Home Data & Storage Pure Storage – Voorspellingen voor 2020

Pure Storage – Voorspellingen voor 2020

155

Heropleving van Object Storage

Object Storage liet zijn oorsprong als goedkope cold storage met hoge capaciteit achter zich. Het is de nieuwe vorm van primaire opslag. Oorspronkelijk bedoeld om het beheer van extreem grote datasets te ondersteunen (meer dan wat traditionele bestandssystemen aankunnen), is Object Storage nu de opslagstandaard voor cloud-native applicaties. Dit vanwege de mogelijkheid om parallelle en gedistribueerde toegang tot grote datasets te ondersteunen. Naarmate applicaties worden ontwikkeld of opnieuw ingericht als platform voor cloud-vriendelijke architecturen, wordt Object Storage de natuurlijke keuze om applicaties en hun computerbronnen te ontkoppelen en om applicaties en hun pool van gedeelde opslag op te splitsen. Dit patroon heeft niet alleen ingang gevonden bij de ontwikkeling van maatwerksoftware. Maar ook bij grote softwareleveranciers zoals Splunk en Vertica.

Enorme groei van modern analytics

De groei van modern analytics is gestimuleerd door betaalbaardere infrastructuuropties. Waaronder krachtiger CPU’s, op daadwerkelijk gebruik gebaseerde infrastructuren on premise en in de publieke cloud. En dalende kosten van flash memory. Er is ook een significante groei van streaming analytics platforms. Zowel open source (Apache Flink, Apache Beam en Spark Streaming). Als commerciële (Splunk DSP) die steeds vaker batch-gebaseerde processingplatforms vervangen. Modern analytics kunnen verder worden opgeschaald met cloud native analytics-architecturen die bestaan uit stateless servers en container- en high-performance S3 object stores. Daarnaast zal de ongebreidelde groei van databronnen, waaronder slimme apparaten (smart home, wearables, aangesloten auto’s, industrieel internet, etc.), de adoptie van modern analytics stimuleren om meer inzicht te krijgen.

Flash zal het onmogelijke voor elkaar krijgen

Sinds de introductie van flash is het meest ingezet voor Tier 1, prestatiegerichte toepassingen. Maar met nieuwe solid-state technologieën zoals Storage Class Memory (SCM) en QLC die online komen en storage gelaagd maken, is flash echt klaar om ingezet te worden voor nieuwe categorieën data. Voor de high-end kunnen shared storage arrays nu server-gebaseerde storage performance bieden voor de meest latency-gevoelige toepassingen. Dit, mede dankzij de combinatie van SCM en hogesnelheidsprotocollen zoals NVMe-oF. Deze high-end storage was een van de laatste categorieën waarvoor nog direct access storage (DAS) werd gebruikt.

Nu komen hiervoor alle data-diensten beschikbaar die voor shared storage gewoon zijn (zoals gegevensbescherming, gegevensreductie, enz.). Het wordt nu dus mogelijk om én de beste prestaties én uitgebreide datadiensten te krijgen. Tegelijkertijd brengt de QLC-introductie die er binnenkort aankomt, flash naar een storage tier waarvoor tot op heden nog grotendeels draaiende schijven werden toegepast. Dankzij deze kostenreductie kunnen alle toepassingen gaan profiteren van de voordelen van flash. Naast performance zijn dat onder meer eenvoud, betrouwbaarheid, minder energieverbruik en meer ruimte in het datacenter.

AI-operaties van advies naar geautomatiseerde actie

Organisaties zullen meer openstaan voor AI om beslissingen voor hen te nemen. Klanten willen beleid vaststellen en de leveranciers dat beleid laten implementeren. Dit wordt deels gedreven door het declaratieve karakter van Kubernetes (open-source platform voor containerorkestratie) en container management. De eenvoud van containers zal organisaties in staat stellen om een state te definiëren, en de container zal de katalysator zijn. De technologie moet vervolgens zorgen voor inzichten binnen de gehele omgeving. AI zal worden toegepast om efficiënt te achterhalen waar het voorspellingsmodel slecht presteert en om hiervoor meer data te leveren. Dit is van cruciaal belang voor AI-toepassingen, zoals detectie van afwijkingen en automatische analyse van dieperliggende oorzaken, om op te schalen en toepasbaar te zijn in meer contexten.

Containers breken door

Containers zijn ontstaan om de inzet van stateless toepassingen zo eenvoudig en met zo weinig mogelijk overhead mogelijk te maken. Dankzij de opkomst van Kubernetes en de steun van VMware voor containers, worden containers steeds meer voor mainstream toepassingen ingezet. Daarom is het leveren van persistent storage voor containers van cruciaal belang om databases en applicaties geschikt te maken voor containers. Het ziet er naar uit dat 2020 het jaar wordt waarin de meeste ondernemingen hun private en hybride cloud-platforms verder ontwikkelen richting containers, waarbij een bedrijfsbrede containerstrategie wordt geïmplementeerd die verder gaat dan virtual machines, met inbegrip van een storage-fundament voor stateful, bedrijfskritische toepassingen.

Marco Bal, Principal Systems Engineer, Pure Storage

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in