Home Internet Goed nieuws voor RESS

Goed nieuws voor RESS

32

Ok, ongetwijfeld zal een aantal lezers voortijdig afhaken en deze blog afdoen als geek talk. Maar wacht! We hebben het hier wel degelijk over technologieën die jullie websites een stuk effectiever maken. Er valt nog wel wat te winnen zou ik zeggen. Dus komt hier zonder verdere omhaal de quote voor deze blog:

The graduation of the Apache DeviceMap project on November 19, 2014 is a giant leap forward to using RESS as a way to improve RWD.

Niet wegrennen! Rustig maar.
Ik leg het uit. RWD staat voor Responsive Web Design en ik zie veel bedrijven nu pas dit pad inslaan en/of verbeteringen aanbrengen. RWD staat voor een website die op alle devices (mobile, tablet, desktop en meer) naadloos werkt (visueel en functioneel), met één code-base en op hoge snelheid. Dat is pas user experience. En wie wil dat nou niet?

In RWD kom je een heel eind met oplossingen op de client. Er zijn veel websites die vertellen hoe het moet met HTML, JavaScript en CSS3. Maar de ultieme oplossing haal je niet. Soms moet je namelijk op de server al besluiten bepaalde content af te stemmen op het device. Zo kun je op mobile zonder meer van alles gewoon weglaten. Dit alles heet RESS, Responsive Design with Server Side enhancements. Maar hoe weet je server side wat voor device er aan de lijn hangt? Je kunt het vanaf de client terugsturen maar dat levert smerigheid op.
Ooit was er een open source oplossing voor die overgenomen werd door een commercieel bedrijf, WURFL. Die hadden zo hun eigen ideeën over het open source erfgoed en zorgden ervoor dat je er óf heel goed voor moet betalen, óf je complete source code moet openbaren. Dat is allebei niet zo leuk. Ik vind het niet kunnen ook.

Maar nu! Apache heeft de originele oplossing opgelapt en hem weer open source gemaakt. Deze is nu voor iedereen bruikbaar. Al heel snel weet je server side welk device type de pagina opvraagt. Ook handig voor SEO. Ik moet erbij zeggen dat de capabilities van devices niet altijd bepaald kunnen worden. Maar dat was ook niet zo belangrijk. Het werkt!

Enne, doen jullie ontwikkelaars dit? Een paar kritische vragen stellen kan nooit kwaad. Laat geen opbrengsten lopen!

Hans van Buuren, Enterprise Architect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here