
De grootste tech acquisitie van het jaar, en een van de grootste aller tijden, is aangekondigd. IBM gaat Red Hat overnemen. Wij, als Red Hat advanced business partner op het gebied van Datacenter en Cloud Infrastructure, volgen deze ontwikkeling natuurlijk oplettend. Wat betekent de overname nu concreet voor Red Hat?
Een leek zou het samengaan van IBM en Red Hat als ietwat vreemd kunnen zien. Beide partijen lijken namelijk in oorsprong totaal anders tegen innovatie aan te kijken. IBM, opgericht in 1911, heeft het imago van ‘klassieke’, inhuis innovatie. Red Hat, meer dan 80 (!) jaar later in 1993 opgericht, als een van de grootste voorvechters van open source, haalt innovatie vooral uit de community.
Een stukje geschiedenis
Hun roots zijn ook totaal verschillend: IBM begon als een samenvoegsel van vier bedrijven, met de zeer beschrijvende naam Computing-Tabulating-Recording Company. Uiteindelijk werd dit International Business Machines. Ook die naam liet niets te wensen over. IBM stond aan de wieg van wereldveranderende uitvindingen zoals de pinautomaat, de floppy en de hard drive. ‘Big Blue’ heeft vandaag de dag nog steeds de meeste patenten wereldwijd in huis.
Red Hat hield zich in eerste instantie bezig met Linux. De naam was een ludieke verwijzing naar het hoofddeksel van mede-oprichter Marc Ewing, die hij droeg als student. In 1999 ging het bedrijf al naar de beurs, het doorstond de dotcom-bubbel en het groeide flink door diverse strategische overnames.
De Match
Een overname van de een door de ander lijkt dan niet heel voor de hand liggend. Maar: beide partijen hebben meer overeenkomsten dan je zou denken – en kijken nagenoeg hetzelfde tegen innovatie aan. Dat is vooral te zien aan de vroege samenwerking tussen de twee bedrijven om Linux-oplossingen voor enterprises mogelijk te maken. Ze werken daarin al ruim 20 jaar samen. En hoewel IBM er niet bekend om staat bij het grote publiek, is het bedrijf binnen de open source-community al vele jaren een zeer bekende en belangrijke bijdrager. In 2017 nog droeg IBM enorm veel bij aan open source op Github.
Wat dat betreft lijkt de overname een prima match. Maar wat betekent het voor de mogelijkheden van Red Hat?
Veranderingen
IBM heeft meteen aangegeven dat Red Hat als aparte divisie blijft opereren, als onderdeel van IBM’s Hybrid Cloud team. Er zal in eerste instantie dus niet veel veranderen qua eigen cultuur. Red Hat zelf ziet vooral veel mogelijkheden. Zo zegt CEO Jim Whitehurst in een persbericht:
“Door onze krachten te bundelen met IBM krijgen we meer schaalgrootte, middelen en mogelijkheden om de impact van open source als basis voor digitale transformatie te versnellen en Red Hat naar een nog breder publiek te brengen – dit alles met behoud van onze unieke cultuur en onverminderde inzet voor open source innovatie.”
Er is inderdaad nog een grote potentiële markt te bestieren. De cijfers zijn je inmiddels vast bekend: ruim 80 procent van de bedrijven wereldwijd moet de transitie naar de cloud nog maken. We hebben natuurlijk grondige kennis van Red Hat producten, en we denken dat de schaalgrootte en kennis van IBM de propositie van Red Hat nog meer kan versterken.
Toekomstvisie
CEO van IBM, Ginni Rometty, noemt de overname een gamechanger. En dat is moeilijk te ontkennen. Want: “IBM wordt hierdoor de grootste hybrid cloud provider ter wereld.” Het moge duidelijk zijn: volgens beide partijen ziet de toekomst er hybride uit. Eerder dit jaar begonnen de bedrijven al aan een samenwerking op het gebied van hybride cloud infrastructuren.
Als het gaat om het beheer van IT-infrastructuren heeft Rhodix geen voorkeur. On-premise, private, public of hybrid cloud: wij kunnen met alles uit de voeten. Om het maximale uit je infrastructuur te halen, is het soms nodig om met meerdere clouds te werken. Complex? Dat maakt ons niet uit, zolang het maar de beste oplossing is. Dus wat dat betreft delen wij dezelfde toekomstvisie als IBM en Red Hat.
We zijn erg benieuwd hoe de oplossingen van Red Hat nog sterker kunnen worden door deze overname. We houden je uiteraard op de hoogte in ons advies. Concrete vragen of meer weten? We staan je graag te woord!