Home Arbeidsmarkt & Onderwijs ‘Projectleiders zijn stalkers’

‘Projectleiders zijn stalkers’

41

Stalker genoemd worden is volgens mij niet echt een eretitel waar de meeste projectleiders blij van worden. ‘Projectleiders houden alleen maar lijstjes met actiepunten bij en vinken checklijsten af’, ‘Projectleiders kunnen alleen maar mensen opjagen’ of ‘projectleiders zijn horken’. Het zijn allemaal weinig vleiende opmerkingen, die je regelmatig hoort over de wijze waarop projectleiders (van IT-projecten) te werk gaan. Is deze werkwijze dan het gevolg van tientallen jaren professionaliseren op basis van methoden zoals PRINCE2, IPMA of welke methode dan ook? De sterke focus op strikte fasering, instrumenten (planning en budget) en beheersing (risk management) binnen deze methoden werkt dit misschien wel in hand. Een constatering die ook door menig onderzoek wordt bevestigd: http://www.managementsite.nl/2517/strategie-bestuur/succes-faalfactoren-projectmanagement.html

Maar er zijn nog minstens twee andere oorzaken voor de (negatieve) beeldvorming over de werkwijze van projectleiders:

  1. IT-projecten kennen vaak een moeizaam verloop, omdat IT-projecten zich teveel beperken tot alleen de technische scope. De met de technische verandering gepaard gaande organisatieverandering wordt vaak niet (h)erkend. Implementaties van ERP-systemen bij een logistiek bedrijf of het invoeren van een e-learning concept bij een onderwijsinstituut zijn veel meer organisatorische vraagstukken dan technische.
  2. Ook is een niet realistische opleverdatum voor het ontwikkelen en bouwen van de (technische) oplossing een handicap. Vaak bepaalt het hogere management een opleverdatum zonder een grondig onderzoek of impactanalyse. De opleverdatum minus de actuele datum is dan de maximale doorlooptijd van het project. Omdat de doorlooptijd dan niet op basis van een realistische inschatting en complexiteit is bepaald, staat het project al vanaf het begin onder grote druk.

In het begin van de 21ste eeuw lijkt het regelen van de compatibiliteit en het samenspel tussen technologie, organisatie en personen het grote issue te zijn voor projecten waarbij IT een belangrijke rol speelt. Technologie zal in toenemende mate het gedrag en handelen van mensen en het functioneren van organisaties beïnvloeden. Digitale media hebben bijvoorbeeld een grote impact op de manier hoe individuen structuur geven aan tijdelijke werkverbanden binnen en buiten de eigen organisatie. Een dergelijke verandering kun je niet sturen vanuit alleen een technische scope op basis van tijdlijnen en instrumenten.

Projectleiders dienen in staat te zijn om de hierboven genoemde problemen te herkennen en hierop te anticiperen. Projectleiders zullen meer veranderslimheid moeten ontwikkelen. Hiervoor zijn andere kennis en vaardigheden nodig en misschien ook wel andere projectleiders. ‘Projectleiders zijn stalkers’: het zou zonde zijn van alle investeringen in verdere professionalisering van projectmanagement als over vijf tot tien jaren projectleiders nog steeds hiermee geassocieerd worden.

Meer achtergronden en details zijn beschikbaar via bijgesloten link:

http://www.slideshare.net/ldohmen/complexiteit-in-projecten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in