Home Ondernemen & Business Refurbished: goed voor het klimaat

Refurbished: goed voor het klimaat

122

De overheid heeft de mondvol met de door hen geformuleerde groene en duurzame milieu-ambities. Je kunt er niet omheen.

Kijk om je heen. Alles wijst op een grote verandering van ons klimaat. De temperatuur stijgt en stijgt. En natuurlijk moet je oppassen om het dagelijkse weer niet te verwarren met het klimaat. Maar toch. Je ontkomt er niet aan. Deze winter hebben wij nog geen enkele koude dag gehad. En de laatste jaren staan allemaal in de top 5 van heetste jaren ooit.

Actie en liefst zo snel mogelijk is geboden. De overheid moet hierbij niet alleen de lijnen uitzetten maar ook het voortouw nemen. Het goede voorbeeld geven en tonen dat het nu menens is.

De komende jaren moeten allerlei door de overheid zelf ingestelde ambitieuze klimaatdoelstellingen worden gehaald. Als wij op dezelfde voet doorgaan is het redelijk twijfelachtig of deze ooit gehaald gaan worden.

Smartphones

Naar eigen zeggen koopt de Rijksoverheid ieder jaar 30.000 nieuwe smartphones. Jaar in jaar uit. Tel hierbij op een veelvoud van dit aantal dat wordt gekocht door de lagere overheden en andere overheidsinstellingen. In een nieuwsbericht claimt diezelfde overheid dat er bij de productie van smartphones maar liefst 60 kostbare en schaarse metalen worden gebruikt. Waaronder 27 metalen die op een speciale Europese lijst staan van ‘critical raw materials’.

De overheid is altijd op zoek naar quick wins en laaghangend fruit. Dus daarom de vraag: waarom koopt de overheid steeds nieuwe telefoons? Is het niet veel duurzamer, groener en kostenefficiënter om gebruikte smartphones aan te schaffen? Het verlengen van de levensduur van producten is een eenvoudige manier om te helpen de gestelde klimaatdoelstellingen te houden. De overstap naar 30.000 refurbished telefoons bespaart al snel 1.650.000 kg CO2-emissie per jaar. En daar bovenop nog een 3 miljoen liter water dat anders nodig was bij de productie van nieuwe telefoons. En over de kwaliteit geen zorgen. Toestellen met het Keurmerk Refurbished hebben de hoogste kwaliteit. Kijk: lager dan dit kan het fruit echt niet hangen.

Goede voorbeeld

Naast natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven kan de overheid nog veel meer doen. Het actief promoten van het kopen van gebruikte producten. Een postbus 51-campagne in de trend van ‘Waardeer het, Repareer het’ zou op zijn plaats zijn. Zou het niet gaaf zijn als Rutte laat zien dat hij een milieubewuste keuze maakt en overstapt van zijn oude vooroorlogse Nokia naar een refurbished iPhone?

Refurbished zonder heffing

Maar er kan en moet meer gebeuren. In Nederland is jaren geleden de thuiskopieheffing ingevoerd. Een soort belasting op geheugendragers, die wordt gebruikt om muziekmakers te compenseren voor illegale kopieën. In het begin een heffing op cd’s en dvd’s waarop consumenten muziek konden branden. Later uitgebreid naar harde schijven, mp3-spelers en usb-sticks. Maar ook op bijvoorbeeld smartphones. Immers, ook daar kan muziek naar toe worden gekopieerd. Maar waarom moet deze belasting ook betaald worden voor refurbished toestellen? In veel gevallen is voor deze toestel al een keer een heffing betaald. Waarom dubbel betalen? Schaf de thuiskopieheffing op refurbished af. Is eerlijker en zorgt ervoor dat gebruikte telefoons ook meteen goedkoper worden. En is het bereiken van de klimaatdoelstelling ook weer een stap dichterbij gekomen.

Deze test verscheen eerder bij onze zusterpublicatie ChannelConnect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in