Home Ondernemen & Business Een visie voor Rotterdam in 2040

Een visie voor Rotterdam in 2040

68

Er gebeurt elke dag van alles in Rotterdam, een metropool waarin stad en haven met elkaar zijn vervlochten. Zomaar een Rotterdamse week: Leefbaar Rotterdam blijft bij elkaar, Aboutaleb doet ferme uitspraken en de stad heeft een bijzondere gokkast erbij: met één ruk aan de hendel kun je luisteren naar muziek en verhalen over geluk, toeval en het leven op de Rotterdamse straat. In die maalstroom van gebeurtenissen is een stip op de horizon nodig.
Deze stip is het realiseren van een ‘stad aan de rivier’, waarin kringlopen van water, energie, afval en grondstoffen op een duurzame manier samengaan. Het doel is Rotterdam 3.0: een verbonden havenstad in 2040 met een hoge kwaliteit van bewust wonen, werken en leven.

Veenman bijna 100 jaar
Rotterdam 3.0 is nog ver weg, maar de stad heeft al meerdere transitieperiodes meegemaakt om te kunnen komen waar het nu staat. Van 1870 tot 1930 transformeerde Rotterdam van een regionale haven naar wereldhaven en van 1945 tot 1970 vond de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog plaats.
In diezelfde periodes bewoog het Rotterdamse bedrijf Veenman mee met de vele transities. Zo verliet de 18-jarige Dirk Veenman in 1919 de drukkerij van H. Veenman en Zonen om op de fiets schrijfmachines te gaan verkopen. Vier jaar later presenteerde hij zichzelf als kantoormachine-importeur en verkreeg hij tijdens de eerste kantoortentoonstelling in Nederland, in Deventer, zijn eerste vertegenwoordiging.
In de oorlogsjaren 1940-1945 was het importeren van machines onmogelijk, maar Veenman handhaafde zich door machines te verhuren. Veenman bemachtigde meerdere rechten, waaronder de verkoop van Toshiba en de CTM-rechten voor dataverwerking, en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een succesvol bedrijf in documentbeheeroplossingen.

Flexibele contractmodellen, Rotterdamse betrouwbaarheid

Ook nu is het bedrijf volop in de transitie van een productenbedrijf naar een dienstenbedrijf. Er vindt een transformatie plaats naar een kenniscentrum voor informatie- en documentstromen, met in bedrijfsprocessen getrainde consultants, maar met behoud van de noeste Rotterdamse betrouwbaarheid. Ook Rotterdam heeft het nodige doorgemaakt qua ontwikkeling, afbraak en wederopbouw. Het is een grote, drukke en multiculturele stad van de toekomst, die met een ware arbeidersmentaliteit doorbuffelt om succesvol te blijven. Hetzelfde geldt voor Veenman, diepgeworteld in het Rotterdamse. Door die herkenbare mentaliteit, kan Veenman meebewegen met marktontwikkelingen en erop inspringen door telkens weer te vernieuwen.
Documentbeheer werd vroeger bedreven in de  postkamers en archieven, net als zaken als kopiëren en printen. Nu gaat alles digitaal en bovendien moet men overal en altijd bij de informatie kunnen. De nieuwe eisen van de markt vragen om andere modellen. Geen ouderwetse printcontracten meer, maar een variabel en flexibel contractsmodel, waar klanten niet meer voor langere tijd aan vastzitten.

Innovatie met IDM
Transitie is onmogelijk zonder innovatie. Veenman verkent actief de markt om Integrated Document Management, ofwel geïntegreerd document beheer, aan zijn klanten te kunnen bieden. Hoe vinden klanten hun documenten terug? Hoe wordt data geclassificeerd en opgeslagen? Hoe werken zaken als document- en versiebeheer, dossiervorming, archivering en verwerking van metadata? Al deze vragen stellen nieuwe eisen aan de documentbeheerder. In wezen wordt hij een databeheerder. Het maakt niet uit of informatie in een document is opgeslagen, in een bedrijfssysteem of database: het gaat om de dataverwerking.

2040
Rotterdam is hard op weg om zich verder te ontwikkelen tot een groene, schone en bruisende metropool die zich in 2040 tot de duurzaamste stad in West-Europa mag uitroepen. Ook voor de ondernemers van Veenman, die al bijna honderd jaar lief en leed gedeeld hebben in Rotterdam, zijn er op weg naar 2040 kansen genoeg om zich verder te ontwikkelen. Het is zaak om als bedrijf mee te bewegen met de ontwikkelingen in de markt en gebruik te blijven maken van de verbondenheid met de stad in al zijn unieke eigenschappen. Van zo’n visie op de toekomst profiteert iedereen.

Dirk Olivier is Algemeen Directeur van Veenman en is daarnaast actief als zelfstandig interim executive manager met als specialiteit business improvement en route-to-market vraagstukken.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in