Home Internet De rol van software in de reis van een teddybeer

De rol van software in de reis van een teddybeer

34

Of het nu voor Kerst is, Valentijn, of gewoon voor een verjaardag – we kopen allemaal wel eens cadeaus online. Makkelijk, snel, en je hoeft er niet meer zelf op uit. Stel bijvoorbeeld dat je niet op kraamvisite kunt bij je pasgeboren nichtje Maartje, maar je haar toch een cadeau wil sturen. Je kiest voor een teddybeer, en aangezien het 2017 is, zoek je er online een voor haar uit. Sta je dan weleens stil bij de rol die software hierbij speelt?

Van maken…

Aan elke teddybeer gaat een proces van ontwerpen en productie vooraf. Er zijn verschillende manieren waarop speelgoedfabrikanten software inzetten. Bijvoorbeeld om direct feedback te krijgen van klanten, zodat ze in staat zijn om het best mogelijke product te ontwerpen. Of designsoftware die 3D-modellen combineert met IoT-ontwikkelingstools, waarmee fabrikanten slimme componenten kunnen integreren in hun producten. Daarmee kunnen ontwerpers bijvoorbeeld de beer in 360 graden zien voordat hij daadwerkelijk gemaakt wordt, of er zelfs een ‘intelligente assistent’ in programmeren zodat de beer tegen Maartje kan praten.

…en kopen…

Wanneer je de perfecte beer gevonden hebt, is het tijd om af te rekenen. Ook hier speelt software een belangrijke rol. Samen met chiptechnologie zorgt software ervoor dat je gegevens beschermd zijn door voor elke transactie een unieke eenmalige code te genereren die de authenticiteit van de kaart bevestigt. Om identiteitsfraude tegen te gaan, versleutelt de chip je informatie tijdens de transactie. Ook banken zetten software in, namelijk om verdachte aankopen in de smiezen te houden en om waarschuwingen te krijgen bij eventuele creditcardfraude.

…tot verzenden…

Ook om de teddybeer snel en stipt bij Maartje te krijgen, is software nodig. Telematicasensoren in de bestelwagens en busjes van de koerier houden de prestaties van de motor bij, zorgen voor de optimale route en geven op voorhand aan of er onderhoud nodig is of wanneer er problemen op de route zijn. Pakketbezorgers gebruiken die data daarnaast om logistiek efficiënter te maken, waarmee ze zomaar miljoenen liters benzine kunnen besparen. En door gps-tracking en artificial intelligence in te zetten, kunnen bedrijven zelfs weerpatronen voorspelen en vertragingen van tevoren zien aankomen.

…en vastleggen

Teddy is heelhuids aangekomen bij zijn nieuwe familie, en aan de foto te zien die je krijgt van haar moeder, is Maartje helemaal weg van hem. Een foto die trouwens in hoge resolutie is en de juiste belichting heeft dankzij fotosoftware. En die verstuurd is via een draadloos netwerk dat draait op – je raadt het al – software.

Of het nu een teddybeer is of de nieuwste gadget, bij elke online aankoop zijn verschillende soorten software betrokken. Van selecteren en kopen, tot aan productie, versturen en ontvangen. En uiteindelijk heb je het zelfs aan software te danken dat je kunt meemaken hoe blij de ontvanger is met jouw online aankoop, alsof je er zelf bij bent. Waar ter wereld je ook bent.

Georg Hernleben, Senior Director bij BSA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here