Home Internet Kunnen netwerken onze moderne multimedia-lifestyle aan?

Kunnen netwerken onze moderne multimedia-lifestyle aan?

67
internet

Europese huishoudens maken gebruik van steeds meer technologie. Dit verandert de manier waarop we leven, werken en onze vrije tijd besteden. De belangrijkste vraag is nu of netwerken nog wel in staat zijn om onze moderne multimedia-lifestyle te ondersteunen en te voldoen aan de steeds hogere eisen van consumenten.

House of Cards en PlayStation Now
De introductie van het derde seizoen van House of Cards in februari is een goed voorbeeld van een manier waarop de capaciteit van netwerken tot het uiterste kan worden belast. De start van het nieuwe seizoen zorgde wereldwijd voor enorme pieken in het bandbreedteverbruik toen kijkers in het weekend massaal de nieuwe afleveringen begonnen te streamen.

Een ander treffend voorbeeld is PlayStation Now van Sony. Deze cloud-gebaseerde abonnementsdienst biedt gamers toegang tot meer dan honderd games. De streaming-dienst werd in het begin van dit jaar gelanceerd in de Verenigde Staten en beleeft later dit jaar zijn Nederlandse debuut. Het komt erop neer, dat PlayStation een complete bibliotheek van games beschikbaar stelt via de app PlayStation Now. Deze app is niet alleen inzetbaar op de nieuwe PlayStation 4, maar ook op allerhande televisies, Blu-ray-spelers en andere met internet verbonden apparaten van Sony.

PlayStation Now bezit het potentieel om een reusachtig aantal nieuwe games aan te trekken. Dit zal een enorme wissel trekken op de netwerken die huishoudens verbinden met het core-netwerk van providers en operators. De huidige verbindingen bieden over het algemeen echter onvoldoende bandbreedte voor het streamen van HD-games zonder latency (netwerkvertraging). Dit betekent dat de kwaliteit van de graphics vaak wordt opgeofferd om een snelle reactie op de bedieningsinput van gebruikers mogelijk te maken. En veeleisende gamers zullen haperingen geheid aankaarten bij hun provider.

De vraag naar bandbreedte rijst de pan uitDe introductie van Playstation Now is slechts een van de vele voorbeelden van leveranciers die hardwareplatforms inruilen voor de cloud. Deze trend zal zich in de nabije toekomst verder doorzetten. Volgens een recent onderzoek door ACG in opdracht van Ciena zal de bandbreedtebehoefte van huishoudens tijdens piekuren de komende vijf jaar met gemiddeld 31 procent per jaar toenemen — van 2,9 Mbps in 2014 tot 7,3 Mbps in 2018. Deze groeiende vraag naar bandbreedte gaat gepaard met hogere eisen aan de gebruikerservaring. Consumenten verwachten een dienst die simpelweg werkt, ongeacht de kwaliteit van het netwerk die deze dienst ondersteunt.

NFV en & SDN bieden een oplossing
Het goede nieuws is, dat providers hun steentje bijdragen door hun netwerken op te maken voor de groeiende behoefte van consumenten aan content on demand. AT&T is een goed voorbeeld. Het bedrijf is van start gegaan om zijn netwerkmodel aan te passen met behulp van Software Defined Networking (SDN). Het bedrijf kondigde recentelijk een on demand dienst aan waarmee bedrijven hun eigen diensten kunnen bestellen, toevoegen of wijzigen.

Deze oplossing zal het onder meer mogelijk maken om het netwerkverbruik in real time af te stemmen op de voordurend veranderende behoeften. Dit sluit ook goed aan op de overstap van het bedrijfsleven op on demand IT en cloud computing. Bedrijven zullen steeds vaker een beroep doen op de toegevoegde waarde, flexibiliteit en kostenbesparingen die on demand diensten hen te bieden hebben. SDN en Network Functions Virtualization (NFV) zullen deze diensten ondersteunen met netwerkfunctionaliteit, connectiviteit en variabele bandbreedte.

Naarmate netwerken zich verder ontwikkelen en providers hun dienstenaanbod aanpassen, zal de kloof tussen de eisen van consumenten en de mogelijkheden van netwerken langzaam maar zeker verdwijnen. Consumenten zullen in staat zijn om zonder haperingen naar House of Cards te kijken en PS4-games te spelen via de cloud. En dat is precies wat zij van hun multimedia-ervaring verwachten.

Rob Wilts, senior director Regional Service Providers Europe & Africa, Ciena

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here