Home Innovatie & Strategie Reken af met erfenissen uit het verleden

Reken af met erfenissen uit het verleden

82

Onlangs werd mij gevraagd welke belangrijke IT-trends ik zie bij organisaties. Dat zijn er meerdere, maar de meest opvallende vind ik dat bedrijven steeds meer de noodzaak in lijken te zien om hun verouderde software te vervangen. En daarin geef ik ze helemaal gelijk. Het is nu of nooit om af te rekenen met erfenissen uit het verleden!

Soms sta ik er wel eens van te kijken hoeveel verouderde systemen er door bedrijven worden gebruikt. Op zich is dat begrijpelijk. Je kunt immers niet jaren van legacy-software en databases naast je neerleggen en opnieuw beginnen. Toch is er ook een tussenweg die door steeds meer organisaties wordt bewandeld: het gefaseerd herbouwen van verouderde bedrijfsapplicaties naar moderne en open standaarden. Dit heet ook wel refactoring.

Rem op groeiambities
Elk bedrijf met groeiambities wil op een dynamische manier zijn dienstverlening kunnen verbeteren of innoveren. Dat gaat natuurlijk niet zomaar, zeker als je te maken hebt met een verouderde applicatiestructuur of andere beperkingen die een eerder gekozen softwareplatform met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan een exotische programmertaal, waardoor het verder ontwikkelen duur of onhandig is, of het feit dat de broncode van de applicatie niet beschikbaar is. Talloze bedrijven bevinden zich in een dergelijke situatie: hun legacy is een rem op hun groeiambities. Natuurlijk kunnen ze zich erbij neerleggen als hun bedrijfskritische applicatie op zich nog redelijk goed functioneert. De business draait nu nog goed, maar hoe lang nog? Door deze passieve houding lopen bedrijven een enorm risico dat zij rechts en links worden ingehaald door hun concurrentie. En wat te denken van startups, die helemaal geen legacy hebben om rekening mee te houden?

Refactoring
Wil je als bedrijf de volgende stap maken in je online dienstverlening, of het nu gaat om je interne als externe gebruikers, dan is het noodzakelijk dat je bedrijfsapplicaties flexibel zijn zodat ze deze verandering ondersteunen. Helemaal opnieuw ontwikkelen is volgens mij meestal niet de beste oplossing om een berg aan legacy op te ruimen. Ook al is herbouwen natuurlijk veel aantrekkelijker voor een ontwikkelaar, de vele jaren aan ervaring die in de oude systemen met een verleden is verwerkt, gaan dan verloren. Bovendien zit je relatief lang te wachten op een nieuwe applicatie, terwijl er natuurlijk geen veranderingen worden doorgevoerd in de oude applicatie.
Refactoring kan in dit opzicht veel effectiever zijn. Verouderde bedrijfsapplicaties en de achterliggende architectuur worden dan door een gespecialiseerd ontwikkelteam geleidelijk herschreven voor zover dat nodig is. Oudere code die niet snel zal veranderen, wordt hierbij afgekaderd. Het is dus geen volledige big bang vervanging, maar een methode om de diverse componenten uit een verouderd applicatielandschap in fases te vervangen door toekomstzekere varianten. Dit levert snel resultaat op en zorgt ervoor dat een organisatie weer kan groeien. Refactoring is volgens mij een uiterst belangrijke ontwikkeling die van levensbelang is voor bedrijven, omdat zij hiermee eindelijk kunnen afrekenen met de softwarematige erfenissen uit hun verleden.

Erik Seveke is medeoprichter van GlobalOrange

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in