, The Internet of Things, cloud technologie en innovatieve robotica. Deze nieuwe technologieën maken het IT-vak weer buitengewoon boeiend en relevant. Niet alleen technologische ontwikkelingen zijn van levensbelang voor de business, ook sociale innovatie heeft veel invloed. Dit blijkt uit onderzoek van Innovatie Monitor van de Erasmus Universiteit, Rotterdam School of Management en Panteia/EIM. Slimmer werken, het optimaal benutten van managementvaardigheden en de kennis van medewerkers maken het verschil.

Door deze ontwikkelingen zijn IT-projecten steeds minder pure IT-projecten, maar steeds vaker in feite businessprojecten. Dit doordat IT en business steeds meer integreren en IT ook een steeds belangrijke rol krijgt in het dagelijks leven. De brug van IT naar de business en naar het dagelijks leven moet dus steeds vaker worden gebouwd. Hiermee wordt het IT-vak ook aantrekkelijk voor anderen dan alleen de hard core IT-nerd (die sowieso een imagotransformatie heeft gehad; nerds zijn tegenwoordig cool), zoals voor young professionals en vrouwen.

Zoals ook in eerder blogs aangegeven, zijn nu juist vrouwen bij uitstek geschikt voor managen van innovaties; zij zijn perfecte bruggenbouwers van IT naar business. Brugfuncties als business analist, projectmanager, digital marketing manager, maar ook CIO en product owner kunnen zij uitstekend uitvoeren. Dit omdat ze van nature beschikken over de ‘zachte’ vaardigheden die nodig zijn voor het leggen van relaties tussen mensen en verschillende divisies (IT en business). Het zou zonde zijn als we juist nu we het zo hard nodig hebben maar liefst de helft van ons totale human capital, namelijk de vrouwen, aan de zijlijn laten staan. We hebben hen nodig om de bruggen te bouwen en daarmee een inhaalslag in innovatie te maken en te kunnen blijven innoveren.

Rick Kruiswijk richtte in 1995 HeadFirst op, een onafhankelijke kennisbemiddelaar die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals bij grote en middelgrote organisaties, met name op het gebied van ICT.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in