Home Innovatie & Strategie Robotics en AI zakelijk geanalyseerd

Robotics en AI zakelijk geanalyseerd

114

Auteur Henny van der Pluijm publiceerde onlangs het boek ‘Rechten en plichten voor robots’ en schreef er een blog over op deze site. Het is goed dat Van der Pluijm zich met dit boeiende vakgebied bezighoudt, hij stelt terecht dat AI en het inzetten van Robots of zelflerende systemen voor veel veranderingen zullen zorgen – maar in verschillende opzichten slaat hij naar mijn mening een beetje door.

Aan de Hanze University of Applied Sciences houd ik me, met mijn studenten, nadrukkelijk bezig met dit werkgebied. Graag plaats ik daarom enkele aantekeningen bij de blog en het boek, met  nogmaals de opmerking dat het goed is dat hij over het onderwerp schrijft!

Robots die zo intelligent zijn dat ze op eenvoudige manier taken van de mens, bijvoorbeeld in een huiselijke omgeving overnemen, zijn echt nog ver van ons bed, geloof me.
In de blog wordt terecht gesteld, dat de wet van Moore nog steeds opgaat, maar er is veel meer dan de wet van Moore voor nodig om systemen te maken die superintelligent zijn. Denk alleen maar eens aan verdere miniaturisering en de prijs van de hardware- en softwarecombinatie die nu en de eerste komende decennia voor dit soort systemen betaald moet worden!

Kunstmatige intelligentie is mooi, maar hoe je het ook wendt of keert, de mens is het zelf die de software inbrengt, de mens bedenkt de slimme algoritmen, de mensen koppelt sensorsystemen. Natuurlijk is het werkveld van robotics geweldig om in te werken, ik doe het dagelijks met mijn studenten, maar vooralsnog werkt elke ondergroepsgroep en fabrikant nog wel erg geïsoleerd. De AI-systemen die ik ontwikkel kun je niet zomaar koppelen aan ieder willekeurig ander AI systeem.
De kern van AI is: de mens en zijn creativiteit in software vertaald. Het voordeel van het brein van robots is dat ze door de toegepaste computer-processors heel erg snel die creativiteit van de mens (lees: algoritmen, software) kunnen uitvoeren!

De waarschuwing, of de dreiging, die Van der Pluijm beschrijft als hij verhaalt over systemen die maandag operationeel worden en dinsdag al niet meer performen – of anders performen dan verwacht door de zelflerendheid van het systeem – zegt echt iets over de mensen die ze hebben ontworpen. Ik zie dat persoonlijk niet als een bedreiing.

Hans Appel, Professor Computer Science & Sensor Technology. Hanze University of Applied Sciences, Groningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in