Home Telecom Open samenwerkingen zorgen voor nieuwe innovaties in communicatie

Open samenwerkingen zorgen voor nieuwe innovaties in communicatie

514

Er vindt een duidelijke verschuiving plaats naar realtime communicatie. Vooral jongere generaties maken al steeds minder gebruik van e-mail, waarbij je moet wachten tot iemand reageert. Dat is iets voor hun ouders. Ook sms-en is iets wat jongeren liever niet meer doen, omdat het gewoonweg niet interactief en snel genoeg is. De toekomst ligt dan ook bij voice en video. Bij spraak hoor je wat iemand bedoelt en bij video kun je dat ook nog eens zien aan zijn gezichtsexpressie en kun je direct daarop reageren.
Internet is de weg die realtime communicatie mogelijk maakt. Hierbij schetst Rafael Laguna, CEO van Open-Xchange (OX) de metafoor van een snelweg met een diversiteit aan weggebruikers. Het internet is een snelweg voor bits. Het maakt niet uit welk middel je gebruikt om te komen waar je wilt zijn, of dat nu voice of video is.

Naamloos1

Monopolie
Met de opkomst van Unified Communications (UC) is realtime communicatie niet meer weg te denken. En met name Microsoft doet het goed in de UC- markt met zijn Lync-oplossing. Microsoft is volgens Laguna nooit de eerste met innovaties, maar weet zich toch altijd een groot marktaandeel toe te eigenen. Zo ook met Lync, de UC-oplossing die op dit moment het grootste marktaandeel heeft. Is dit erg? In eerste instantie zou je denken van niet. Het werkt en wat kan mij het dan schelen welke UC oplossing ik gebruik. Maar met monopolisten gaat het zoals het met monopolisten gaat. Ze proberen hun markt af te schermen. Hierdoor zijn ze tegen samenwerken en beperkt het gebruikers in hun keuze. Ze kunnen niet zo maar overstappen. Of zoals Laguna tijdens de Partnerdag opmerkte: ‘Microsoft vormt net zoals Apple of Google een platform a la Welcome to the Hotel California; You can check out anytime you like, but you can never leave.’

Open-Xchange en Voiceworks zijn tegenstanders van een markt met slechts een paar  monopolisten. Want het is bijna onmogelijk om als enkele leverancier de beste oplossing op alle fronten te leveren. Gebruikers kunnen dus niet het beste van het beste krijgen in een markt met slechts drie monopolisten. Daarom is juist openheid en samenwerkingsverbanden doorslaggevend voor het succes van realtime communicatie.
Vooral partners/providers zouden zich moeten afvragen of ze wel met een monopolist in zee willen gaan. Apple, bijvoorbeeld, brengt gebruikers naar de iStore en als de gebruiker een andere provider neemt is de klant ook echt weg. Laguna: ‘You do not own the customer.’ Hierdoor is volgens Laguna je business niet future proof. Open-Xchange en Voiceworks zorgen dat partners/providers juist wel de customer ‘ownen’, waardoor retention en recirculation mogelijk is en customer engagement groter wordt.

Naamloos2

Samenwerking
Op de Partnerdag eerder dit jaar, stapte Stijn Nijhuis, CEO van Voiceworks, ook op het podium naast Laguna om samen een demonstratie te geven van een mooi staaltje integratie: mail meets voice and voice meets mail. Beide CEO’s gaven voor het eerst een voorproefje van de OX App Suite waarin ondermeer Voiceworks’ UC-oplossing is geïntegreerd. De OX App Suite is een webbased portal met samenwerkings- en sinds kort ook communicatiemogelijkheden, waaronder e-mail, calendar, office suits, social media integratie, newsfeeds, messaging, voice en video. Al deze middelen zijn geïntegreerd en alles werkt vanuit de cloud. Zodoende maakt het niet uit op welk device je inlogt, je smartphone, laptop, pc of tablet. Open-Xchange heeft ook eigen ontwikkelde open source office suits en is daarmee één van de drie partijen, naast Microsoft en Google, om een volwaardige webbased office suite te bieden. Wil je bijvoorbeeld met een collega aan de andere kant van de wereld samenwerken aan een Spreadsheet-bestand, dan wordt die niet gedownload maar blijft hij in de cloud. Hierdoor heb je altijd de laatst bijgewerkte bestanden tot je beschikking, want het wordt automatisch gesynchroniseerd met de cloud. En tijdens het samenwerken in de cloud kun je hier ook realtime met elkaar over communiceren via chat, voice of video.
Deze nieuwe innovatieve manier van samenwerken en communiceren zou niet mogelijk zijn als één van beide partijen als monopolist zou willen optreden. Juist door samenwerking ontstaan nieuwe innovaties.

Koen van Geffen, CEO Voiceworks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in