Home Innovatie & Strategie Remmende Vooruitgang

Remmende Vooruitgang

50
dainamics

Ik weet dat ik niet tegen de vooruitgang mag zijn, het moment dat je dat doet ga je dood. Je moet nieuwe dingen blijven ontdekken en je blijven ontwikkelen. Ik vind wel dat de vooruitgang mij soms frustreert.

Neem nu de ontwikkelingen in de IT met computers. Het begon allemaal traag. De computerhardware was maar net in staat om de software te kunnen herbergen en te laten draaien. We kochten ons gek aan extra geheugen en snellere harddisks om het allemaal wat soepeler te laten werken.

De 20 MB harddisk in mijn eerste AT PC was dan ook een keertje vol. Ik overtuigde mijn toenmalige vriendin ervan dat ik een andere harddisk van 80 MB, die ik van mijn broer kon kopen “toch echt nooit vol zou krijgen”.  Ik zie u meewarig knikken.

Waar zit de frustratie dan? In de race tussen hard- en software! Als ik de hardware heb aangepast, een snellere computer heb gekocht, meer geheugen en grotere harddisks zodat de software soepel draait…..krijgt de software een update waardoor de hardware weer een beperking gaat vormen. En zo blijft de vooruitgang voortgaan. Terwijl ik best wel een tijdje tevreden zou zijn zonder de software-update en een soepel draaiend geheel. Maar ja, dan mis je weer allerlei features die het leven zoveel simpeler, mooier, sneller en beter maken.

Zou deze hele wedloop nu aflopen door clouddiensten en software as a service in je browser waardoor je eigenlijk alleen nog maar een browser nodig hebt? Voor de “gewone man” lijkt het wel daar naar toe te gaan. Als je ziet hoeveel er online  wordt gedaan in plaats van software op je eigen PC of Tablet….

Maar laten we ons geen illusies maken, de snelle werking van een browser hangt ook af van de machine waar het op draait, dus de snelheidswedloop blijft bestaan en daarmee ook de frustratie van sneller, groter, breder, mooier….

Als ik naar mijn nieuwe werk-PC kijk die ik eind vorig jaar heb gekocht, daarna heb voorzien van Windows 8 en die vanaf dat moment ongeveer tot stilstand kwam…..dan denk ik soms “zal ik gewoon Windows XP er op zetten?”

Jeroen Geerts is verenigingsspecialist en directeur van de vereniging van IT Specialisten, NGN.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here