Home Innovatie & Strategie Robotic Process Automation (RPA) en Low Code, een mooie combinatie?

Robotic Process Automation (RPA) en Low Code, een mooie combinatie?

546

U vraagt zich waarschijnlijk af; wat heeft Low Code van doen met Robotic Process Automation (RPA)? In deze blog zal ik ingaan op de diverse aspecten van RPA. Op de verschillen met BPM en waar de combinatie van Robotic Process Automation en Low Code elkaar kunnen versterken.

Wat is RPA?

RPA is een technologie voor procesautomatisering gebaseerd op het gebruik van software-robots of kunstmatige intelligentie.

In traditionele workflow systemen produceert een softwareontwikkelaar een lijst met acties om een taak en interface naar het back-endsysteem te automatiseren met behulp van interne API’s (Application Programming Interfaces) of een speciale scripttaal. In tegenstelling hiermee genereren RPA-systemen de actielijst door te kijken wat de gebruiker in de grafische gebruikersinterface (GUI) van de toepassing voor acties uitvoert. Vervolgens kan RPA deze taken rechtstreeks in de grafische gebruikersinterface herhalen.

 Met RPA kunt u deze virtuele “robots” configureren om allerlei dingen te doen die een mens zou doen. Ze kunnen zich aanmelden bij applicaties. Ze kunnen bestanden en mappen verplaatsen, gegevens kopiëren en plakken, formulieren invullen, gestructureerde en semi-gestructureerde gegevens uit documenten halen en bijvoorbeeld browsers scrapen.

Is RPA interessant voor uw organisatie?

Omdat deze robots menselijke acties kunnen nabootsen, wordt RPA veel gebruikt in backoffice processen om routinetaken te automatiseren die niet veel waarde toevoegen. Maar veel tijd kosten. Tijd, en dus geld, die ten koste van strategischer en effectievere activiteiten gaat.

Dus heeft uw organisatie veel processen die onder andere:
-repeterend zijn;
-gestandaardiseerd zijn;
-op legacy systemen draaien, zonder bugs en waar geen nieuwe features nodig zijn;
-de mens de verbindende factor hebben tussen systemen (foutgevoeligheid);

dan kan RPA u veel opleveren in de vorm van lagere personeelskosten. Naast schaalbaarheid (robots werken 24 uur per dag) en minder kosten door het elimineren van menselijke fouten.

RPA vs Business Proces Management (BPM): de verschillen

Naast RPA kan ook BPM voor uw organisatie interessant zijn. RPA neemt het werk over van wat eerst door de werknemer werd gedaan. BPM is hier complementair aan want hiermee automatiseer je een ander type proces. RPA zit als een paraplu bovenop de bestaande IT-infrastructuur en werkt enkel met de presentatielaag van de applicaties. Het heeft dus geen directe invloed op de data of de business logica. Dit in tegenstelling tot BPM systemen.

Een BPM systeem biedt inzicht in relaties tussen processen, de aansluiting en verwerking van informatie en zwakke plekken in de workflow van een organisatie. Met het inzicht dat wordt verkregen door middel van BPM, wordt de bedrijfsvoering transparanter gemaakt en verbeterd. Hierdoor kan optimale ondersteuning worden verleend aan de primaire doelstellingen van de organisatie.

Verder zit BPM in het algemeen, door de complexiteit ervan, dichter tegen IT aan in tegenstelling tot Robotic Process Automation. Daar zit immers de eindgebruiker zelf aan het roer. We zien bij BPM echter ook een verschuiving richting de business user. Dit mede door de komst van Low Code. Een mooi voorbeeld is unitBPS, gebouwd met OutSystems (https://www.inforza.nl/unitbps).

Versnellen met Low Code

Time to market van een applicatie is tegenwoordig het toverwoord. Low Code kan u daarbij helpen. Het is technologie die ontwikkelaars helpt om meer functionaliteit te bouwen in een fractie van de tijd die gemoeid is met het traditionele code kloppen.

Verder is één van de sterke punten dat je met deze technologie zeer snel en eenvoudig integraties met complexe backend systemen kunt realiseren. En dus ook legacy systemen makkelijk kunt ontsluiten.

RPA en Low Code, een mooie combinatie?

Wat heeft low-code te maken met RPA? Op het eerste oog niet veel. Maar elkaar aanvullen kan het zeer goed. In gevallen waarbij je een groot legacy en verouderd systeem hebt dat deel uitmaakt van het proces dat je wilt automatiseren, en het werkt niet zoals het hoort, zal RPA het probleem niet oplossen.

Als dit het geval is dan kun je het Legacy systeem aanpassen. Of herbouwen met technologie als die van OutSystems. Je gaat gebruik maken van moderne API’s waarmee je met de processen integreert, technologie waar ook grote business critical systemen mee gebouwd zijn, b.v. het terminal management systeem van Vopak.

In het geval de applicaties bugs heeft dan biedt Robotic Process Automation geen uitkomst en ook niet als er bepaalde functionaliteit gemist wordt. Een goed werkende applicatie met de juiste functionaliteit kun je dan snel realiseren met Low Code zodat ook RPA weer ingezet kan worden.

Oude systemen

Nu kunnen er gevallen zijn waarin uw oude systeem echt niet kan worden veranderd – of in ieder geval niet voor de nabije toekomst – of zelfs niet geïntegreerd worden met toepassingen die zijn gebouwd met een Low Code platform. RPA kan de proceskloof tussen deze nieuwe apps en het oude kernsysteem overbruggen. Je kunt binnen een paar dagen of weken de mogelijkheden van je systeem uitbreiden met een geheel nieuwe app en een RPA-programma gebruiken om ze te verbinden.

In sommige gevallen kan Low Code de oplossing zijn en in andere situaties Robotic Process Automation. Maar er zullen zeker ook momenten zijn waarop een combinatie van de twee, misschien zelfs met andere technologie, de meeste waarde zal brengen. Zodra u de juiste processen hebt gekozen en de eerste uitdagingen van het inzetten van RPA-robots begint te overwinnen, zult u merken dat de resultaten de moeite waard zijn.

Evert Jan Bos, Business Development Manager bij Inforza Information Technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in